Η Λεσχη Φιλαναγνωσιας Κομοτηνης «ανοιγεται» στην λογοτεχνια των Βαλκανιων

Με στόχο την γνωριμία μας με την Βαλκανική μας ταυτότητα

Με σειρά καλεσμένων ομιλητών, μεταξύ των οποίων η ιστορικός και καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Μαρία Ευθυμίου

Η ιστορικός και καθηγήτρια του ΕΚΠΑ κ.Μαρία Ευθυμίου θα είναι ανάμεσα στους επίσημους καλεσμένους ομιλητές της Λέσχης Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής,  στο πλαίσιο της φετινής επιλεχθείσας θεματικής «Γνωρίζοντας τα Βαλκάνια μέσα από τη λογοτεχνία τους».

Η κ.Ευθυμίου θα φιλοξενηθεί στην πόλη μας στις 14 Νοεμβρίου και συγκεκριμένα στο Ίδρυμα Παπανικολάου που παραχώρησε για τις ανάγκες της ομιλίας η ΙΜΜΚ στην Λέσχη Φιλαναγνωσίας, και θα είναι μια εκ των συνολικά τεσσάρων καλεσμένων ομιλητών, οι οποίοι συμβάλλουν στην ανάπτυξη της θεματικής.

Έχει ήδη προηγηθεί η παρουσία του συγγραφέα κ. Χρήστου Γκέζου με το μυθιστόρημά του με τίτλο «Χάθηκε Βελόνι» σε ό,τι αφορά το σκέλος της λογοτεχνίας στην Αλβανία και σε συνέχεια της εξέτασης του βιβλίου «Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων» του Γκαζμέντ Καπλάνι, ενώ η συνέχεια θα δοθεί με το βιβλίο «Σύνορα» της Κάπκα Κασάκοβα που αφορά στην Λογοτεχνία της Βουλγαρίας. Όπως εξήγησε μιλώντας το πρωί της Τετάρτης 2 Νοεμβρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η συντονίστρια της Λέσχης Φιλαναγνωσίας κ.Ρένα Σαμαρά – Μάινα, στο πλαίσιο της εξέτασης του εν λόγω βιβλίου η Λέσχη θα φιλοξενήσει δύο εξωτερικούς ομιλητές, αρχής γενομένης από τον εξωτερικό συνεργάτη του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών κ.Κώστα Κατσιμίγα ο οποίος θα μιλήσει για την γεωγραφία, την ανθρωπογεωγραφία και την γεωπολιτική της περιοχής, σε σχέση και με τις γείτονες Τουρκία και Βουλγαρία, ενώ θα ακολουθήσει η Κομοτηναία Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών κ.Φωτεινή Τσιμπιρίδου, η οποία θα μιλήσει για τη «Μεταοθωμανική θρησκευτικότητα: Σώμα, Θρήνος και Ιερός Τόπος».

Η «κορυφαία» όπως την χαρακτήρισε εκδήλωση του φετινού έτους είναι η ομιλία της κ. Ευθυμίου, η οποία θα αναπτύξει το θέμα «Αντέχοντας στον χρόνο, τα ισχυρά σημεία του ελληνισμού στη διάρκεια της μακράς ιστορίας του» για να τονίσει πως πρόκειται για ένα «επίτευγμα» της Λέσχης Φιλαναγνωσίας.

Γιατί τα Βαλκάνια;

Η Λέσχη ήδη από την περσινή χρονιά λειτουργεί στον «φυσικό» της χώρο, ήτοι την Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, γεγονός για το οποίο η κ.Σαμαρά έσπευσε να ευχαριστήσει τον Δήμο Κομοτηνής. Σε ό,τι αφορά τις φετινές της δραστηριότητες όπως εξήγησε η ίδια ο ορισμός θεματικής στα βιβλία με τα οποία θα ασχοληθούν είναι κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά και επιλέχτηκαν τα Βαλκάνια αφ’  ενός γιατί είναι μια εξόχως ιδιάζουσα περιοχή με ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία και ιστορία, αλλά και μία περιοχή που κατοικείται από έθνη που έχουν και ομοιότητες αλλά και διαφορές μεταξύ τους. «Υπάρχει αυτή η πρόσμιξη των πολιτισμών και αυτό που με ενδιέφερε να δούμε επί της ουσίας ήταν το πώς διαμορφώθηκε τελικά η ταυτότητα του βαλκάνιου μέσα από όλες αυτές τις ιστορικοκοινωνικές συνθήκες» ανέφερε για να εξηγήσει πως δυστυχώς οι βαλκανικές λογοτεχνίες είναι εν πολλοίς άγνωστες στο ευρύ αναγνωστικό κοινό.

«Η βαλκανική λογοτεχνία είναι πάρα πολύ πλούσια, και με έναν τρόπο και εμείς ως βαλκάνιοι θα πρέπει να την γνωρίζουμε» πρόσθεσε εξηγώντας τους λόγους επιλογής της εν λόγο θεματικής προσθέτοντας ότι σε αυτήν συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία για λόγους γειτνίασης αλλά και όλων όσων μας συνδέουν.

Η επιλογή της θεματικής αυτής συνέπεσε και με τον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία καθιστώντας της και επίκαιρη, λόγω κυρίως των προσφυγικών ρευμάτων, με την κ.Σαμαρά να εξηγεί την σημαντική της κατανόησης της έννοιας των συνόρων αλλά και του ξένου και της ενσωμάτωσής τους στην δική μας κοινωνία. «Θα πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε ότι εύκολα μπορεί κι εμείς κάποια στιγμή να γίνουμε ξένοι κάπου αλλού και υπό αυτήν την σκοπιά νομίζω ότι όλα αυτά θα πρέπει να μας απασχολήσουν, ώστε να τα εξετάσουμε και με ένα πιο ευρύ φάσμα οπτικής».

Η προσπάθεια χαρτογράφησης των λεσχών ανάγνωσης της χώρας

Όπως ανέφερε η ίδια η επιλεχθείσα θεματική αποτέλεσε και απόρροια της πρόσφατης ομιλίας της στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού με θέμα «Λέσχες Ανάγνωσης, προσωπική ανάπτυξη και ενδυνάμωση της κοινότητας – Η λέσχη ανάγνωσης ως κινητήριος μοχλός της κοινωνικοποίησης και του διαπολιτισμικού διαλόγου». Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού έχει άλλωστε όπως εξήγησε ξεκινήσει μια προσπάθεια που αφορά στην καταγραφή – χαρτογράφηση των Λεσχών ανάγνωσης όλης της Ελλάδας, με στόχο την από κοινού δραστηριοποίησή τους. Αντίστοιχη προσπάθεια ξεκίνησε και ο κ.Χρήστος Καλαμαράς και του Δικτύου Βιβλιοθηκών Ελλάδας, ενώ σε αμφότερες η Λέσχη Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής δηλώνει παρούσα.

«Σύμπραξη» πέντε λεσχών ανάγνωσης στην Θεσσαλονίκη

Από την περσινή συνάντησή της με τον κ.Κώστα Αρκουδέα, συντονιστή της Λέσχης Ανάγνωσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, η κ.Σαμαρά είχε ήδη εκφράσει και συζητήσει την ανάγκη οι Λέσχες ανάγνωσης της χώρας να επικοινωνήσουν και να δράσουν από κοινού. Από τότε με την συνδρομή του κ.Αρκουδέα, της κ.Κατερίνας Μαλακατέ από την Λέσχη Ανάγνωσης του “Book Talks”, την Λέσχη Ανάγνωσης “Degas” που συντονίζει η κ.Βιβή Γεωργακοπούλου, αλλά και με τη Λέσχη Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγίου Δημητρίου που συντονίσει η κ. Μίκου, συναντήθηκαν στην Αθήνα και αποφασίστηκε η πρώτη «υβριδική» κοινή δράση των πέντε αυτών λεσχών η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη στις 4 Δεκεμβρίου, με αναφορές σε τέσσερις Έλληνες διηγηματογράφους, τους Βιζυηνό, Χατζή, Χάκκα και Ιωάννου. Όπως τόνισε «θα κάνουμε τις εισηγήσεις μας, θα γίνει διάλογος, θα γνωριστούν τα μέλη των λεσχών μεταξύ τους, και ευελπιστούμε ότι θα βάλουμε το πρώτο μικρό λιθαράκι ώστε να γίνει αυτό ένα μεγάλο συνέδριο και ένας θεσμός τα επόμενα χρόνια».

Κλείνοντας η κ.Σαμαρά έκανε γνωστό πως από τον προσεχή Γενάρη, η Λέσχη Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής θα λειτουργεί μια φορά το μήνα και διαδικτυακά και για φίλους που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την δραστηριότητα της Λέσχης και βρίσκονται εκτός Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.