Η πολυβραβευμενη συγγραφεας Αγγελικη Δαρλαση ερχεται στην Κομοτηνη

Αυτό το Σάββατο για την παρουσίαση των νέων της βιβλίων «Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα» και «Η ξύπνια βασιλοπούλα»

Το νέο βιβλίο της Αγγελικής Δαρλάση, μιας συγγραφέα με πλήθος διακρίσεων μεταξύ των οποίων και το Κρατικό Βραβείο Παιδικής-Νεανικής Λογοτεχνίας, έχει τίτλο «Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Πρόκειται για μια βαθιά ανθρώπινη και αντιπολεμική αφήγηση, βασισμένη στην πραγματική ιστορία της απόκρυψης των αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου, την οποία προλογίζει η σπουδαία συγγραφέας Άλκη Ζέη.
 
Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου αυτού η συγγραφέας θα βρεθεί αυτό το Σάββατο 16 Απριλίου στην Κομοτηνή, καλεσμένη του βιβλιοπωλείου «Δημοκρίτειο». Η βιβλιοπαρουσίαση του «Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα» θα πραγματοποιηθεί στις 7μμ στο χώρο του Βιβλιοπωλείου, με εισηγήτρια την αρχαιολόγο- μουσειολόγο κ.Ναγια Δαλακούρα.
 
Το βιβλίο της Αγγελικής Δαρλάση θίγει ένα άγνωστο στους περισσότερους περιστατικό που όχι μόνο έχει μεγάλη βαρύτητα ως πράξη αντίστασης καθαυτή, αλλά αναδεικνύει ευρύτερα τη σπουδαιότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς και του ιστορικού παρελθόντος σε στιγμές κρίσης και θέτει σημαντικούς προβληματισμούς για τις συνέπειες του πολέμου. Ταυτόχρονα αναδύονται ζητήματα που απασχολούν σε μεγάλο βαθμό τις ηλικίες στις οποίες απευθύνεται το βιβλίο -τα παιδιά που φοιτούν στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού σχολείου και στο Γυμνάσιο-, όπως η αναζήτηση της ταυτότητας, η διαφορετικότητα, ο εκφοβισμός, η ενηλικίωση και η φιλία. Κι όλα αυτά μέσα από ένα κείμενο τεράστιας λογοτεχνικής αξίας από μια συγγραφέα μεγάλων αξιώσεων που αναμένεται να γίνει κλασική.
 
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Άλκη Ζέη στον πρόλογο του βιβλίου: «Η συγγραφέας μαθαίνει στα παιδιά, χωρίς διδακτισμό, πως η Αντίσταση δεν είναι μόνο τα όπλα… Δε γράφει η Αγγελική Δαρλάση, κεντάει βελονιά βελονιά, και κάνει να αγαπηθούν αυτά που κρύβει μέσα του ένα μουσείο». Το Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα είναι ένα μυθιστόρημα που μας θυμίζει όλα αυτά που συνηθίζουμε να ξεχνάμε, ένα βιβλίο για την προσπάθεια και τη δύναμη των καθημερινών ανθρώπων που χάρη σε αυτούς γράφτηκε και συνεχίζει να γράφεται η Ιστορία. 

Λίγα λόγια για το βιβλίο…

Κάποτε ήταν ένα κορίτσι που είχε ακούσει τα αγάλματα να τραγουδάνε, είχε χορέψει μαζί τους στο φως του φεγγαριού, τα είχε δει να δακρύζουν.
 
Επειδή τα αγάλματα τις νύχτες ζωντανεύουν. Η Αγγελίνα το ήξερε καλά αυτό αφού μεγάλωσε μέσα στο μουσείο σχεδόν. Άλλωστε, το ότι είχε ένα ολόκληρο κι ένα μισό, «καταραμένο» χέρι την έκανε να τους μοιάζει ακόμα περισσότερο. Με εξαίρεση τον Τίκο, τον μόνο σάρκινο φίλο της, τα αγάλματα ήταν οι καλύτεροί της φίλοι.
 
Όταν ο Μουσολίνι κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα, ο φόβος ότι θα επικρατήσει το σκοτάδι του ναζισμού έγινε ακόμα ισχυρότερος. Κι όσοι σχετίζονταν με το Μουσείο, από τους αρχαιολόγους μέχρι τους απλούς εργάτες, όλοι μοιράζονταν μια κοινή αγωνία όλοι προστάτευαν το ίδιο μυστικό που έμοιαζε να συνοψίζεται σε μία και μόνο φράση: «Να προλάβουμε…».
 
Η Αγγελίνα θα θελήσει να μάθει εκείνο το μυστικό και θα βοηθήσει τον Τίκο να κρύψει το δικό του. 

Παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Η ξύπνια βασιλοπούλα»

Το πρωί του Σαββάτου, στις 11.30, επίσης στον χώρο του βιβλιοπωλείου «Δημοκρίτειο» θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του νέου παραμυθιού της Αγγελικής Δαρλάση, με τίτλο «Η ξύπνια βασιλοπούλα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο». Πρόκειται για μια έξυπνη, γεμάτη χιούμορ ιστορία που βοηθάει τα παιδιά να αντιληφθούν με διασκεδαστικό τρόπο την αξία του βιβλίου και της ανάγνωσης.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του βιβλιοπωλείου «Δημοκρίτειο», του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Παιδικού Σταθμού Κομοτηνής και των Εκδόσεων «Μεταίχμιο», οι οποίοι προσκαλούν μικρούς και μεγάλους να δώσουν το παρών. 

Λίγα λόγια για το βιβλίο…

Η πριγκίπισσα Ωραία, απόγονος της Ωραίας Κοιμωμένης, συνεχώς βαριόταν και νύσταζε. Βαριόταν να είναι ωραία και να κάνει τα ίδια πράγματα και όλα της προκαλούσαν υπνηλία. Μια μέρα συνάντησε ένα αγόρι που ταξίδευε στον κόσμο αναζητώντας ωραία βιβλία και ξεχασμένες ιστορίες. Όταν η Ωραία του είπε πόσο πολύ βαριόταν εκείνος της έδωσε ένα βιβλίο που, όπως της είπε, θα την κρατούσε ξύπνια. Έτσι κι έγινε.
 
Η Ωραία κοιμήθηκε μόνον αφού τέλειωσε την ανάγνωση του βιβλίου και ο ύπνος της ήταν γεμάτος όμορφα όνειρα. Διάβασε κι άλλα βιβλία και όσο διάβαζε τόσο πιο πολύ άνοιγαν τα μάτια της κι ευχαριστιόταν τη ζωή. Το παλάτι σιγά σιγά μεταμορφώθηκε σε μια μεγάλη βιβλιοθήκη. Το αγόρι δεν έφυγε ποτέ από τη χώρα εκείνη, άνοιξε μάλιστα ένα βιβλιοπωλείο, η Ωραία έγινε βιβλιοθηκονόμος και όλοι οι κάτοικοι της χώρας βιβλιοφάγοι, έξυπνοι, αποφασιστικοί και δραστήριοι!

Η Αγγελική Δαρλάση

Γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε και ζει με τον άντρα και τους δυο γιους τους. Έκανε μεταπτυχιακά σε Σπουδές Παράστασης στο Λονδίνο και Θεατρικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και παρακολούθηε μαθήματα συγγραφής σε Ελλάδα και Αγγλία. Από το 1998 σκηνοθετεί για το θέατρο (ιδιαίτερα παραστάσεις devised theatre), μουσικές συναυλίες και είναι από τα ιδρυτικά μέλη της “Ομάδας Θεάματος Η Άλλη Πλευρά” και της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας “Puzzlemusik”. Έχει κάνει θεατρικές μεταφράσεις κι έχει επιμεληθεί τη δραματουργική σύνθεση αρκετών παραστάσεων. Το 2000 βραβεύτηκε με το Β΄ βραβείο για νέους θεατρικούς συγγραφείς (Γ.Γ.Ν.Γ. – Θέατρο του Νότου). Το μυθιστόρημά της για παιδιά “Ονειροφύλακες” τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας το 2005 και το “Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο” με το “Βραβείο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου” το 2010. Το βιβλίο της “Το παλιόπαιδο” (2014) πήρε Βραβείο σε εικονογράφο και συγγραφέα βιβλίου με πολύχρωμη εικονογράφηση για την εικονογράφηση και για το κείμενο, από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Ασχολείται με το θέατρο στην εκπαίδευση διδάσκοντας Θεατρική Αγωγή και Στοιχεία Θεατρολογίας στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.