Η Μαρια Δημου για την Πολη, «οπως την κρατησε μεσα της»

Η Κομοτηναία εκπαιδευτικός για το νέο συγγραφικό της δημιούργημα με αφορμή την παρουσίασή του στην Κομοτηνή

Ένα νοερό ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, μέσα από τις εμπειρίες και τα βιώματα της Κομοτηναίας εκπαιδευτικού και πλέον συγγραφέα κ.Μαρίας Δήμου, το βιβλίο της οποίας με τίτλο «Η Πόλη όπως την κράτησα μέσα μου» παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην Κομοτηνή.

Ένα βιβλίο όπως μαρτυρά και τίτλος του βεβαίως αφιερωμένο στην Κωνσταντινούπολη στην οποία η ίδια έχει υπηρετήσει ως μετακλητή εκπαιδευτικός και πλέον αποτελεί και τόπο διαμονής της, που ξεκίνησε εντός της πανδημίας του κορωνοϊού ως άλλο προσωπικό ημερολόγιο. Ένα άλλο προσωπικό ημερολόγιο στόχος του οποίου, όπως δήλωσε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm», ήταν να κρατήσει τις μνήμες της ζωντανές και ίσως να της μεταφέρει σε κάποιους που τους ενδιέφερε, γεμάτο από εμπειρίες του τότε παρόντος, συνδυασμένο ωστόσο με το βαθύ και ευρύ ιστορικό παρελθόν της Πόλης, μέσα στο οποίο όπως τόνισε κανείς χάνετε.

«Πάνω σε ό,τι συναντούσα, ό,τι βίωνα, έκανα και μια προσωπική μικρή έρευνα, για να δω τι ήταν αυτό, να το νοιώσω και να το ζήσω καλύτερα» ανέφερε η ίδια χαρακτηριστικά για να εξηγήσει πως οι καταγραφές της έχουν και στοιχεία ιστορικά, χωρίς όπως τόνισε «να διεκδικεί δάφνες ιστορικού ή ερευνητή». Άλλωστε όπως εξήγησε «δεν έκανα ταξίδι στην Πόλη για να καταγράψω αυτά που έζησα, αλλά ζούσα και ζω εκεί παρά το γεγονός ότι δεν είμαι γέννημα – θρέμμα της περιοχής, απ’ όπου πηγάζει και η έντονη περιέργεια και ανησυχία για τον τόπο αυτό».

Ένα νοερό ταξίδι στην Πόλη

Κληθείσα να προσδώσει ένα χαρακτηριστικό στο βιβλίο της η κ. Δήμου το περιέγραψε ως «ένα νοερό ταξίδι στην Πόλη, αλλά πέρα από τα τουριστικά και τα σημαίνοντα μνημεία της, που αφορά ανθρώπους που έχουν επισκεφτεί την Πόλη μια φορά ή δυο φορές, και έχουν δει τα πολύ κλασικά, την Αγιά Σοφία, το Ντολμά Μπαξέ και το Πατριαρχείο και επιθυμούν να την γνωρίσουν λίγο πιο βαθιά».

Το ταξίδι αυτό για την ίδια όχι απλά δεν «εξαντλήθηκε» με την συγγραφή του βιβλίου αλλά όπως τόνισε «κάθε φορά ξεδιπλώνεται μπροστά μας ένας καινούργιος δρόμος, κάτι καινούργιο, κάτι πέρα από αυτό που ξέραμε, και ανακαλύπτουμε». Γεγονός που οδήγησε στην επιλογή ενδεικτικών κομματιών που φέρουν την υπογραφή της με περιεχόμενο από την Ρωμιοσύνη, την εκπαίδευση, την ομογένεια, την τουρκική κοινωνία κ.α. που έρχονται να συμπληρώσουν ως άλλο «παζλ» μια κάποια εικόνα της Πόλης.

Ερωτηθείσα κλείνοντας για τις μελλοντικές της συγγραφικές δημιουργίες, η ίδια εξήγησε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι στα σκαριά, λόγω και της απαιτητικής από θέμα υποχρεώσεων καθημερινότητά της, ωστόσο όπως τόνισε «στο πίσω μέρος του μυαλού μου, υπάρχουν ιδέες, τις οποίες προς το παρόν ακόμη τις φυλάω εκεί».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.