Η Roberta Carreri στην Κομοτηνη με διπλο ρολο

Παρουσιάζει στη σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ την παράσταση «Ίχνη στο χιόνι» - Και το σεμινάριο «Ο χορός των προθέσεων»

Τη Roberta Carreri θα φιλοξενήσει, όπως γράψαμε και στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας μας, το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής. Κατά τη διάρκεια της εδώ παρουσία της η κ. Carreri όχι μόνο θα παρουσιάσει στο κοινό της Κομοτηνής της παράσταση «Ίχνη στο χιόνι» αλλά θα παραχωρήσει και ένα σεμινάριο υπό τον τίτλο «Ο χορός των προθέσεων», που έχει να κάνει με την κινησιολογία και τη σκηνική συμπεριφορά των ηθοποιών. 

Το σεμινάριο «Ο χορός των προθέσεων»

Πιο συγκεκριμένα το σεμινάριο «Ο χορός των προθέσεων» με την Roberta Carreri διαιρείται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος συγκεντρώνεται στην σωματική εκπαίδευση του ηθοποιού – στην αφύπνιση της σκηνικής παρουσίας του ηθοποιού. Το δεύτερο μέρος, εστιάζεται στη φωνητική δουλειά, με ασκήσεις που δουλεύουν την ποιότητα του ήχου της φωνής και αναπτύσσουν την ικανότητα για φωνητικές δράσεις στον χώρο.
 
Σκοπός του σεμιναρίου είναι να μεταδώσει στο σχετικά μικρό χρονικό διάστημα του σεμιναρίου, την βάση της εκπαίδευσης του ηθοποιού ώστε να βοηθηθούν, οι νέοι ηθοποιοί να ανακαλύψουν την σκηνική τους παρουσία μέσα από την εξερεύνηση μιας φορμαρισμένης σκηνικής συμπεριφοράς και να εφοδιάσει τους έμπειρους ηθοποιούς με τον τρόπο που μπορούν να ελευθερώσουν τους εαυτούς τους από τον αυτοματισμό του παιξίματος και τα κλισέ.
 
Το σεμινάριο εστιάζει στην ικανότητα κατανόησης της προσωπικής παρουσίας του ηθοποιού σε σχέση με τον χώρο και με τους άλλους ηθοποιούς πάνω στην σκηνή: πώς να βρίσκει τρόπους να είναι «παρών» (έχοντας σκηνική παρουσία, δηλ) στην δράση την οποία κάνει και ταυτόχρονα να είναι έτοιμος να ανταποκριθεί σε αυτά που συμβαίνουν γύρω του. Πώς να βρίσκει τον άξονα του σώματος, να δουλεύει με τις «εν-τάσεις» στο σώμα και να φτάνει σε μια δυναμική ακινησία. Το σεμινάριο, επίσης, εξερευνά διαφορετικές ποιότητες ενέργειας στο βλέμμα και διδάσκει πώς να ταυτοποιούνται τα διαφορετικά σημεία στο σώμα απ’ όπου η κύρια ώθηση της κίνησης του σώματος μέσα στον χώρο ξεκινά.
 
Οι συμμετέχοντες δουλεύουν με την δημιουργία σωματικών και φωνητικών δράσεων και πώς να τις αναπαράγουν με διαφορετικές ποιότητες ενέργειας, όπως π.x. την αργή κίνηση (slow motion). Επίσης, το σεμινάριο συγκεντρώνεται στην φωνητική εκπαίδευση με τα σωματικά αντηχεία και την συσχέτιση ανάμεσα στις φωνητικές και τις σωματικές δράσεις.
 
Στο σεμινάριο θα υπάρχουν ενεργοί συμμετέχοντες και παρατηρητές. Κάθε ενεργός συμμετέχων χρειάζεται να ξέρει απ’ έξω καλά, πριν από την έναρξη του σεμιναρίου, ένα κείμενο το λιγότερο 20 γραμμών κι ένα τραγούδι. Το σεμινάριο θα γίνει στα αγγλικά, με ελληνική μετάφραση. 

Η θεατρική παράσταση «Ίχνη στο χιόνι»

Όσον αφορά το περιεχόμενο της θεατρικής παράστασης, «Ίχνη στο χιόνι», κάθε παράσταση διηγείται μια ιστορία. Οι χαρακτήρες που ανήκουν στον κόσμο της φαντασίας γίνονται μια αξιόπιστη πραγματικότητα για τον θεατή, χάρη στην τεχνική του ηθοποιού.
 
Στο «Ίχνη στο χιόνι», η ίδια η τεχνική, γίνεται πρωταγωνίστρια. Η ηθοποιός ανοίγει έναν διάλογο με τα μυστικά που προηγούνται και με τα μυστικά που ακολουθούν στο χτίσιμο ενός θεατρικού χαρακτήρα και την δημιουργία μιας παράστασης.
 
To “Ίχνη στο χιόνι” έχει παρουσιαστεί σε πολλές χώρες παγκοσμίως και σε διεθνή φεστιβάλ.

Info
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016 από τις 5 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ. Η συμμετοχή κοστίζει 70 ευρώ για τους ενεργούς συμμετέχοντες και 50 ευρώ για τους παρατηρητές. Περιορισμένος αριθμός θέσεων.
Δηλώσεις συμμετοχής στο 25310-37770 και στο [email protected]
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Θα δοθεί μία παράσταση στη σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής την Τετάρτη 18 Μαΐου στις 9 το βράδυ
Εισιτήριο: 5 ευρώ
Κρατήσεις θέσεων: 25310-37770.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.