Η νεοτερη ιστορια της πολης της Ξανθης σε μια βολτα στον παραδοσιακο της οικισμο

Γνωριμία με τον πολιτισμό και την ιστορία της Ξάνθης μέσα από το πρόγραμμα του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου

Το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης έχει οργανώσει ένα πρόγραμμα γνωριμίας με την Ξάνθη την ιστορία και τον πολιτισμό της. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει στάσεις σε επιλεγμένα σημεία και αφήγηση της νεότερης ιστορίας της πόλης όπως και αυτή παρουσιάζεται από την αρχιτεκτονική και τα άλλα στοιχεία που αποκαλύπτονται στον επισκέπτη.
 
Η διαδρομή περίπου 20 λεπτών καταλήγει στο Μουσείο. Στον πολυχώρο του μουσείου ολοκληρώνεται η αφήγηση και ο επισκέπτης έχει πια, μια συνολική εικόνα για την πόλη και τα στοιχεία – κοινωνικά – οικονομικά – θρησκευτικά που διαμόρφωσαν τη νεότερή ιστορία της πόλης.
 

Τέλος οι επισκέπτες αφού ξεναγηθούν και στον αύλιο χώρο του μουσείου και ενημερωθούν για τα χαμάμ και τον τρόπο χρήσης τους, περιηγούνται στους χώρους του μουσείου, όπου και τους αποκαλύπτονται όλα όσα έχουν περιγραφεί κατά την περιήγηση.
 
Παράλληλα οι «περιηγητές» κατά τη διάρκεια της ξενάγησης φωτογραφίζουν, συζητούν και μπορούν να επισκεφτούν άλλα δύο αρχοντικά την πινακοθήκη και το αρχοντικό Χατζιδάκι (κατόπιν συνεννοήσεως).
 
Η όλη βόλτα στην πόλη και η επίσκεψη στο μουσείο διαρκεί μία έως και μιάμιση ώρα. Βέβαια μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο ανάλογα με το πρόγραμμα της κάθε ομάδας.
 
Το κόστος είναι 2 ευρώ το άτομο και συμπεριλαμβάνει και την είσοδο στο μουσείο. 

Το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης… 

Στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο της Ξάνθης ο επισκέπτης ανακαλύπτει τα στοιχεία και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής που συνέβαλαν στην διαμόρφωση της νεότερης ιστορίας του τόπου.
Η αρχιτεκτονική συμμετρία και ο εξωτερικός διάκοσμος του κτηρίου, καθώς και τα ξυλόγλυπτα ταβάνια, οι τοιχογραφίες και οι οροφογραφίες, το καθιστούν κόσμημα.
Στο μουσείο παρουσιάζονται στοιχεία από τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο, την κοινωνική, οικονομική και θρησκευτική ζωή της πόλης και της υπαίθρου των αρχών του 20ου αιώνα.
Οι εκθέσεις του Ισογείου και του Ορόφου αναφέρονται στην ιστορία της Θράκης, στη νεότερη ιστορία της πόλης και στη ζωή της άρχουσας αστικής τάξης.
 
Η παρουσίαση του Υπογείου στοιχειοθετεί την αγροτική και κτηνοτροφική ζωή της Ξάνθης. Ενώ στο δεύτερο τμήμα του, προβάλλεται η θεματική ενότητα «Επιχειρηματικότητα στην Ξάνθη στις αρχές του 20ου αιώνα – Επαγγελματίες- Εργατική τάξη». Στην αυλή τέλος, βρίσκονται τα δύο Χαμάμ και το Εκκλησάκι των Αγίων Ακινδύνων.
Είναι το μεγαλύτερο κτήριο στη βόρεια Ελλάδα, πλήρως αποκαταστημένο, με τόσο εκτενή όγκο τοιχογραφιών, οροφογραφιών, ξυλόγλυπτων ταβανιών, μουσαμάδων, καθώς και στο μεγαλύτερο αριθμό των εκθεμάτων του. 

…και ο κατάλογος του Μουσείου 

Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι κυκλοφορεί το βιβλίο – κατάλογος του Μουσείου από την Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, με την υποστήριξη του Υπουργείου πολιτισμού και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας. Ο κατάλογος του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης αποτελείται από επτά θεματικές ενότητες οι οποίες καταγράφουν μικρές ιστορίες που αν κανείς τις προσθέσει φτιάχνουν μια μεγαλύτερη. Αναλυτικά οι θεματικές είναι οι εξής:
 
1. Χώρος – Μνήμη – Θράκη 2. Μια πόλη – μια ιστορία – ένα ταξίδι 3. Η πόλη του Καπνού 4. Η Αστική Τάξη της Ξάνθης στις αρχές του 20ου αι. 5. Από την οικία Κουγιουμτζόγλου στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο της ΦΕΞ 6. Λαογραφικά Στοιχεία της Ξάνθης 7. Συλλογές του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου ΦΕΞ 7.1. Αναμνήσεις επί Χάρτου 7.2. Γραμματόσημο 7.3. Επίλεκτα εκθέματα

Το ένα και μοναδικό Λαογραφικό Μουσείο της Ξάνθης

Της Αθηνάς Ιωαννίδου
 

Πρώτη φορά συναντώ στη ζωή μου ένα τόσο ενδιαφέρον Λαογραφικό Μουσείο. Τα Λαογραφικά μουσεία με κάνουν συνήθως να βαριέμαι. Πόσες παραδοσιακές φορεσιές, ξύλινα εργαλεία και παιχνίδια, κεντήματα και οι παλιές κούκλες να δεις πια. Μου φαίνονται πάντα τα ίδια, χωρίς ενδιαφέρον, χωρίς να μου διηγούνται την ιστορία τους.
 
Η οπτική αυτή άλλαξε ριζικά μετά την επίσκεψή μας στο Λαογραφικό Μουσείο της Ξάνθης. Εδώ δεν μιλάμε για ένα απλό μουσείο, έχουμε μπροστά μας ένα κόσμημα αρχιτεκτονικής, διακόσμησης και τεχνοτροπίας, ένα χώρο που σε ταξιδεύει στην ιστορία της πόλης χωρίς να χρειάζεσαι και πολλές εξηγήσεις. Λίγες μόνο πληροφορίες αρκούν από τον Πασχάλη για να ξεκινήσεις ένα φανταστικό ταξίδι στον χρόνο και τον χώρο.
 
Πριν περάσεις τις βαριές ξύλινες πόρτες το κτήριο από έξω φαντάζει μοναδικό και είναι. Από τους πλουσιότερους καπνεμπόρους ο κ. Κουγιουμτζόγλου το έχτισε διπλό. Δύο πανομοιότυπα σπίτια σε ένα, μαζί και ξεχωριστά για να τα δώσει κληρονομιά στα παιδιά του, τα οποία και διέμειναν μέσα για πολλά χρόνια.
 
Χαζεύω τα πατώματα, τους τοίχους, τους περίτεχνους γάτζους και καθώς προχωράω στα διαφορετικά δωμάτια, 13 στο σύνολο, η ένδοξη ιστορία που στιγμάτισε την πόλη αποκαλύπτεται βήμα βήμα. Ο κάτω όροφος είναι το living room. Εκεί ο καπνέμπορος συνομιλεί για μπίζνες, καπνίζοντας ένα πούρο. Η συμφωνία με τους άλλους κυρίους πρέπει να είναι σημαντική. Λίγο παραδίπλα η οικοδέσποινα του σπιτιού χαζεύει αδιάφορα τον γιό της καθώς εκείνος μαθαίνει τις μελωδίες στο πιάνο καθοδηγούμενος από την δασκάλα του. Ντο, μι, σολ δίεση. Τα σεμεδάκια όλα σε τάξη και οι τσαγιέρες αχνίζουν με το ευωδιαστό τσάι από το Λονδίνο.
 
Κάτω ακούω του υπηρέτες να ετοιμάζουν το φαγητό, τα τσουκάλια να χτυπούν και η μυρωδιά ενός γλυκού μου τρύπησε την μύτη. Η σκάλα οδηγεί στο υπόγειο και ξάφνου βλέπω στα δεξιά μου την μαγείρισσα να ανακατεύει στην κατσαρόλα και μια κοπελίτσα να ανοίγει φύλλο για την πίτα της ημέρας. Οι άντρες συνομιλούν στο διπλανό δωμάτιο και κάτι λένε για τα εφόδια της επόμενης μέρας και για τον μανάβη που τους έκλεψε για ακόμα μια φορά στο ζύγι.
 
Λίγο αργότερα οι καλεσμένοι του ισογείου αποχωρούν από την δεξιά πόρτα και ο καπνέμπορος με την γυναίκα του και το παιδί ανεβαίνουν στα ιδιαίτερα δωμάτιά τους. Τι όμορφα που παίζει ο μικρός στο δωμάτιό του, πόσες κούκλες έχει τριγύρω του και πόσα βιβλία και μολυβάκια!

Η γυναίκα μπαίνει στο υπνοδωμάτιο και βγάζει το παριζιάνικο φόρεμά της για να φορέσει την δαντελένια νυχτικιά που της έφερε ο άντρας της από την Ευρώπη. Τελευταία λέξη της μόδας και όλες οι φίλες της έχουν σκάσει από το κακό τους. Ο Καπνέμπορος μπαίνει στο γραφείο του πάνω ορόφου και ξεφυλλίζει τα γράμματα που του ήρθαν μόλις σήμερα από τη Ρωσία. Ζητούν να τους αποστείλουν άλλο ένα τόνο από τον μυρωδάτο καπνό της Ξάνθης.
 
Στη κεντρική σάλα εγώ παρακολουθώ με κομμένη την ανάσα τις κινήσεις τους και βλέπω με την άκρη του ματιού μου τις οροφογραφίες με τα περίτεχνα σχέδια αναγεννησιακού τύπου. Μετά από λίγο η γυναίκα κατεβαίνει με γρήγορα βήματα προς τα κάτω, ανοίγει την πόρτα της αυλής και χάνεται στο γυναικείο χαμάμ. Οι ατμοί θολώνουν το βλέμμα μου, κατεβαίνω τις σκάλες αργά αργά για να μην τρίξουν και φθάνω στην υποδοχή όπου εξιστορώ στον Πασχάλη, τον υπεύθυνο του Λαογραφικού τι βίωσα μόλις.
 
“Πολλές ιστορίες γεμίζουν το διπλό αυτό σπίτι”, μου λέει χαμογελώντας. Εσύ είδες μια από αυτές!
 
Πηγή: http://alternatrips.gr

Η Αθηνά Ιωαννίδου 

“Δεν έχω πάει παντού, αλλά είναι στην λίστα μου.” – είναι το βασικό μου Μότο, κλεμμένο από την Susan Sontag. Ιδανικό ταξίδι για μένα δεν υπάρχει, όλα τα ταξίδια είναι ιδανικά από μόνα τους. Το ταξίδι γενικά μέσα στο μυαλό μου είναι ένα ιδανικό. Είναι για μένα ο σκοπός, είτε είναι με το νου, είτε μέσα από εικόνες, είτε από εμπειρίες άλλων, από ντοκιμαντέρ, είτε γίνεται μέσα από βιβλία. Όποιο μεταφορικό μέσο και να πάρω το ταξίδι είναι αυτό που μου δίνει την δυνατότητα να αντιλαμβάνομαι τον κόσμο. Αυτή η εμπειρία με βοηθάει να αναγνωρίζω το δικό μου σημείο σε αυτό το κόσμο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.