«Η τεχνη αφορα ολους μας»

Άνθρωποι της τέχνης στην Κομοτηνή πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο νέο ΠΔ

Άνθρωποι της τέχνης, έδωσαν το παρόν χθες μπροστά από το Ηρώο της Κομοτηνής, για να εκδηλώσουν τη διαμαρτυρία τους κατά του επίμαχου ΠΔ 85/2022.

Συμπολίτες μας από το χώρο της μουσικής, του θεάτρου, του χορού και άλλων μορφών της τέχνης, ένωσαν τις φωνές τους, στέλνοντας το κοινό μήνυμα ότι «Η τέχνη αφορά όλους μας».

Μετά τη συγκέντρωση στο «Σπαθί» και τις δηλώσεις, ακολούθησε πορεία προς την Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής, όπου οι καλλιτέχνες συναντήθηκαν με τους εκπαιδευτικούς, που επίσης ξεχύθηκαν στους δρόμους χθες για να φωνάξουν και αυτοί τα αιτήματά τους.

Χρύσα Ιωαννίδου: «Θέλουν να σβήσουν τους καλλιτέχνες»

Η ηθοποιός κ. Χρύσα Ιωαννίδου τόνισε ότι «το βασικότερο αίτημά μας είναι να μην υποβαθμιστούν τα πτυχία μας, το οποίο φανερώνει μαζί με παρά πολλά πράγματα που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στον πολιτισμό ότι θέλουν να σβήσουν τους καλλιτέχνες. Τους θεωρούν ασήμαντους στην κοινωνία και θέλουν να εκμηδενίσουν την προσφορά μας».

«Είμαστε εδώ για να πολεμήσουμε ενάντια σε αυτό, να αγωνιστούμε και να δείξουμε ότι οι καλλιτέχνες είναι παρά πολύ σημαντικοί στην κοινωνία, γιατί χωρίς αυτούς τίποτα αξιόλογο από αυτά που πάνε στη ψυχή μας δεν θα υπήρχε» συμπλήρωσε η κ. Ιωαννίδου.

Γιούλη Ιωαννίδου: «Είμαστε μέλισσες, τι θα γίνει εάν εξαφανιστούμε;»

Κρατώντας ένα πανό, το οποίο έγραφε «Είμαστε μέλισσες, τι θα γίνει εάν εξαφανιστούμε;», η χορογράφος και καθηγήτρια χορού κ. Γιούλη Ιωαννίδου δήλωσε πως «πίσω από όλο αυτό, δεν είναι μόνο ότι είμαστε απόφοιτοι λυκείου, είναι ότι υποβαθμίζεται η τέχνη η ίδια και η προσφορά της. Και ο κόσμος συνεχίζει να μας βλέπει ως ουτοπιστές, άνθρωποι που ουσιαστικά δεν εργαζόμαστε και δεν πρέπει να αμειβόμαστε για την εργασία μας. Κάποια στιγμή όμως πρέπει να σταματήσει όλο αυτό. Πάρα πολλά χρόνια παλεύουμε για το αυτονόητο. 20 χρόνια τώρα είμαστε αδιαβάθμητοι, δεν είναι ότι ξυπνήσαμε ξαφνικά δύο μήνες τώρα και κάνουμε αυτές τις κινητοποιήσεις. Νομίζω ότι ξεχείλισε το ποτήρι και τώρα θα μας ακούσετε».  

Χρύσα Μπατσιβάρη: «Όλοι κινδυνεύουμε»

Η μουσικός κ. Χρύσα Μπατσιβάρη, η οποία θεωρεί τον εαυτό της «από τους πάρα πολύ τυχερούς», καθώς «μόλις πέρυσι διορίστηκα επιτέλους, μετά από 21 χρόνια αναπλήρωσης σε μουσικά σχολεία», σημείωσε πως «δεν σημαίνει ότι επαναπαύομαι εγώ και οι συνάδελφοί μου, μουσικοί του κλάδου ΤΕ16, καθώς τα πτυχία μας αυτή τη στιγμή εκμηδενίζονται».

Σύμφωνα με την κ. Μπατσιβάρη, «αν και προς το παρόν οι μουσικοί δεν επηρεαζόμαστε άμεσα, σήμερα, αύριο, μεθαύριο, την επόμενη εβδομάδα θα βρεθούμε και εμείς, όπως οι συνάδελφοι του θεάτρου, του χορού, του κινηματογράφου, σε αυτούς που θα μείνουν χωρίς δουλειά».

Γι’ αυτό και υπογράμμισε κλείνοντας πως «υποβαθμίζονται τα πτυχία μας, η κατάσταση είναι τραγική αυτή τη στιγμή. Και αν δεν αποσυρθεί άμεσα – όχι κάποιες παράγραφοι αυτού του προεδρικού διατάγματος – ολόκληρο το προεδρικό διάταγμα, όλοι κινδυνεύουμε».

Στήριξη από τον Δ. Χαρίτου

Τη στήριξη του στον αγώνα των καλλιτεχνών εξέφρασε με γραπτή του δήλωση, ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Δημήτρης Χαρίτου επισημαίνοντας τα εξής:

«Ο αγώνας σας να κρατηθούν ζωντανοί οι άνθρωποι που παράγουν και εξελίσσουν την τέχνη και τον πολιτισμό, δεν μπορεί να είναι μόνο δικός σας αγώνας. Μας αφορά όλους! Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη σας φοβάται! Φοβάται τους ανθρώπους που έχουν ελεύθερο πνεύμα και λόγο! Ό,τι δε μπορεί να ελέγξει  το στοχοποιεί.

Δεν είστε όμως μόνοι! Είναι μαζί σας και η κοινωνία που πλήττεται και αναζητά διέξοδο μέσα από το έργο σας. Είμαι μαζί σας και διεκδικώ, όπως άλλωστε σας διαβεβαίωσα μέσα και από την πρόσφατη συνάντησή μας με εκπροσώπους σας, την απόσυρση των διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 και την υπαγωγή όλων των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών και των εργαζόμενων στον Πολιτισμό σε κατηγορία ΤΕ (πλην όσων ανήκουν στην κατηγορία ΠΕ), καθώς και δέσμευση για την ίδρυση δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης.

Αυτόν τον αγώνα θα τον δώσουμε μαζί και να είστε βέβαιοι ότι θα νικήσουμε!»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.