«Η Ραφτρα» της Αργυρως Μαργαριτη παρουσιαζεται στην Ξανθη

Την Τετάρτη 13 Απριλίου στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022, στις 19:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με το εργαστήρι Γλωσσολογίας ΤΕΦ, ΔΠΘ «+ΜορΦωΣη» και τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, παρουσιάζουν το βιβλίο της συγγραφέως Αργυρώς Μαργαρίτη, με τίτλο  «Η Ράφτρα».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

  • Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας ΤΕΦ, ΔΠΘ.
  • Ελένη Εφραιμίδου, Συγγραφέας
  • Νίκος Ιωσηφίδης, Οδοντίατρος-Ερευνητής Τοπικής Ιστορίας

Η βιβλιοπαρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» του  Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην καπναποθήκη Π, (οδός Καπνεργατών 9) στην Ξάνθη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

ΘΡΑΚΗ, 1895-1913. 

Στη μαγική πόλη της Ξάνθης, σπουδαίες μοδίστρες με ασημένιες δαχτυλήθρες ντύναν τις Θράσσες με την τελευταία λέξη της μόδας. Κι ολόγυρα καπνοχώραφα με το χρυσόφυλλο φυτό που γέμιζε παράδες τους καπνέμπορους. 

Αρχοντικά με ζωγραφισμένα ταβάνια, το βουνό με τους θρύλους… Θα μπορούσε να είναι όμορφη η ζωή, αν δε σπέρνανε φωτιά οι κομιτατζήδες. Στα πλούσια αρχοντόσπιτα, στα ταπεινά πετρόχτιστα του Σαμακώβ, σε ένα παράξενο μοναστήρι, ράβουν και ξηλώνουν τη ζωή τους τα πρόσωπα αυτής της ιστορίας.

Κεραστώ: Η ράφτρα. Για να διασώσει μια πάνινη ταυτότητα, μαθαίνει να πατά βελονιές. Μα τρύπωσε πάνω στην καρδιά της τάματα βαριά, κι όταν εκείνος ο άντρας μπήκε στη σπηλιά της, δε γινόταν να τον υποτάξει με τις χάρες του θηλυκού, γιατί είχε ξυρίσει το κεφάλι, είχε βάλει φούμο στα μούτρα, αυτός τηνε νόμιζε αγόρι.

Μήτσος Γιαβάσογλου: Ο αντάρτης καπνέμπορος. Μεγάλο πάθος ο καπνός και η λευτεριά της Θράκης. Όταν λαβώθηκε σε κείνο το αλισβερίσι με τους λαθρέμπορες, νόμιζε πως η πληγή του θα κλείσει γρήγορα. Μα εκείνη η ράφτρα τονε σακάτεψε με το ασημένιο της βελόνι.

Ένα μυθιστόρημα που θα μπορούσε να είναι παραμύθι ανατρεπτικό, με αρχοντόπουλα, κυράδες και θεριά που ράβουν τα πάθη, τους έρωτες, τα μυστικά και τις προδοσίες με γερές βελονιές πάνω στη ζωή τους. Εκεί στη Θράκη: Ξάνθη, Γενί Κιοΐ, Ντεντέαγατς, Γκιουμουλτζίνα, Αντριανού…

Η συγγραφέας

H Αργυρώ Μαργαρίτη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Ιωνία, διατηρώντας τρυφερές αναμνήσεις από τα παιδικά της χρόνια. 

Μεγαλώνοντας κατάλαβε ότι, πέρα από την οικογένεια, η γραφή και οι σπουδές ήταν τροφή και τρόπος επιβίωσης. 

Σπούδασε γαλλική και ελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακό στη Σορβόνη, γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο της Μπεσανσόν, Ιστορία της Τέχνης στο Γαλλικό Ινστιτούτο και συμμετείχε στα διεθνή προγράμματα Lingua. 

Μεγάλη της αγάπη το σχολείο, εργάστηκε στο Νυχτερινό Αχαρνών, στο Πειραματικό Λύκειο Αναβρύτων και τα τρία τελευταία χρόνια στο Ελληνικό Σχολείο των Βρυξελλών. 

Έχει εκδώσει έξι βιβλία, έχει γράψει σενάρια για τρία ντοκιμαντέρ, καθώς και τηλεοπτικά σενάρια.

Info

Η είσοδος, λόγω της πανδημίας, θα επιτραπεί μόνον με την επίδειξη ισχύοντος πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης και μόνον σε όσους θα έχουν κλείσει εγκαίρως θέση, μέσω της Γραμματείας του Ιδρύματος στο τηλέφωνο 2541029282 πρωινές ώρες 09.00-14.00

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.