Η Κομοτηνη πρωτοστατει στο “Tale of X Cities”

25 Κομοτηναίοι και Κομοτηναίες ετοιμάζουν projects δια μέσου των οποίων θα «μιλήσουν» για την πόλη και την ιστορία της

Κάθε τόπος έχει την δική του ιστορία όπως και τους ανθρώπους που επιθυμούν να την «αφηγηθούν». Η δική μας πόλη, η Κομοτηνή φαίνεται πως ειδικά στο κομμάτι των ανθρώπων που επιθυμούν να αναδείξουν ακόμα και άγνωστες πτυχές της ιστορίας της με τρόπο διαφορετικό και καινοτόμο είναι πολλοί. Αυτό αποδεικνύουν οι 25 προτάσεις οι οποίες κατατέθηκαν και υλοποιούνται από συμπολίτες μας στο πλαίσιο του προγράμματος “Tale of XCities” που υλοποιεί, το Goethe-Institut θεσσαλονίκης και ο φορέας σύγχρονης τέχνης ArtBox.gr και   ΗELEXPOσε συνεργασία με περισσότερους από 24 φορείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, που συνδιαμορφώνουν το πρόγραμμα.

Στην περίπτωση της Κομοτηνής, η οποία αποτελεί μια από τις 17 πόλεις που οι διοργανωτές απευθύνθηκαν, αλλά και αυτή με τις περισσότερες συμμετοχές σε επίπεδο προτάσεων, ο φορέας δεν είναι άλλος από το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.

Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη χρήση νέων μέσων τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας, και η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ φυσικού και ψηφιακού περιβάλλοντος, ωστόσο βασικός στόχος του είναι η δημιουργία κοινοτήτων ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών, μέσα από τη γνωριμία με την τοπική -μικρή και μεγάλη- ιστορία, τις παραδόσεις, τις προσωπικές αφηγήσεις και τους σύγχρονους προβληματισμούς, που μπορεί να οδηγήσει σε μία νέα εικόνα της πόλης, για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της.

Αυτό ακριβώς φαίνεται πως παρακίνησε τους συμπολίτες και τις συμπολίτισσες οι οποίες ανταποκρίθηκαν στο προ μηνών κάλεσμα του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, οι οποίοι σύμφωνα με την κ. Θεανώ Πασχάλη στο αρχικό στάδιο άγγιξαν τους πενήντα. Όπως εξήγησε η ίδια στην πρώτη φάση του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν μία σειρά υβριδικών εργαστηρίων κατά τη διάρκεια των οποίων ειδικοί εστίασαν σε θέματα που έχουν να κάνουν με την τοπική ιστορία, τις παραδόσεις και τα τρέχοντα ζητήματα. Οι δεξιότητες που ανέπτυξαν οι συμμετέχοντες κατά την πρώτη φάση του προγράμματος αφορούσε στο να μπορούν να ανταπεξέλθουν στη δεύτερη φάση αυτού που αφορά στη δημιουργία διαφόρων έργων – projects τα οποία αναμένεται να παρουσιαστούν στο τελικό Φεστιβάλ της διοργάνωσης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον προσεχή Νοέμβρη, σε φυσικό χώρο ταυτόχρονα σε όλες τις πόλεις που συμμετέχουν αλλά και online.

Όπως εξήγησαν μιλώντας στον «ΠτΘ» οι κ.κ. Χρήστος Σαββίδης και Λυδία Χατζηιακώβου από την ArtBox.gr το τελικό φεστιβάλ θα αποτελέσει μεν την τελική φάση του προγράμματος διαμέσου της παρουσίασης όλων των projects, ωστόσο το βασικό μέρος και επιστέγασμα του προγράμματος αφορούσε σε όσα διημείφθησαν και αναμένεται να διαμειφθούν έως και την παρουσίαση.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Σαββίδης «η ουσία του όλου προγράμματος αφορά στα όσα έγιναν πριν από το Φεστιβάλ που αυτή τη στιγμή απαριθμούνται σε εκατό ώρες online συναντήσεων κατά τη διάρκεια των οποίων οι συμμετέχοντες κατάφεραν να σχηματίσουν μια κοινότητα και έχουν δημιουργήσει μία πολύ στενή προσωπική σχέση που ξεπερνά τα όρια κάθε πόλης, υπό την έννοια ότι έχουμε δει ανθρώπους από τα Ιωάννινα να ζητούν βοήθεια από την Κομοτηνή ή στην Βέροια από την Ξάνθη».

«Χωρίς αυτό το πρόγραμμα  και το ψηφιακό του κομμάτι,διαμέσου του οποίου βρεθήκαμε όλοι μαζί, δεν θα μπορούσε να γίνει με τρόπο διαφορετικό» συνέχισε ο ίδιος για να επισημάνει πως «αυτή η αίσθηση της δημιουργικής κοινότητας, η αίσθηση ότι αποτελούμε μία γειτονιά είναι ίσως το σημαντικότερο κομμάτι αυτού του προγράμματος».

«Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της έως τώρα πορείας του προγράμματος κατά την προσωπική μου άποψη είναι η εξαιρετική ποιότητα των ανθρώπων που γνωρίσαμε, με σαφέστατη επιθυμία να δημιουργήσουν να εκφραστούν» ανέφερε ο κ. Σαββίδης.

Η πρόσκληση από πλευράς των εταίρων του έργου ήταν ανοιχτή με αποτέλεσμα όπως τόνισε η κ. Χατζηιακώβου να λειτουργήσει και ως μια ευκαιρία καταγραφής των φορέων που υπάρχουν και λειτουργούν στη Βόρεια Ελλάδα. Αρκετά ελεύθερη ήταν και η επιλογή των projects καθώς όπως έκανε σαφές η ίδια το μόνο το οποίο προσπαθήσαμε να θέσουμε δια μέσου των εργαστηρίων ήταν η γνώση του πώς μπορεί να πει κάποιος μια ιστορία μέσα από ήχο, βίντεο και φωτογραφία. Η κ. Χατζηιακώβου αναφέρθηκε και στην εικαστικό κ. Έλλη Χρυσίδου, η οποία, όπως εξήγησε, έχει αναλάβει την καθοδήγηση των συμμετεχόντων στην διαμόρφωση της ιδέας τους και την παραγωγή του τελικού τους έργου.

Ο φορέας που ανέλαβε το έργο στην περιοχή μας είναι το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής ο πρόεδρος του οποίου κ. Γιάννης Κυριαζής επεσήμανε τηνσημασία της δημιουργίας ενός δικτύου πόλεων της Βορείου Ελλάδος και δη πολιτιστικών φορέων, ώστε να επωφεληθεί ο τομέας του πολιτισμού της ευρύτερης περιοχής.

Η Κομοτηνή μέσα από έναν χάρτη συναισθημάτων

Η κ.Θεανώ Πασχάλη εκτός από βασικό στέλεχος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής αποτελεί και μία από τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα, μέσα από το οποίο όπως εκμυστηρεύτηκε θα επιχειρήσει να δημιουργήσει έναν χάρτη συναισθημάτων της Κομοτηνής. Όπως εξήγησε κάτοικοι αλλά και επισκέπτες της υποδεικνύουν το αγαπημένο τους μέρος στην πόλη, για το οποίο στην συνέχεια θα κληθούν να «καταθέσουν» τρεις λέξεις που να αποτυπώνουν τα συναισθήματα τους για αυτό αλλά και την ανάγκη τους να πάνε εκεί.

Με κέντρο το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής που αποτελεί το αγαπημένο σημείο της ίδιας, θα χαραχθούν διαδρομές με τις λέξεις που θα συγκεντρωθούν ενώνοντας τα αγαπημένα σημεία όσων συμμετάσχουν και όλο αυτό θα αποτυπωθεί σε μία τελική μορφή η οποία ακόμα διερευνάται.

«Ψηφιδωτό» εικόνας, λόγου και ήχου

Η ιδέα που κατέθεσε και υλοποιεί ο γραφίστας κ.Γιώργος Παπαλεξάνδρου αφορά στην δημιουργία ενός ψηφιδωτού εικόνας, λόγου και ήχου. Η ιδέα όπως εξήγησε προέκυψε κατά τη συμμετοχή του στα εργαστήρια που προηγήθηκαν και βασίστηκε στην ιδέα της αναπαράστασης όσων βιώνουμε σήμερα. Όπως εξήγησε για τον σκοπό αυτό έχει ήδη οργανώσει συνομιλίες με όσο το δυνατόν περισσότερους συμμετέχοντες από την Βόρεια Ελλάδα, με θέματα της καθημερινότητας όπως οι ιστορίες των ανθρώπων για τις πόλεις τους αλλά και θέματα της επικαιρότητας όπως η πανδημία του κορωνοϊού.

Το σήμερα στις προσφυγικές γειτονιές της Κομοτηνής

Η κ. Ζιζή Σύρμου αποτελεί στέλεχος της Αποκεντρωμένης Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, ωστόσο όπως εξήγησε η ιδιότητα βάσει της οποίας συμμετέχει στο πρόγραμμα είναι η 26ετής και πλέον ενασχόλησή της με τον πολιτισμό στη Ροδόπη, δια μέσου φορέων, πολιτιστικών συλλόγων αλλά και του εθελοντισμού.

Η ίδια αποτελεί ένα μόλις μέλος της 4μελούς ομάδας γυναικών της Ροδόπης, τις Δάφνη Χαριτοπούλου, Βάλση Πελτέκη και Αθηνά Χατζηφωτίου, με τις οποίες αποφάσισαν να ασχοληθούν με τις προσφυγικές γειτονιές της Κομοτηνής, γνωρίζοντας και συνομιλώντας με κατοίκους των γειτονιών αυτών. Η πρώτη επαφή μαζί τους έχει δώσει αισιόδοξα μηνύματα όπως τόνισε για να καταθέσει επίσης την μεγάλη διάθεση που υπάρχει να μοιραστούν τις απόψεις και την καθημερινότητά τους, τόσο στο παρελθόν αλλά πρωτίστως στο παρόν.

Η ένωση όλων γύρω από έναν κοινό σκοπό

Ο κ. Νίκος Ζωάκης ασχολείται επαγγελματικά με την φωτογραφία περισσότερα από 26 χρόνια ενώ αποτελεί και ιδρυτικό μέλος της Φωτογραφικής Ομάδας της Κομοτηνής. Μιλώντας στον «ΠτΘ» ο ίδιος τόνισε ότι η συμμετοχή του στα εργαστήρια του προγράμματος του έδωσε την δυνατότητα να διευρύνει τους ορίζοντές του, πέραν της φωτογραφίας και με το βίντεο, ενώ οι προτάσεις που κατέθεσε αφορούν στη δημιουργία γλυπτών που θα κοσμούν την πόλη.

Το πρώτο εξ αυτών θα είναι μια αναφορά στην Αρμένικη Κοινότητα της Κομοτηνής με τον ίδιο να τονίζει πως θα επιθυμούσε να λειτουργήσει ως σχόλιο πάνω στις ανθρώπινες αναφορές που έχουν να κάνουν με την πατρίδα και το νόστο.«Θέλω να μελετήσω λίγο ή πολύ και να προβάλω ποια είναι αυτά τα σημεία που συνδέουμε με μια κοινωνική ομάδα αλλά και την κάνουμε αποδεκτή μέσα από τον ευρύτερο κύκλο της πόλης» εξήγησε για να τονίσει πως και το δεύτερο γλυπτό αφορά στις διαφορετικές καταβολές των ανθρώπων αλλά και το πώς όλοι ενώνονται μέσα σε έναν κοινό σκοπό, όπως αυτός της γειτονιάς αλλά και της κοινής συμπεριφοράς και πορείας μέσα σε μια πόλη.

Οι παραθεριστές της Κομοτηνής

Με ένα άκρως πρωτότυπο θέμα αποφάσισε να ασχοληθεί ο κ. Μουσταφά Σουλεϊμάν Μεμέτ . Ο ίδιος είναι φαρμακοποιός και έχει και στο παρελθόν ασχοληθεί ερασιτεχνικά με τον πολιτισμό, διατηρώντας ωστόσο όπως εξήγησε ενεργό το ενδιαφέρον του για κάθε τι πολιτισμικό και ανθρώπινο. Αυτά τα δύο στοιχεία αλλά και η συμβολή του προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ κ. Κυριαζή τον έκανε να δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου επέλεξε να ασχοληθεί με τον παραθερισμό των Κομοτηναίων, αρχής γενομένης από το Φανάρι και την Αρωγή αλλά και τις περιοχές που στο πέρασμα των ετών διαμορφώθηκαν ως τόποι παραθερισμού όπως η Μολυβωτή, η Μέση και οι Προσκυνητές. Ο ίδιος βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της έρευνας αναζητώντας φωτογραφικό υλικό αλλά και μαρτυρίες, με στόχο να διαμορφώσει μία εικόνα του παρελθόντος των παραθεριστικών επιλογών των κατοίκων της πόλης.

Το Ηρώον της Κομοτηνής με χιούμορ

Η κ. Λία Κατσαρού έχει «παράδοση» στην πολιτιστική κληρονομιά και δη στην ερμηνεία της μεταξύ άλλων και ως πρόεδρος της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης “Inspiral” που ασχολείται με μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς για τουριστική χρήση, την οποία και εκπροσωπεί στο πρόγραμμα. Όπως εξήγησε η ίδια, η πρόταση της ΚΟΙΝΣΕΠ αφορά στο Ηρώο της Κομοτηνής και συγκεκριμένα στη δημιουργία ενός τουριστικού βίντεο, δια μέσου του οποίου, όπως εξήγησε, «θα προσπαθήσουμε με χιουμοριστικό τρόπο λόγω και της πρότερης ιστορίας που υπάρχει γύρω από το συγκεκριμένο μνημείο να αναδείξουμε την ιστορία του και να το προβάλλουμε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.