«Η Μακεδονια και η Θρακη σε κρισιμη φαση»

Παρουσίαση στο ΙΘΤΠ του νέου βιβλίου του Γεώργιου Γκοβέση

Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022, στις 19:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και οι εκδόσεις ΣΠΑΝΙΔΗ, παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του ιστορικού/συγγραφέα κ Γεωργίου Γκοβέση, με τίτλο, «Η Μακεδονία και η Θράκη σε κρίσιμη φάση».

Η βιβλιοπαρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» του  Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην καπναποθήκη Π, (οδός Καπνεργατών 9) στην Ξάνθη.

Για τον συγγραφέα και το βιβλίο θα μιλήσουν:

  • Άννυ Ταουκτσόγλου-Μαθηματικός, Ph.D., Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.) Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης-Πολυτεχνική Σχολή Δ.Π.Θ.
  • Δημήτριος Ν. Κασαπίδης-Δρ. Ιστορίας & Δρ. Ιστορίας της Τέχνης

Την εκδήλωση συντονίζει ο δημοσιογράφος και διευθυντής του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης κ. Τηλέμαχος Αρναούτογλου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο αναφέρεται στο «Υπόμνημα τῶν ἐν Κωνσταντινουπόλει Συλλόγων» που συντάχθηκε από τους ελληνικούς συλλόγους της Κωνσταντινούπολης Θρακικό, Ηπειρωτικό, Θεσσαλικό και Μακεδονικό, με επικεφαλής τον Ελληνικό Φιλολογικό σύλλογο Κωνσταντινουπόλεως στο πλαίσιο των αντιδράσεων των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας απέναντι στη  συνθήκη του Αγίου Στεφάνου (19 Φεβρουαρίου/3 Μαρτίου 1878) με την οποία έληξε  ο  ρωσο-οθωμανικός  πόλεμος που είχε ξεκινήσει τον Απρίλιο του προηγούμενου έτους 1877.

Με τη συνθήκη αυτή δημιουργούνταν ένα μεγάλο τύπου αυτόνομο βουλγαρικό πριγκιπάτο (Μεγάλη Βουλγαρία) που περιλάμβανε ολόκληρη τη Μακεδονία με εξαίρεση τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, μεγάλο μέρος της Θράκης, καθώς και περιοχές της Ηπείρου, της Αλβανίας και της Σερβίας στερώντας τον Ελληνισμό από τις αρχαίες κοιτίδες του και κόβοντας τον στα δύο ακρωτηριάζοντας τον έτσι θανάσιμα με άμεσο κίνδυνο συρρίκνωσης και αφανισμού του.

Το υπόμνημα αφού μεταφράστηκε στα γαλλικά, επιδόθηκε στους πρεσβευτές των μεγάλων δυνάμεων και της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη και αποτελεί πολύτιμο κείμενο το οποίο πέρα από τη μεγάλη σημασία που είχε για την εποχή που συντάχθηκε και υποβλήθηκε, έχει τεράστιο ενδιαφέρον ιδιαίτερα στις μέρες μας που η Ανατολική Ευρώπη βρίσκεται πάλι σε μεγάλη αναταραχή και έχουν αναδυθεί αναθεωρητικές δυνάμεις σε όλες σχεδόν τις χώρες της περιοχής.

Ο συγγραφέας

Ο Γεώργιος Γκοβέσης γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιούνιο του  1968, κατάγεται από την Ορεινή Κορινθία και είναι μόνιμος κάτοικος Ξάνθης.

Το 1990 αποφοίτησε από το τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1993 έλαβε  μεταπτυχιακό Master of Arts Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Κωνσταντινουπόλεως ως υπότροφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το 2002 αναγορεύθηκε διδάκτορας στο Πάντειο  Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Βιβλία, επιστημονικές εργασίες και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στην Ελλάδα και στην Τουρκία. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.