«Η Θρακη στα χρονια της απελευθερωσης-ενσωματωσης με την Ελλαδα»

Επετειακή Διημερίδα στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής από την ΠΑΜΘ για τα 100 χρόνια ελεύθερης Θράκης

Επετειακή Διημερίδα με τίτλο: «Η Θράκη στα χρόνια της απελευθέρωσης-ενσωμάτωσης με την Ελλάδα» διοργανώνει στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Θράκη Εκατό Χρόνια Ενσωμάτωσης, 1920-2020», η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με την επιστημονική ευθύνη του ΔΠΘ, στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου.

Την συνολική επιστημονική ευθύνη του διημέρου έχει η κ. Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή. Κατά τη διάρκειά του θα πραγματοποιηθεί επετειακή Ημερίδα Ιστορίας για την ενσωμάτωση της Θράκης, Επετειακή Ημερίδα Διαλεκτολογίας, ενώ στο φουαγέ του Μεγάρου θα βρίσκεται, όλο το Σαββατοκύριακο, «Έκθεση Θρακιώτικης Κληρονομιάς», με αντικείμενα από την προσωπική Συλλογή Γιώργου Αρβανίτη.

Ειδικότερα:

• Το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 17.00 στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, θα πραγματοποιηθεί η Επετειακή Ημερίδα Ιστορίας, αφιερωμένη στο γεγονός, με κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή Νομικής ΔΠΘ, κ. Θεοχάρη Δαλακούρα, Πρόεδρο της Επιτροπής Επετειακών Εκδηλώσεων που συνέστησε η ΠΑΜΘ για τα «100 χρόνια απελευθέρωσης και ενσωμάτωσης της Θράκης στην Ελλάδα» και με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων. Τις εργασίες της πρώτης ημέρας στις 20:30 θα κλείσει το μουσικό σύνολο  Thracian Trio με μουσικές διασκευές του Δημήτρη Σβυντρίδη.

• Την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 10.00 στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, θα πραγματοποιηθεί η Επετειακή Ημερίδα Διαλεκτολογίας με κεντρική ομιλήτρια την ομότιμη καθηγήτρια Γλωσσολογίας ΔΠΘ, κα Πηνελόπη Βουγιουκλή-Καμπάκη η οποία έχει τη συνολική επιστημονική ευθύνη του διημέρου και με τη συμμετοχή εκλεκτών ομιλητών.

• Επιπλέον, κατά το διάστημα 11 έως 19/12/2021 στο φουαγέ του Μεγάρου Μουσικής, θα πραγματοποιηθεί «Έκθεση Θρακιώτικης Κληρονομιάς» από την προσωπική Συλλογή Γιώργου Αρβανίτη.

Στις εκδηλώσεις συμπράττουν ο Δήμος Κομοτηνής, το Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κομοτηνής και οι εξής Πολιτιστικοί φορείς και Σύλλογοι του τόπου μας: Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής, Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Όμιλος Αρμενίων Κομοτηνής, Σύλλογος Ηπειρωτών Ν. Ροδόπης, Σύλλογος Εβριτών Ροδόπης, Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Θρακών Κομοτηνής, Εργαστήρι Παραδοσιακών Χορών Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής, Φιλοτέχνες Κομοτηνής, Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής, Σύλλογος Καππαδοκών και Μικρασιατών Ν. Ροδόπης «Ο Άγιος Βασίλειος», Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος», Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», Σύλλογος Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά», Αδελφότητα Κρητών Ν. Ροδόπης «Ο Ψηλορείτης», Πολιτιστικός Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Γυναικών Γρατινής, Σύλλογος Γυναικών Ξυλαγανής και Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου, Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Κοσμίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Προσκυνητών κ.α.

Info

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Στους ενδιαφερόμενους θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΥΠΑΡΞΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΝΟΣΗΣΗΣ Ή ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ

Κατά τη διάρκεια των ημερίδων είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ

Κατά την προετοιμασία και κατά τη διάρκεια των ημερίδων, οι οποίες θα διεξαχθούν δια ζώσης, θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται από τη νομοθεσία κατά του COVID-19.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.