Η λειτουργια του Μεγαρου Μουσικης Κομοτηνης και τα εργα πολιτισμου στην ΠΑΜ-Θ στην συζητηση Μετιου – Μενδωνη – Κουμεντακη

Στην έδρα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ βρέθηκαν σήμερα η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης

Τα νέα έργα που προτείνει το Υπουργείο Πολιτισμού για την ΟΧΕ Τουρισμού – Πολιτισμού της Εγνατίας Οδού, η συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας ΑΜΘ,  του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τη λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής καθώς επίσης τα έργα του Υπουργείου στην ΑΜΘ που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν στο επίκεντρο της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή από την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ. Γιώργο Κουμεντάκη.

Πιο συγκεκριμένα, στη σύσκεψη το Υπουργείο παρουσίασε τα νέα έργα που θέτει ως προτεραιότητα ενόψει της έναρξης της διαβούλευσης για την επικαιροποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Τουρισμού – Πολιτισμού της Εγνατίας Οδού, προκειμένου αυτά να χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Εξετάστηκαν έργα και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες, όπως για παράδειγμα η ανάδειξη της Μικρής Δοξιπάρας στην Ορεστιάδα, η αποκατάσταση των κτιρίων του πρώην Στρατοπέδου Ανδρικάκη στη Δράμα, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής με συνολική αποκατάσταση του κελύφους του υπάρχοντος κτιρίου και νέα έκθεση, παρεμβάσεις στους Αρχαιολογικούς Χώρους των Φιλίππων και των Αβδήρων, δημιουργία νησίδας μουσείων στην Ξάνθη, έργα στη Θάσο, στη Σαμοθράκη κ.ά.

Έγινε εξειδίκευση και προγραμματισμός των επόμενων ενεργειών αναφορικά με τη συνεργασία της Περιφέρειας ΑΜΘ, του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τη λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, ενώ το Υπουργείο παρουσίασε τα έργα που υλοποιεί στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικών Πολιτικών και Πολιτισμού κ. Αριστείδης Μωυσιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Βασίλης Λούρμπας, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Δράσεων Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών, Τζιχάν Ιμάμογλου, Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ροδόπης κ. Μουλταζά Ταρκάν Μουλταζά, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Παύλος Δαμιανίδης, η ειδική σύμβουλος του Περιφερειάρχη σε θέματα πολιτισμού και υπεύθυνη του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής κυρία Ζωή Κοσμίδου, η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Εκδηλώσεων της Περιφέρειας κ. Κατερίνα Φωτιάδου, υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ και της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Λίνα Μενδώνη: «Το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής να αποκτήσει ευρύτερη διαβαλκανική οντότητα»

Στην συνεργασία της με τον Περιφερειάρχη κ.Χρήστο Μέτιο αλλά και τις υπηρεσίες της ΠΑΜ-Θ αναφέρθηκε στην έναρξη της τοποθέτησής της η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ενώ αναφερόμενη στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ έκανε λόγο για έναν τόπο «ο οποίος έχει τόσα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που δεν μπορείς παρά να τον αγαπάς».

Η ίδια αναφέρθηκε στην παρουσία του κ.Κουμεντάκη αλλά και την συνδρομή του τόσο στον καλλιτεχνικό σχεδιασμό όσο και στην οργανωτική δομή του Μεγάρου Μουσικής της Κομοτηνής, ενός «στολιδιού» όπως το χαρακτήρισε το οποίο «ναι μεν λειτουργεί αλλά πρέπει να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη εμβέλεια για να πετύχει τον στόχο της δημιουργίας του, ήτοι να αποκτήσει ευρύτερη διαβαλκανική οντότητα».

« Η εμπειρία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ως οργανισμού και ο κ.Κουμεντάκης προσωπικά θα το εξασφαλίσουν» υπογράμμισε η ίδια ώστε να αναδειχθεί η «πολύτιμη πολυπολιτισμική φυσιογνωμία της Θράκης» και το τεράστιο άυλο και υλικό της απόθεμα.

Δείτε τις δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη

Γιώργος Κουμεντάκης: Τεχνικές υποδομές και προσωπικό με τεχνογνωσία, καλλιτεχνικός προγραμματισμός και κοινωνικό έργο οι προτεραιότητες

Για πρόγραμμα διάρκειας 3 χρόνων, έως το 2026 έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ.Γιώργος Κουμεντάκης, τονίζοντας πως θα είναι ένα πρόγραμμα που «φιλοδοξεί να συμβάλλει στην ενίσχυση του διαλόγου, των ανταλλαγών και της συνέργειας μεταξύ των δημιουργικών δυνάμεων της Θράκης και της Βόρειας Ελλάδας καθώς και των περιοχών από τον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο και το εξωτερικό».

Ο ίδιος έθεσε ως βασικό τρίπτυχο της όλης προσπάθειας που θα εκκινήσει τις τεχνικές υποδομές και το προσωπικό με τεχνογνωσία, τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό αλλά και το κοινωνικό έργο πάνω στα οποία όπως τόνισε «θα εργαστούμε ως ένα» για να υπογραμμίσει πως «στόχος μας είναι να βοηθήσουμε στην οργάνωση αξιοποίηση και τον τρόπο με τον οποίο ένα σύγχρονο μέγαρο πολιτισμού θα πρέπει να λειτουργεί».

Δείτε τις δηλώσεις του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ.Γιώργου Κουμεντάκη

Χρήστος Μέτιος: «Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να γίνει προορισμός και στον πολιτισμό»

Στις δηλώσεις ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ.Χρήστος Μέτιος εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία τόσο της κ.Μενδώνη όσο και του κ.Κουμεντάκη στην Κομοτηνή κάνοντας λόγο για «δύο πραγματικούς φίλους της Περιφέρειάς μας» τονίζοντας για τον δεύτερο πως «με το κύρος, τη γνώση και την εμπειρία του, θα βοηθήσει ώστε το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής να έχει το ρόλο που του αξίζει».

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε τρία θέματα από τα όσα απασχόλησαν την συζήτηση, αρχής γενομένης από τη διαβούλευση για την επικαιροποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης Τουρισμού – Πολιτισμού της Εγνατίας Οδού, με τον ίδιος να δηλώνει την ικανοποίησή του για τα έργα που παρουσίασε η υπουργός και τα οποία όπως τόνισε είναι αυτά τα οποία και εμείς έχουμε αξιολογήσει ως πιο σημαντικά για να ενταχθούν στην ΟΧΕ Πολιτισμού.

Το δεύτερο θέμα αφορούσε στην εξειδίκευση της συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Περιφέρειάς μας για τη λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, με τον ίδιο να εκφράζει την αισιοδοξία του πως η συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και τον κ.Κουμεντάκη «θα αναβαθμίσει το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής ως χώρο τέχνης και πολιτισμού για την Περιφέρεια, την ευρύτερη περιοχή αλλά και τη χώρα».

Το τρίτο θέμα της συζήτησης αφορούσε στα έργα που υλοποιεί το Υπουργείο Πολιτισμού  στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τον Περιφερειάρχη να τονίσει τέλος πως «και τα τρία ζητήματα που εξετάσαμε, με τα έργα και τις δράσεις που προβλέπουν, λειτουργούν αθροιστικά. Η υλοποίησή τους θα συμβάλει ώστε ο τόπος μας, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να γίνει προορισμός και στον πολιτισμό».

«Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι με τη συνεργασία που έχουμε θα το καταφέρουμε» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.