Η συνδεση των βυζαντινων μνημειων της Μαρωνειας με το κοινο θα βοηθησει στην αναδειξη τους

Ξενάγηση στην βυζαντινή και μεταβυζαντινή Μαρώνεια από την αρχαιολόγο Άννα Αδαμαντίδου

Τα μνημεία της βυζαντινής και μεταβυζαντινής Μαρώνειας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Κυριακή 16 Οκτωβρίου τα μέλη και οι φίλοι της Εταιρείας Θρακικών Ερευνών, κατά την τέταρτη εκδήλωση της σειράς «Γνωριμία με τις αρχαιότητες και τα μνημεία της Θράκης».

Οδηγός τους σε αυτή την περιήγηση ήταν η αρχαιολόγος κ. Άννα Αδαμαντίδου, η οποία αρχικά μίλησε στους συμμετέχοντες σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Παπανικολάου για την «Ιστορική και μνημειακή τοπογραφία της βυζαντινής και μεταβυζαντινής Μαρώνειας», ενώ στη συνέχεια αναχώρησαν για Μαρώνεια, όπου πραγματοποίησε ξενάγηση στα μνημεία.

Στόχο της συγκεκριμένης εκδήλωσης, αλλά και όλης της σειράς που υλοποιεί η Εταιρεία Θρακικών Ερευνών, είναι να φέρουν πιο κοντά στους κατοίκους της Ροδόπης τα μνημεία που βρίσκονται γύρω μας και δίπλα μας στην περιοχή μας.

Για αυτό και η κ. Αδαμαντίδου ανέλυσε τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία και τα αρχαιολογικά δεδομένα που χωροθετούνται τόσο στην Βυζαντινή Μαρώνεια, όσο και στην νέα Μαρώνεια, το σημερινό οικισμό. «Το σημαντικό στη Μαρώνεια είναι ότι υπάρχει μια αδιάλειπτη ιστορική συνέχεια του χώρου, που παρόλο που γνώρισε πολλές ιστορικές ανακατατάξεις και δυσκολίες οι άνθρωποι δεν την εγκατέλειψαν ποτέ, ακόμα και με την μετακίνηση στο πάνω χωριό» σημείωσε.

Όσο για την ανάδειξη των σημείων αυτών, επισήμανε πως πάντα μπορούν να γίνουν περισσότερα, αλλά κλειδί για αυτό είναι η σύνδεση του κοινού με τα μνημεία, και την απόδοση της γνώσης που υπάρχει στους αρχαιολόγους στο κοινό, που θα οδηγήσει στη σύνδεση με τα μνημεία, ώστε να τα γνωρίσουν και να τα προστατέψουν κιόλας.

Με αυτή τη στόχευση λοιπόν, η κ. Αδαμαντίδου έκανε εκτενή αναφορά σε μνημεία όπως η Σύναξη, η Παλιόχωρα, το βυζαντινό τείχος, ο επισκοπικός ναός στον Άγιο Χαράλαμπο, ενώ στο νέο οικισμό σημεία ενδιαφέροντος είναι οι δύο ενοριακοί ναοί του Τιμίου Προδρόμου και της Κοίμησης της Θεοτόκου, και πολλές κρήνες και ναΐδρια που υπάρχουν στο χωριό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.