Η παραδοσιακη κουζινα αντεχει στην Γρατινη

Πληθώρα γεύσεων στα Γρατινομαγειρέματα, που διοργάνωσε για ακόμα μια φορά «Ο Γρατίνος»

Υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό οι κάτοικοι του οικισμού της Γρατινής την επιστροφή των Γρατινομαγειρεμάτων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Γρατίναια που πραγματοποιεί ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος  Γρατινής «Ο Γρατίνος».

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο χώρο του παλιού Δημοτικού Σχολείου, με κυρίες του συλλόγου να φέρνουν για ακόμα μια χρονιά παραδοσιακές πίτες και γλυκά της Γρατινής, ενώ εκεί βρέθηκαν και πολλά παιδιά, που γνώρισαν αυτές τις γεύσεις.

Για ακόμα μια φορά λοιπόν πραγματοποιήθηκε επίδειξη μαγειρικής στο χώρο. Μετά την παραδοσιακή πίτα, την μηλίνα, που παρουσιάστηκε πέρυσι, φέτος έγινε επίδειξη παρασκευής γιουφκάδων, με πολλά παιδιά να συμμετέχουν σε όλες τις φάσεις της παρασκευής τους.

Την ίδια ώρα στο χώρο οι γυναίκες του χωριού έφεραν παραδοσιακά φαγητά που έτρωγαν από παλιά στον οικισμό, και πολλά τα συνεχίζουν ακόμα και σήμερα.

Μάλιστα ένα από τα εδέσματα ήταν η περπατόπιτα, μια γλυκιά πίτα την οποία παραδοσιακά παρασκεύαζαν, όταν το παιδί έκανε τα πρώτα του βήματα, και όπως μας τόνισαν, το κάνουν ακόμα και σήμερα, τηρώντας την παράδοση.

Στο χώρο επίσης υπήρχαν λαλαγγίτες με τριμμένο καρύδι, μπατζίνα με κολοκύθι, μπατζίνα με σπανάκι, σάμαλη και μηλόπιτα, μεταξύ άλλων, αλλά και αρκετές άλλες νοστιμιές για όλους.

Άλλωστε τα Γρατινομαγειρέματα αποτελούν συχνά αφορμή για τους χωριανούς όχι μόνο να συναντηθούν, αλλά και να ανταλλάξουν ιστορίες για τα παλιά χρόνια, τότε που αυτά που έτρωγαν, συνδέονταν με την παράδοση και τις συνήθειες του χωρίου, με τις εποχές του χρόνου, αλλά και με τις ασχολίες και τον κύκλο της ζωής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.