Η Θρακη στην ψηφιακη εποχη

Καινοτόμα πλατφόρμα δημιουργεί το ΔΠΘ για τη χαρτογράφηση της ιστορίας και του πολιτισμού της Θράκης, με στόχο και την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής

Άγγελος Παληκίδης, αναπλ. καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ

«Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας δεν πρέπει να δουλεύουμε μόνο στη Θράκη, αλλά και για τη Θράκη»

Με στόχο την ανατροπή της επικρατούσας άποψης ότι οι ανθρωπιστικές επιστήμες δεν έχουν μεγάλο πεδίο εφαρμογής στον σημερινό ψηφιακό κόσμο, καθώς και για την ψηφιακή χαρτογράφηση της ιστορίας και του πολιτισμού της Θράκης σε ένα ενιαίο αποθετήριο ξεκίνησε τη λειτουργία του το έργο «Ψηφιακή Θράκη: χαρτογραφώντας την ιστορία και τον πολιτισμό για την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος».

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης «ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ», και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ». Το έργο υλοποιείται από το Εργαστήριο Τεχνολογίας, Έρευνας και Εφαρμογών στην Εκπαίδευση, του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με διευθυντή τον κ. Άγγελο Παληκίδη, αναπληρωτή καθηγητή Διδακτικής της Ιστορίας, σε σύμπραξη με το Εργαστήριο Γλωσσολογίας Σύνταξης, Μορφολογίας, Φωνητικής και Σημασιολογίας +ΜόρΦωΣη, του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του με διευθύντρια την κα Ζωή Γαβριηλίδου. Επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος είναι ο κ. Άγγελος Παληκίδης.

Όπως εξήγησε ο ίδιος μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm», πρόκειται για την υλοποίηση μιας ιδέας πολλών χρόνων, όταν και κατάφερε να ενταχθεί στα χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα «τερματίζοντας» μάλιστα στις πρώτες θέσεις της αξιολόγησης.

Πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο έργο, τελικός σκοπός του οποίου είναι η δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας, στην οποία θα χαρτογραφείται η ιστορία και ο πολιτισμός της Θράκης, εμπεριέχοντας όχι μόνο γνώσεις από την προϊστορική εποχή έως και σήμερα, αλλά και όλους τους πολιτιστικούς και ιστορικούς φορείς, μουσεία, βιβλιοθήκες, πινακοθήκες, μνημεία κ.α.

Ψηφιακή πλατφόρμα ως μέσο απόκτησης ουσιαστικής σχέσης με τα μνημεία και την περιοχή

Εκτός από την ψηφιακή πλατφόρμα, θα δημιουργηθεί, όπως εξήγησε ο ίδιος, και ένα ψηφιακό περιηγητικό εργαλείο για όλους όσους επιθυμούν να επισκεφθούν τη Θράκη και να γνωρίσουν την ιστορία, τον πολιτισμό και φυσικά τους ανθρώπους της. Το εργαλείο αυτό θα έχει την ικανότητα να «διαβάζει» τον χρήστη και να του προτείνει περιηγητικές διαδρομές, που θα ανταποκρίνονται στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά του. Η «Ψηφιακή Θράκη» απευθύνεται τόσο σε μεμονωμένους περιηγητές αλλά και σε συλλογικότητες που θα έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες της, ευρισκόμενοι επί του πεδίου, ώστε, όπως επεσήμανε ο κ. Παληκίδης, «να αποκτήσουν μια ουσιαστική σχέση με το μνημείο, τον χώρο, την περιοχή».

Κίνητρο για ουσιαστικές επισκέψεις στην περιοχή

Το γεγονός αυτό συνεπάγεται και σε αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή, κάτι που συνδέεται με το αναπτυξιακό σκέλος του προγράμματος και ενέχει εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. «Με άλλα λόγια, δεν δημιουργούμε ένα εργαλείο εικονικής περιήγησης, όπως κάνουν πολλοί άλλοι που απευθύνονται  σε χρήστες που κάθονται στον καναπέ τους του σπιτιού τους. Το αντίθετο μάλιστα. Προσφέρουμε ένα πολύτιμο, χρήσιμο βοήθημα, προκειμένου να τους δώσουμε κίνητρα να κάνουν επιτόπιες επισκέψεις και να αποκτήσουν αυθεντικές πολιτισμικές εμπειρίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το εργαλείο αυτό έρχεται να λειτουργήσει και προς όφελος της επιστημονικής κοινότητας, των επαγγελματιών του τουρισμού αλλά και των Ελλήνων και ξένων επισκεπτών-περιηγητών. Έχοντας ισχυρή αλληλεπιδραστικότητα, θα προσαρμόζεται στον εκάστοτε χρήστη και θα ανταποκρίνεται στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και στις αναζητήσεις του.

«Για παράδειγμα δεν θα κάνει μια γενική και αόριστη περιήγηση, όπως η παραδοσιακή ξενάγηση που βομβαρδίζει τον επισκέπτη με πληροφορίες που μετά από πέντε λεπτά δεν τις θυμάται. Αντίθετα, θα κάνει θεματικές προτάσεις. Για παράδειγμα, μια ομάδα χρηστών που ενδιαφέρεται για τη θρακική μυθολογία, θα έχει τη δυνατότητα να σχεδιάσει το δικό της περιηγητικό πρόγραμμα σε τοπόσημα της θρακικής μυθολογίας. Όταν η ομάδα αυτή θα φτάνει στο σημείο, θα έχει στη διάθεσή της πληροφορίες, φιλολογικές πηγές, εικόνες, βίντεο, ακόμη και μουσική», ανέφερε ο επικεφαλής του έργου.

Εξειδικεύοντας στους στρατηγικούς άξονες του έργου, ο κ. Παληκίδης στάθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια συγκέντρωσης υπό μία κοινή «στέγη» όλων των πολιτισμικών φορέων της Θράκης, δημόσιων και ιδιωτικών, κοσμικών και θρησκευτικών. Σημείωσε ότι οι περισσότεροι έχουν ανταποκριθεί με ενθουσιασμό, επειδή αντιλαμβάνονται ότι με το έργο αυτό προβάλλεται το έργο τους και ο τόπος τους, άλλοι όμως είναι ακόμη επιφυλακτικοί ή και αδιάφοροι. Δήλωσε όμως αισιόδοξος ότι θα γρήγορα θα αρθούν οι επιφυλάξεις. Άλλωστε, ακριβώς επειδή είναι ένα πρόγραμμα που κάνει το πανεπιστήμιο, τηρείται με αυστηρότητα το νομοθετικό πλαίσιο των πνευματικών δικαιωμάτων και των προσωπικών δεδομένων, γι’ αυτό και συνάπτονται μνημόνια συνεργασίας με κάθε συνεργαζόμενο φορέα χωριστά.

Απαιτητικό έργο με τη συμμετοχή 30 ερευνητών

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα απαιτητικό έργο με διεπιστημονική δομή, που απαιτεί σύνθετη και συστηματική δουλειά. Σε αυτό εργάζονται σχεδόν 30 ερευνητές διαφόρων ειδικοτήτων και βαθμίδων, από πανεπιστημιακούς καθηγητές μέχρι υποψήφιους διδάκτορες, μεταδιδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές. «Όπως πολλά άλλα ερευνητικά έργα του πανεπιστημίου μας», τόνισε, «επιδιώκει να κρατήσει τους νέους ερευνητές του στη Θράκη και να ανασχέσει την επιστημονική μετανάστευση των αποφοίτων του τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας».

Το έργο είναι πιλοτικό και αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2023. Θα είναι ανοιχτό και δωρεάν. Όπως τόνισε ο κ. Παληκίδης, «εφόσον όλα πάνε καλά, θα προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε μια ολοκληρωμένη χρηματοδότηση, ώστε να γίνει ένα έργο καθολικής εφαρμογής και ισχύος για τη Θράκη». Άλλωστε, όπως υπογράμμισε ο ίδιος κλείνοντας, «εμείς τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας δεν πρέπει να δουλεύουμε μόνο στη Θράκη, αλλά και για τη Θράκη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.