«Η μνημη αφηγειται την πολη. Προφορικη ιστορια και μνημη του αστικου χωρου»

Το βιβλίο «θησαυρός» για την κατανόηση της προφορικής ιστορίας παρουσιάζεται στην Κομοτηνή - Την Τετάρτη 3 Μαΐου στο «Οχτώ»

Οι εκδόσεις «Πλέθρον» και η Ένωση Προφορικής Ιστορίας (ΕΠΙ) πρόκειται να πραγματοποιήσουν την παρουσίαση του βιβλίου «Η μνήμη αφηγείται την πόλη. Προφορική ιστορία και μνήμη του αστικού χώρου» σε επιμέλεια Ρίκης Βαν Μπούσχοτεν, Τασούλας Βερβενιώτη, Δήμητρας Λαμπροπούλου, Μαρλέν Μούλιου, Ποθητής Χατζαρούλας. Η παρουσίαση του βιβλίου θα λάβει χώρα στο Καφέ – Μπαρ Οχτώ την Τετάρτη 3 Μαΐου στις 8.00 το βράδυ.
 
Για  το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
 
– Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, Ομότιμη Καθηγήτρια ΙΑΚΑ-Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πρόεδρος ΕΠΙ
– Βασίλης Δαλκαβούκης, Επίκουρος Καθηγητής ΤΙΕ-ΔΠΘ
– Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη, Φιλόλογος – επιμελήτρια εκδόσεων, η οποία θα έχει και τον συντονισμό της συζήτησης. 

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Πώς θυµούνται οι άνθρωποι τις πόλεις; Πώς αφηγούνται το παρελθόν τους μέσα σ’ αυτές και το παρελθόν των ίδιων των πόλεων; Πώς η μνήµη τους παράγει καινούργια νοήµατα των πόλεων; Εµπειρίες όπως ο αποκλεισµός και η περιθωριοποίηση ποια σηµασία αποκτούν στις αναµνήσεις εκείνων που τις έχουν βιώσει στην καθηµερινή τους ζωή; Ποια σχέση έχουν οι ιστορίες που προσφέρουν οι προφορικές µαρτυρίες για τις πόλεις µε τις εδραιωµένες δηµόσιες εικόνες και βιογραφίες των πόλεων; Σηµείο εκκίνησης αυτού του τόµου είναι δύο βασικές παραδοχές. Ότι η συνάντηση ανάµεσα στη µελέτη του αστικού χώ- ρου και την προφορική ιστορία µπορεί να γεννήσει πρωτότυπες και ριζοσπαστικές µορφές ιστορίας των πόλεων και των ανθρώπων που τις κατοικούν περιστασιακά ή µόνιµα. Kαι ότι χρόνος και χώρος συγκροτούν εξίσου την ιστορική εµπειρία και, συνεπώς, τη µνήµη που συνθέτει την προφορική µαρτυρία. Καθώς η προφορική ιστορία εργάζεται σε στενή σχέση µε τον συγκεκριµένο κάθε φορά τόπο, βοηθά ώστε να αρθρωθεί το πώς οι άνθρωποι τον βιώνουν και συχνά καταφέρνει να αλλάξει τις καθιερωµένες προσλήψεις γι’ αυτόν. Έτσι, µέσα από τη συλλογή και την ανάλυση των προφορικών µαρτυριών δίνεται η δυνατότητα να εννοιολογηθεί η ποικιλία του τοπικού και να αναδειχθούν οι πολλές πόλεις µέσα στην πόλη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.