Η παραδοσιακη πιτα της Μεσσουνης θυμιατιστηκε και φετος με το υνι!

Τηρήθηκαν οι Σιναπλιώτικες παραδόσεις της πρωτοχρονιάτικης πίτας

Με μεγάλη συμμετοχή μελών και φίλων, ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσσούνης πραγματοποίησε το απόγευμα της Κυριακής την κοπή της βασιλόπιτας του.

Για άλλη μια φορά ο Σύλλογος κράτησε τις σιναπλιώτικες παραδόσεις. Έτσι η πίτα, σε αντίθεση με ό,τι έχει επικρατήσει σήμερα, ήταν αλμυρή (τυρόπιτα), ενώ κατά την παρασκευή της τοποθετήθηκαν και μικρά κλαδάκια, τα λεγόμενα «τσακνούδια», που το πάλαι αντιπροσώπευαν διάφορα περιουσιακά στοιχεία (σπίτι, ζώα, γεννήματα κτλ). Πριν κοπεί η πίτα θυμιατίστηκε επίσης με το υνί (το κάτω μέρος του αρότρου), κομμάτι κι αυτό της παράδοσης που έφεραν από το Σιναπλή της Ανατολικής Ρωμυλίας οι κάτοικοι της Μεσσούνης.

Την πίτα ευλόγησε ο πατήρ Παναγιώτης, ενώ η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δήμητρα Παρασκευούδη στον σύντομο χαιρετισμό της ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και ζήτησε τη συμμετοχή τους σε κάθε δράση.

Είπε συγκεκριμένα: «Καλή χρονιά με υγεία και ειρήνη σε όλο τον κόσμο, το Δ.Σ του συλλόγου μας εύχεται, το 2023 να μας φέρει ότι μας στέρησε τα προηγούμενα χρόνια λόγω της κατάστασης που επικρατούσε.  Χαιρόμαστε πολύ που καταφέραμε σήμερα να ανταμώσουμε μετά από πολύ καιρό. Όπως όλοι γνωρίζουμε το χωριό μας είναι πολύ μικρό και οι κάτοικοι πλέον λιγοστοί, όμως ο σύλλογος μας έχει την διάθεση να κρατήσει τα ήθη και τα έθιμα ζωντανά ώστε να μεταφερθούν και στις επόμενες γενιές.

Γι’ αυτό θα θέλαμε την συμμετοχή και την βοήθεια σας σε κάθε δράση που αναλαμβάνουμε, γιατί μόνο με συλλογική προσπάθεια μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Σας ευχαριστούμε πολύ που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα μας και προσδοκούμε για την στήριξη σας στο μέλλον.

Πολλές ευχαριστίες στον Αντιδήμαρχο Τεχνικών έργων κύριο Δημήτρη Καρασταύρου που ήταν σήμερα μαζί μας και μας στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια, την κυρία Νατάσα Λυβεριάδου Πρόεδρο της Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ που είναι πάντα δίπλα σε όλους τους συλλόγους, την κυρία Κλεοπάτρα Στογιαννίδου Πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου που μας εμψυχώνει με την γλυκιά της παρουσία καθώς και την τοπική Πρόεδρο κυρία Άννα Πατρωνίδου που είναι πάντα δίπλα μας και μας καθοδηγεί για να γινόμαστε καλύτεροι.

Καλή και δημιουργική χρονιά σε όλους τους συλλόγους».

Για την ιστορία, το φλουρί κέρδισε η κ. Μαρίνα Γιοβανούδη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.