«Η Πολιτικη και Στρατιωτικη Βουλγαρικη Διοικηση στη Δυτικη Θρακη 1913-1919. Μια πρωτη προσεγγιση»

Διαδικτυακή διάλεξη των Βλ. Βλασίδη και Δ. Πατρωνίδου στις 13 Μαΐου

Στο πλαίσιο του Κύκλου των Εκδηλώσεών του το Εργαστήριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ διοργανώνει την Πέμπτη 13 Μαΐου στις 19.00 διαδικτυακή διάλεξη του Βλάση Βλασίδη και της Δήμητρας Πατρωνίδου με θέμα: “Η Πολιτική και Στρατιωτική Βουλγαρική Διοίκηση στη Δυτική Θράκη 1913-1919. Μια πρώτη προσέγγιση”.

Με αφορμή τα 200 χρόνια από την ενσωμάτωση της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα, οι ομιλητές θα παρουσιάσουν τα πορίσματα της έρευνάς τους σε βουλγαρικά αρχεία σχετικά με τη βουλγαρική κυριαρχία στην περιοχή κατά την περίοδο 1913-1919 και τα χαρακτηριστικά της. Θα επικεντρωθούν σε ζητήματα που αφορούν την οργάνωση της πολιτικής και στρατιωτικής διοίκησης, των δικαστηρίων και της εκπαίδευσης, αλλά και του μηχανισμού άμυνας. Θα θέσουν και θα προσπαθήσουν να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως αν όντως έγιναν συγκρούσεις στη Θράκη κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και ποια ήταν η σημασία της έλευσης της Βουλγαρίας, ενός νεωτερικού κράτους, σε μια περιοχή στην οποία επικρατούσαν προνεωτερικές συνθήκες.

Ο Βλάσης Βλασίδης

Ο Βλάσης Βλασίδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας,  Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης στα Βαλκάνια, στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει συμμετάσχει ως διοργανωτής και ομιλητής σε πολλά διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια, έχει επιμεληθεί πολλούς συλλογικούς τόμους και είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και άρθρων στα ελληνικά, αλλά και στα αγγλικά με θέματα σχετικά με τη σύγχρονη βαλκανική ιστορία.

Η Δήμητρα Πατρωνίδου

Η Δήμητρα Πατρωνίδου είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια βαλκανικής ιστορίας στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, καθώς και ένα βιβλίο, σχετικά με θέματα ιστορίας και ιστορίας της εκπαίδευσης στα Βαλκάνια.

Info

Ο σύνδεσμος της διάλεξης βρίσκεται εδώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.