Η συνοικη λαογραφια της Ροδοπης παρουσιαστηκε στο Λαογραφικο Μουσειο Κομοτηνης

Από μαθητές του 1ου, του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής και του Μειονοτικού Γυμνασίου Λυκείου Κομοτηνής

Στοιχεία της λαογραφίας της Ροδόπης, με τη συμμετοχή και των δύο σύνοικων στοιχείων, αναδείχθηκαν στην εκδήλωση «Ο λαογραφικός μας πλούτος μέσα από τα μάτια των εφήβων» που έλαβε χώρα το πρωί της Τετάρτης 17 Μαΐου στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Κομοτηνής, σε μια σύμπραξη της ΔΚΕΠΠΑΚ με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης.

Έτσι λοιπόν μαθητές από το 1ο και το 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, καθώς και από το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κομοτηνής γιόρτασαν τα προεόρτια της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, με ένα ταξίδι τόσο στις πατρογονικά έθιμα μέσω της Μουσικής, με την χορωδία του 1ου Γυμνασίου να τραγουδά τοπικά παραδοσιακά τραγούδια, το Μειονοτικό Γυμνάσιο Λύκειο να παρουσιάζει τραγούδια του γάμου της μειονότητας, μαζί και με ένα κεντητό που φοράει η νύφη την παραμονή του γάμου, με κοινά τραγούδια στα τουρκικά και τα ελληνικά, ενώ τέλος το 3ο Γυμνάσιο μας ταξίδεψε «ανατολικά της καρδιάς» με τους μαθητές να παρουσιάζουν χορούς από τις χαμένες πατρίδες.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Κατερίνα Σχοινά, η υπεύθυνη του Λαογραφικού Μουσείου κ. Κέλυ Γκόγκου και η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου, που αφουγκραζόμενη το αίτημα όλων των παιδιών για επανάληψη της επιτυχημένης εκδήλωσης σε μεγαλύτερο χώρο και με διευρυμένο κοινό, υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί.

«Κάθε Μουσείο είναι ένα ανοιχτό σχολείο, όπου η εμπειρία του παρελθόντος έρχεται να φωτίσει το παρόν και το μέλλον» τόνισε, εκφράζοντας τη χαρά της που το Μουσείο και η ΔΚΕΠΠΑΚ γιορτάζουν με την συνδρομή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μαζί με σχολεία και εκπαιδευτικούς της πόλης μας τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Μια πολυφωνική μαθητική συνάντηση

Πολλά από τα προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων ασχολούνται με τον λαϊκό πολιτισμό τόνισε η κ. Κατερίνα Σχοινά, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, και μεταξύ τους αυτά των 1ου και 3ου Γυμνασίου και του Μειονοτικού Γυμνασίου-Λυκείου Κομοτηνής, ίχνος μόνον των οποίων αποτυπώνεται σε αυτή την πολυφωνική μαθητική συνάντηση.

«Αποφασίσαμε να γιορτάσουμε την Ημέρα Μουσείων στο Λαογραφικό μας Μουσείο, το οποίο αισθανόμαστε ως δεύτερο εκπαιδευτικό μας σπίτι, αφού εδώ υλοποιούμε πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα» ανέφερε, τονίζοντας πως η σύγχρονη μουσειακή αντίληψη δεν προσλαμβάνει τα μουσεία ως σιωπηρά εκθετήρια, αλλά ως ζωντανούς χώρους μάθησης, ψυχαγωγίας, πολιτιστικής αγωγής.

Με αυτό το σκεπτικό, λοιπόν, εντάσσουν τη μουσειακή παιδεία στα σχολεία, μια πρακτική από την οποία έχουν αποκομίσει μόνο οφέλη. «Στη σημερινή συνάντηση, σε αυτόν τον όμορφο διαπολιτισμικό διάλογο, βαδίζουμε στο πολύχρωμο, πολυπολιτισμικό μωσαϊκό του τόπου μας, ακούμε μουσικές και γνωρίζουμε συνήθειες πατρογονικές (1ο Γ/σιο και Μειονοτικό Σχολείο) ή, «ανατολικά της καρδιάς», όπως είναι ο τίτλος της παρουσίασης του 3ου Γ/σίου, αναδεικνύουμε στοιχεία Αστικής Λαογραφίας», ανέφερε.

Η κα Σχοινά ευχαρίστησε από καρδιάς όλους τους συμμετέχοντες μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, τους Χρύσα Γκουμπίλη, Γιώργο Πενέτη, Μεχμέτ Μουσταφά, Πόλυ Λακκάκη, Έφη Παπαδοπούλου, Στέλλα Καζάκα και Άννη Ξύφτη για την θαυμάσια δουλειά τους.

Τα μουσεία ως φορείς της απτής και της άυλης κληρονομιάς

Στο Λαογραφικό-Ιστορικό Μουσείο που ιδρύθηκε από το Μορφωτικό Όμιλο Κομοτηνής και λειτουργεί υπό την αιγίδα της ΔΚΕΠΠΑΚ καλωσόρισε τους μαθητές η κ. Κέλυ Γκόγκου, τονίζοντας πως το μουσείο είναι ο κύριος φύλακας των διαφόρων πολιτισμών. Αποτελεί ένα «μόνιμο ίδρυμα στην υπηρεσία της κοινωνίας και της εξέλιξής της, ανοιχτό στο κοινό, το οποίο αποκτά, διατηρεί, ερευνά, επικοινωνεί και εκθέτει την απτή και άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας και του περιβάλλοντός της για λόγους εκπαίδευσης, μελέτης και διασκέδασης».

Η 18η  Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η Διεθνής ημέρα Μουσείων. Είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, με το θέμα του  φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023 να είναι «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής».

Το μουσείο αναδεικνύοντας την πολιτιστική και την φυσική κληρονομιά, καθώς και τη σύγχρονη δημιουργία, συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, και την παραμονή της γιορτής αυτής, δεν θα μπορούσε η ΔΚΕΠΠΑΚ να μην συμμετάσχει στον εορτασμό της, μαζί με τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και φυσικά με την αρωγή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της αγαπημένης κ. Κατερίνας Σχοινά, υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων.

«Όλη την χρονιά, Λαογραφικό Μουσείο και σχολεία συναντιόμαστε καθημερινά, σήμερα είναι η τιμητική μας εκδήλωση και την γιορτάζουμε  μαζί με το 1ο, 3ο και Μειονοτικό Γυμνάσιο» ανέφερε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.