Η συγκλονιστικη «Κατερινα» ηρθε στην Κομοτηνη

Τι είπαν για την παράσταση, που βασίζεται στο «Βιβλίο της Κατερίνας» του Αύγουστου Κορτώ, ο σκηνοθέτης Γιώργος Νανούρης και Λένα Παπαληγούρα

Σήμερα, Τρίτη 29 Μαρτίου, θα λάβει χώρα η δεύτερη παράσταση στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κυττάρου (πρώην Ρεξ) στην Κομοτηνή της «Κατερίνας» του Αυγούστου Κορτώ, που εξιστορεί την αληθινή ιστορία της διπολικής μητέρας του συγγραφέα.

Πρόκειται για την διασκευή του βιβλίου από τον Γιώργο Νανούρη για το θέατρο, ο οποίος ανέλαβε και τη σκηνοθεσία τους, με την Λένα Παπαληγούρα στον ομώνυμο ρόλο.

Για την παράσταση αυτή, που φιλοξενεί το ΔΗΠΕΘΕ μίλησαν το πρωί της Δευτέρας 28 Μαρτίου οι Συντελεστές της, μαζί με τον «οικοδεσπότη» για δύο μέρες της παράστασης, τον πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ κ. Νότη Χαραλαμπίδη.

Εξαιρετική η φήμη του έργου

Όπως τόνισε ο κ. Χαραλαμπίδης, το έργο έχει μια εξαιρετική φήμη, και διακρίνεται τόσο για την καλλιτεχνική του αρτιότητα, αλλά και για την εισπρακτική του επιτυχία όλο αυτό το διάστημα.

Στάθηκε δε στις δύο θεματικές του έργου, που είναι αφενός η οικογένεια, που μας αφορά όλους, αφετέρου η ψυχική ασθένεια, η οποία, ενώ τα προηγούμενα χρόνια αποκρύπτονταν με σχολαστικότητα, πλέον βρίσκεται σε κοινή θέα, και απόδειξη αυτού είναι το συγκεκριμένο έργο.

Η παράσταση έχει αυτοβιογραφικά στοιχεία του συγγραφέα, και γίνεται σε μια ευτυχή συγκυρία, μιας και συμπίπτει με την παγκόσμια ημέρα θεάτρου, που ήταν η Κυριακή.

Εναλλάσσεται σκοτάδι και φως

«Θέλαμε καιρό να έρθουμε, αλλά τώρα το καταφέραμε όλοι μαζί» σημείωσε η κ. Παπαληγούρα, τονίζοντας πως η «Κατερίνα» είναι ένα δώρο που συνέβη στη ζωή της με την διασκευή του αυτοβιογραφικού βιβλίου του Αυγούστου Κορτώ που βρίσκει τη μητέρα του νεκρή. Η ιστορία ξεκινά με την νεκρή μητέρα που διηγείται τις ιστορίες της. Πηγαίνει στο παρελθόν για να διηγηθεί ιστορίες από το παρελθόν.

Όπως εκμυστηρεύθηκε η κ. Παπαληγούρα είναι μια παράσταση που αγαπά πολύ, όλα αυτά τα 7 χρόνια που την ανεβάζουν κατά διαστήματα σε συνεργασία με τον κ. Νανούρη, και την οποία έχει αγκαλιάσει ο κόσμος. «Αυτό που χαρακτηρίζει το θέμα είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Αύγουστος Κορτώ ξέρει να συνδυάζει το σκοτάδι της Κατερίνας με τις πλευρές του χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό» σημείωσε, και έτσι ένα βαρύ θέμα, έχει μεγάλες στιγμές σκοταδιού και στιγμές άπλετου φωτός, μέσα και από την σκηνοθεσία του κ. Νανούρη.

Το εξωτερικό και το εσωτερικό πρόσωπο της Κατερίνας

Από την πλευρά του ο σκηνοθέτης, που έχει και ένα ρόλο στην παράσταση, εξήγησε πως η Κατερίνα, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, και έπασχε από διπολική διαταραχή, και με αυτό το βασικό θέμα καταπιάνεται το έργο. Τελικά, δυστυχώς, η ασθένεια τη νίκησε, και από εκεί ξεκινά η παράσταση, που φτιάχτηκε με μοναδικό σκηνικό στοιχείο ένα φακό, που είναι το μέσο με το οποίο εναλλάσσεται  το εξωτερικό και το εσωτερικό πρόσωπο της Κατερίνας.

Εξήρε δε την ερμηνεία της κ. Παπαληγούρα, που θεωρεί πως αποτελεί τον λόγο που η παράσταση έχει αυτή την αντοχή όλα αυτά τα χρόνια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.