Η «Κυριακη στο Χωριο ξανα» της ΕΡΤ 3 στο Πυθιο Εβρου

Θα προβληθεί την Κυριακή 21 Νοεμβρίου στις 12:30

H «Κυριακή στο χωριό», η αγαπημένη εκπομπή της ΕΡΤ3 με πρωταγωνιστές τα χωριά της Ελλάδας, τους ανθρώπους που τα κατοικούν, τις ζωές τους, τις καθημερινές συνήθειες, αλλά και τις μακραίωνες παραδόσεις, την Κυριακή 21 Νοεμβρίου στις 12:30 επισκέπτεται ένα χωριό που επιμένει στην παράδοση, το ακριτικό Πύθιο.

Εκεί οι κάτοικοι αγναντεύουν την πεδιάδα του Έβρου, δηλώνουν πως δεν έχουν προβλήματα με τους γείτονές τους και αναπολούν τα περασμένα μεγαλεία του τόπου τους. Στη σκιά του Βυζαντινού Κάστρου, οι ντόπιοι αφηγούνται στον Κωστή Ζαφειράκη την μυθιστορηματική ιστορία του Σιδηροδρομικού Σταθμού, τότε που εκεί έκανε στάση το περίφημο Όριεντ Εξπρές. Τον μυούν στην παράδοση της γκάιντας, του δείχνουν πώς πετυχαίνει η συνταγή για το αρνί γιουβέτσι και πώς δουλεύουν στα χωράφια τους σε πείσμα των καιρικών συνθηκών.

Στις αφηγήσεις τους επισημαίνουν το γιατί και το πώς ερημώνει ο τόπος, υπογραμμίζοντας ότι «όσο τα χωριά μικραίνουν, μικραίνει κι η φωνή τους». Παρόλα αυτά δεν φεύγουν από το Πύθιο. «Τι έχει η ζωή εδώ;» τους ρωτάει ο Κωστής. «Αγάπη, καλή ενέργεια, διάθεση για φιλοξενία» και μια παράξενη φιλοσοφία που κρατάει γερά: «στη ζωή χρειάζεσαι φίλους, για να μπορείς να ξοδεύεις!»

Παρουσίαση- Σενάριο: Κωστής Ζαφειράκης
Σκηνοθεσία: Κώστας Αυγέρης
Αρχισυνταξία: Νίκη Πηλείδου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Διονύσης Πετρουτσόπουλος
Οπερατέρ: Κώστας Αυγέρης, Διονύσης Πετρουτσόπουλος, Μάκης Πεσκελίδης
Εναέριες λήψεις: Γιώργος Κόγιας
Ήχος-Μίξη ήχου: Κρίτων Κιουρτσής- Tanya Jones
Σχεδιασμός γραφικών: Θανάσης Γεωργίου
Μοντάζ: Βαγγέλης Μολυβιάτης
Creative Producer: Γιούλη Παπαοικονόμου
Οργάνωση Παραγωγής: Χριστίνα Γκωλέκα

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.