Η Κομοτηνη υποδεχθηκε θερμα την Μαρια Ευθυμιου

Κατάμεστο το Ίδρυμα Παπανικολάου στην εκδήλωση της Λέσχης Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής με την γνωστή ιστορικό

Τον ιστορικό πλούτο, και την ανθεκτικότητα του Ελληνισμού, ανέδειξε το βράδυ της Δευτέρας 14 Νοεμβρίου η Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ κ. Μαρία Ευθυμίου, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Παπανικολάου.

Η κ. Ευθυμίου βρέθηκε στην πόλη μας καλεσμένη της Λέσχης Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής, αναπτύσσοντας το θέμα «Αντέχοντας στο χρόνο: Τα ισχυρά σημεία του Ελληνισμού στη διάρκεια της Μακράς Ιστορίας του», πραγματοποιώντας μια περιήγηση στην μακρά ιστορία του ελληνισμού, μέσα από την γραπτή γλώσσα, που έχει το προνόμιο, το οποίο μοιράζεται μόνο με τον κινέζικο λαό, να έχει παρελθόν 3.500 ετών.

Ικανοποίηση για την εκδήλωση

Την ικανοποίησή τους γιατί κατάφεραν να φιλοξενήσουν την κ. Ευθυμίου στην Κομοτηνή, αλλά και για την ανταπόκριση του κοινού, εξέφρασε η κ. Ρένα Σαμαρά Μάινα, Φιλόλογος και συντονίστρια της Λέσχης Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής.

Η ομιλία της κ. Ευθυμίου άλλωστε, εμπίπτει στα ενδιαφέροντα της θεματικής ενότητας με την οποία ασχολείται φέτος η Λέσχη Φιλαναγνωσίας, με τίτλο «Γνωρίζοντας τα Βαλκάνια μέσα από την Λογοτεχνία τους» προσεγγίζοντας, μέσω της λογοτεχνίας των όμορων Βαλκανικών χωρών, το ζήτημα της ταυτότητας και του Βαλκάνιου και του Έλληνα.

«Η ομιλία της κ. Ευθυμίου είναι ταιριαστή με αυτό που κάνουμε φέτος στη Λέσχη» ανέφερε, εκφράζοντας την βεβαιότητα πως όπως άντεξε ο Ελληνισμός όλα τα προηγούμενα χρόνια, θα συνεχίσει και στο μέλλον.

Μέσα από την ομιλία άλλωστε, αναδείχθηκαν τα ισχυρά σημεία που τελικά μας κρατούν ζωντανούς στο πέρασμα των χιλιετηρίδων.

Η μακρά πορεία του ελληνισμού μέσα στην ιστορία

Συγκινητική και τιμητική χαρακτήρισε την υποδοχή που της φύλαξε η Κομοτηνή η κ. Ευθυμίου, για την περιήγηση στην μακρά ιστορία του ελληνισμού για 3.500 χρόνια του οποίου την ύπαρξη γνωρίζουμε με γραπτό τρόπο, σημείωσε.

Τα σημαντικότερα στοιχεία που έδωσαν αντοχή στον Ελληνισμό ήταν η γλώσσα του, που είναι το πιο σπουδαίο, και η ναυτοσύνη του, που είναι επίσης σημαντική παράμετρος στην ιστορία των Ελλήνων, που σήμαινε εμπόριο και κινητικότητα στη στεριά και τη θάλασσα.

Όσο για το μέλλον του Ελληνισμού, η κ. Ευθυμίου τόνισε πως θα πρέπει να ξεπεράσει τα βάρη του, όπως τον Εμφύλιο, που θεωρεί πως ακόμα μας βαραίνει και μας κάνει να παίρνουμε λανθασμένες αποφάσεις, σαν κοινωνία.

«Αν μπορέσουμε να περιστείλουμε αυτό τότε έχουμε δυνατότητες γιατί δεν μας λείπουν καθόλου τα στοιχεία που μας κάνουν ισχυρούς όπως όλους τους ανθρώπους» ανέφερε. «Ο καθείς και τα όπλα του» λέει ο ποιητής, και η δική μας κοινωνία, εκτιμά, έχει ισχυρά όπλα μέσα στο χρόνο.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει βέβαια οι νέοι να μείνουν στη χώρα μας, και για να γίνει αυτό χρειάζεται ηρεμία και ισορροπία, κάτι που απαιτεί να είμαστε όλοι μας λιγότερο παράφοροι, εύκολοι στις ανοησίες και στα μεγάλα λόγια, πιο συγκρατημένοι, και εσωτερικά επεξεργασμένοι.

Περιήγηση στο ιστορικό Κέντρο

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωϊνό πριν την ομιλία της η κ. Ευθυμίου, συνοδευόμενη από μέλη της Λέσχης Φιλαναγνωσίας είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στο ιστορικό κέντρο της πόλης, γνωρίζοντας κάποιες από τις «ψηφίδες» της τοπικής ιστορίας με «ξεναγό» την κ. Σοφία Μενεσελίδου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.