«Η περιπετεια της γραφης στη διαχρονια» συστηθηκε στη Δημοτικη Βιβλιοθηκη

Γιάννης Βουλτσίδης, σκηνοθέτης, συγγραφέας «Να ξαναφέρουμε στην επιφάνεια τη γραφή, που ο μαζικός πολιτισμός τη θεωρεί περιττή»

Το νέο πολιτιστικό πρόγραμμα που επικεντρώνεται στη γραφή παρουσίασαν το απόγευμα της Πέμπτης 16 Μαρτίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης κ. Γιάννης Κυριαζής και οι εμπνευστές και συνδιαμορφωτές του, ο σκηνοθέτης και συγγραφέας κ. Γιάννης Βουλτσίδης, ο συνθέτης και γραφίστας κ. Άγγελος Ζαγοριανός και ο ποιητής κ. Πασχάλης Κατσίκας.

Μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής ο κ. Βουλτσίδης έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του προγράμματος, αρχής γενομένης από τον τίτλο του «Η περιπέτεια της γραφής στη διαχρονία».   Όπως εξήγησε ο κ. Βουλτσίδης, «η γραφή είναι μια περιπέτεια όταν γίνεται με αίσθηση, με αισθαντικότητα, γιατί δεν ξέρεις πού θα σε βγάλει. Μια γραφή είναι μια πορεία προς το άγνωστο. Αυτό το στοιχείο της περιπέτειας που έχει της δίνει απόλαυση. Η ίδια η χειρονομία της γραφής είναι ένα είδος χορού. Δηλαδή όταν γράφεις με το χέρι, θέλεις δεν θέλεις, σχηματίζοντας τα γράμματα, το χέρι χορεύει. Ενώ όταν χτυπάς τα πλήκτρα του υπολογιστή, πάει πάνω-κάτω το χέρι. Δεν είναι τυχαίο ότι κάποιοι πολιτισμοί την είχαν περί πολλού όπως ο αρχαίος ελληνικός ή ο ασιατικός. Μην ξεχνάτε ότι η τελετή της γραφής, ιδίως στην Ιαπωνία, θεωρείται μια εκ των πιο σπουδαίων δραστηριοτήτων, η καλλιγραφία».

Όσο για τους στόχους και τη φιλοσοφία του προγράμματος, ο αεικίνητος σκηνοθέτης και συγγραφέας εξήγησε πως «αυτό που θέλουμε να ξαναφέρουμε στην επιφάνεια, είναι ότι η γραφή σε έναν μαζικό πολιτισμό ο οποίος δίνει βάση σε άλλα πράγματα, ανούσια, είναι κάτι το οποίο σχεδόν θεωρείται εκ του περιττού, σαν πολυτέλεια ή κάτι τέτοιο. Ένας “μαζάνθρωπος” δεν έχει την ανάγκη της τελετής της γραφής. Συνήθως θέλει να αποκτήσει πράγματα που του υπόσχονται οι διαφημίσεις, για να νοιώσει καλύτερα. Σαν τον Σίσυφο, όσα περισσότερα παίρνει, τόσο πιο κενός γίνεται και τόσο περισσότερο διψάει για καινούργια. Όμως η γραφή με την έννοια του “σημαίνω”, όχι του “πληροφορώ”, έχει τις διαστάσεις να σου ξυπνάει κι άλλα πράγματα. Όλα αυτά τα παιχνίδια της γραφής που έχουν ατονήσει  στην εποχή μας από τον μαζικό πολιτισμό, θέλαμε να τα ξαναβάλουμε στο χωρόχρονο της πόλης μας, της επαρχίας μας και να είμαστε πρωτοπόροι».

«Ξεκινήσαμε με μια συνάντηση στην Τσανάκλειο βιβλιοθήκη της πόλης μας, όπου βάζουμε αυτά τα προβληματάκια και πώς μπορούμε να ενεργοποιήσουμε κάποιους συμμάχους. Τρεις άνθρωποι της τέχνης, ο Άγγελος Ζαγοριανός Γραφίστας-Ποιητής, ο Πασχάλης Κατσίκας, Ποιητής αλλά και  βιβλιοθηκονόμος στο πανεπιστήμιο και εγώ, με τον τρόπο μας, μουσική και λόγο, θα διαχειριστούμε αυτό το μεγάλο θέμα.  Θα κοιτάξουμε και ο κόσμος να απολαύσει αυτό που θα συμβεί, αλλά κύρια να εμπνεύσουμε για συνεργασίες, γιατί πρόκειται να γίνουν πράγματα. Πάντοτε είμαστε άνθρωποι της πράξης, δεν είμαστε άνθρωποι της απραξίας» σημείωσε κλείνοντας ο κ. Βουλτσίδης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.