Η Lemnos – Gallipoli project παρουσιαζει τη συγχρονη οπερα «Γυναικες στον Πολεμο» στο πλαισιο του Φεστιβαλ Φιλιππων

Μια διαπολιτιστική συνεργασία με αφορμή τη μάχη της Καλλίπολης

Tο Lemnos Gallipoli Project: Women in War – Γυναίκες στον Πόλεμο παρουσιάζεται στο πλαίσιο του 58ου Φεστιβάλ Φιλίππων, την Τετάρτη 22 Ιουλίου στις 21.30, στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων.
Πρόκειται για ένα διεθνές πρόγραμμα πολιτιστικών δρώμενων που παρουσιάζονται φέτος με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μάχη της Καλλίπολης, το 1915.

Στόχος του συγκεκριμένου project είναι να παρουσιάσει τον τρόπο που βίωσαν οι γυναίκες αυτή τη μάχη που έμεινε στην Ιστορία, μέσα από δρώμενα που επιμελήθηκαν Έλληνες, Αυστραλοί, Τούρκοι και Κύπριοι καλλιτέχνες, με αποκορύφωμα αυτής της συνεργασίας, την σύγχρονη περα «Γυναίκες στον Πόλεμο- Women in War».

Η Μάχη της Καλλίπολης είναι μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του 20ου αιώνα, στη σκιά της Τροίας και είναι έντονα ταυτισμένη με τους Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς στρατιώτες που πολέμησαν με τις συμμαχικές δυνάμεις εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Συνέβη δίπλα μας, στα Στενά των Δαρδανελλίων, με τη Λήμνο να παίζει καθοριστικό ρόλο, αφού ήταν το ορμητήριο των συμμαχικών δυνάμεων. Παρόλη την τραγική έκβασή της, αφού κόστισε εκατοντάδες χιλιάδες ζωές, συνεχίζει να εμπνέει καλλιτέχνες και να ενώνει λαούς 100 χρόνια μετά.

Ουσιαστικός σκοπός αυτής της διεθνούς συνεργασίας καλλιτεχνών και επιστημόνων είναι να προωθήσει τον διαπολιτισμικό διάλογο, να φέρει πιο κοντά τους λαούς αυτών των τεσσάρων χωρών, αλλά και να αναγνωρίσει τους αφανείς ήρωες των πολέμων, τις γυναίκες. Η προσφορά των γυναικών εν καιρώ πολέμου είναι συχνά παραγνωρισμένη από την ιστορία, αν και περισσότερο από συχνά, πολύτιμη! Αυτό έρχεται να τονίσει και με έναν τρόπο να διορθώσει το «Γυναίκες στον πόλεμο – Women In War» δείχνοντας τα δεινά του πολέμου μέσα από τα μάτια των γυναικών στα μετόπισθεν. Έτσι η τέχνη γίνεται όχι μόνο όχημα της συμφιλίωσης μεταξύ των λαών, αλλά και μοχλός δικαίωσης μεταξύ των φύλων.
Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η σύγχρονη όπερα «Γυναίκες στον Πόλεμο – Women in War» που γράφηκε ειδικά για το Lemnos-Gallipoli Project. Τη συνέθεσε ο πρωτοπόρος συνθέτης Τάσος Ιωαννίδης σε λιμπρέτο της Ντέμπορα Πάρσονς και θα παρουσιαστεί σε αμφιθέατρα και σύγχρονες αίθουσες μουσικής στη Λήμνο, την Αυστραλία και την Τουρκία σε σκηνοθεσία του Ελληνοαυστραλού Αλκίνοου Τσιλιμιδού. 

Γυναίκες στον πόλεμο – Women in War: Μία σύγχρονη όπερα, τρεις γυναίκες,
τρεις πολιτισμοί, μία φωνή

«Μωρός είναι όποιος κουρσεύει πόλεις. Θα καταστρέψει ναούς και μνήματα, ιερά άσυλα των πεθαμένων, μα κι αυτός μετά  θα χαθεί».
Κάπως έτσι καυτηριάζει ο Ποσειδώνας στις Τρωάδες του Ευριπίδη τις πράξεις των ανθρώπων που αιματοκύλησαν την Τροα. Τα λόγια του μεγάλου τραγωδού αντηχούν από άκρη σε άκρη στο Women In War, σήμερα, σε μια άλλη γλώσσα.    Το Women In War (Οι Γυναίκες στον Πόλεμο) είναι μια σύγχρονη όπερα γραμμένη στην αγγλική γλώσσα, με δύο τραγούδια στα τουρκικά και δύο τραγούδια στα ελληνικά. Διαδραματίζεται στη χερσόνησο της Καλλίπολης και στη Λήμνο στη διάρκεια της Μάχης της Καλλίπολης το 1915.

Η υπόθεση της παράστασης

Ο θεατής παρακολουθεί τις διαπλεκόμενες ιστορίες τριών πολύ διαφορετικών γυναικών: της Clarice, μιας ερωτευμένης νοσοκόμας από την Αυστραλία που αναζητά και βρίσκει στα χαρακώματα τον μνηστήρα της, της Yeliz, μιας μητέρας από την Τουρκία που αναζητά τον αγνοούμενο γιο της και της Πολυξένης μιας ελληνίδας χήρας, η οποία έχασε τον άντρα της στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο, από το νησί της Λήμνου, που θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει την κόρη της. Τρεις γυναίκες, τρεις πολιτισμοί, μια φωνή. Μια φωνή που υψώνεται δυνατή και αποφασιστική και θυμίζει αυτούς που μένουν πίσω και τον δικό τους αγώνα με την απώλεια, τη θλίψη, το μίσος, την προκατάληψη, την εκδίκηση, την αυτοκαταστροφή. Μία φωνή που, εντέλει, δείχνει το δρόμο της συγχώρεσης, της αγάπης και της συνύπαρξης.  
«Ας δούμε πώς αυτές οι τρεις γυναίκες της Τροίας θα συμπεριφερθούν  όταν η αγάπη, η απώλεια και ο θάνατος γίνονται ένα κράμα.»

Τα παράλληλα δρώμενα του project

Τα παράλληλα δρώμενα του project Lemnos Gallipoli Project: Women in War – Γυναίκες στον Πόλεμο περιλαμβάνουν την παρουσίαση οπτικοακουστικής έκθεσης σε σχεδιασμό του Στάθη Μήτσιου,  την οργάνωση επιστημονικού συνεδρίου με τη συμμετοχή διακεκριμένων ιστορικών στη Μελβούρνη Αυστραλίας, καθώς και την έκδοση βιβλίου από την ιστορικό Alice McConnell του Πανεπιστημίου Monash. Το βιβλίο, μεταφρασμένο στην ελληνική και την τουρκική γλώσσα θα διανεμηθεί δωρεάν σε σχολεία και βιβλιοθήκες των τεσσάρων συμμετεχόντων χωρών.
Το Lemnos Gallipoli Project: Women in War – Γυναίκες στον Πόλεμο, που πραγματοποιείται με τη συνχρηματοδότηση της Ε.Ε. (EU Culture Program), έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, του Ελληνο-Αυστραλιανού Επιχειρηματικού Συμβουλίου και έχει τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου της Ελλάδος, αλλά και αντίστοιχων κυβερνητικών οργανισμών από την Αυστραλία, την Τουρκία και την Κύπρο.

Οι συντελεστές της παράστασης

Μουσική: Τάσος Ιωαννίδης
Λιμπρέτο: Deborah Parsons
Σκηνοθεσία: Αλκίνοος Τσιλιμιδός
Σκηνογραφία: Shaun Gurton
Χορογραφία: Αποστολία Παπαδαμάκη
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Υπεύθυνος ήχου: Δημήτρης Μπουρμπουλής
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Τραγουδούν: Caitlin Spears, Berna Anil, Ειρήνη Τζανετουλάκου, Cihan Turkoglou, Jason Wasley, Tomas Manning Dalto, Metehan Pektas, Artemis Ioannides, Katherine Rekaris.

Info
Τιμές εισιτηρίων
Προπώληση 10 ευρώ 
Ταμείο 12 ευρώ
Άνεργοι, πολύτεκνοι, φοιτητές κλπ.  8 ευρώ

Προπώληση:
Καβάλα: Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρώην ΕΟΤ) Κεντρική Πλατεία, τηλ: 2510-620566, καθημερινά από τις 10:00 μέχρι τις 14:00 και από τις 18:00 μέχρι τις 21:00, ενώ τις ημέρες της παράστασης θα γίνεται προπώληση στο ταμείο του Αρχαίου Θεάτρου Φιλίππων από τις 19:00 το απόγευμα.
Δράμα: Δισκοπωλείο ΑΡΙΩΝ, Παππά Εμμανουήλ 1, τηλ: 25210-23762
Ξάνθη: Βιβλιοπωλείο Δύο -2-, Βενιζέλου 29, τηλ: 25410-27777
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.