Η Κομοτηνη μετατρεπεται σε μια μεγαλη μουσικη σκηνη

Για να γιορτάσει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής

Ένα απολαυστικό διήμερο, γεμάτο νότες και μελωδίες που θα πλημμυρίσουν το κέντρο της Κομοτηνής, μας υπόσχονται για το προσεχές Σάββατο και την Κυριακή οι διοργανωτές της φετινής Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής, στην οποία συμμετέχει για 5η συνεχόμενη χρονιά η πόλη μας. Ήταν Ιούνιος του 2011, όταν η Κομοτηνή γινόταν η 7η ελληνική πόλη, που λάμβανε μέρος στον θεσμό. Φέτος, τέσσερα χρόνια αργότερα, οι ελληνικές πόλεις που ακολουθούν αυτό το παράδειγμα αθροίζονται σε 33, ενώ εκατοντάδες μουσικά σχήματα και χορωδίες ετοιμάζονται να παρουσιάσουν τον πιο δημιουργικό εαυτό τους στις τοπικές κοινωνίες. 

Πού και ποιους θα απολαύσετε το Σάββατο και την Κυριακή

Οι Κομοτηναίοι, που θέλουν να απολαύσουν όμορφες και νοσταλγικές στιγμές αυτό το Σαββατοκύριακο, δεν έχουν παρά να σημειώσουν ως υποψήφιους προορισμούς τους τα παρακάτω σημεία: το Εκκλησιαστικό Μουσείο, την πλατεία Ειρήνης, το πάρκο της Αγίας Παρασκευής και το πάρκο της Περιφέρειας. Το βράδυ του Σαββάτου, ώρα 20:00, στον αύλειο χώρο του Εκκλησιαστικού Μουσείου, το Θρακικό Ωδείο πρόκειται να υποδεχτεί το κοινό για μία χορωδιακή βραδιά και ένα ταξίδι «Στα μονοπάτια των μουσικών του κόσμου». Στον ίδιο χώρο, στις 19.30 το απόγευμα της επόμενης μέρας, ο Χρήστος Χατζόπουλος και το Μουσικό Εργαστήρι «Νότα» ετοιμάζουν ένα μοναδικό «αφιέρωμα στον Δημήτριο Καντεμίρη». Την ίδια μέρα, την Κυριακή, στις 19.00, στην κεντρική πλατεία θα ξεκινήσει το πρόγραμμα ελληνικής και ξένης μουσικής, που ετοίμασε για το κοινό το Ωδείο του Μενέλαου Συκάκη. Στη βραδιά λαϊκής μουσικής των Γιάννη Τζατζανά, Κυριάκου Τσακιράκη, Γιώργου Μασαλτζή, Γιάννη Κουλαουζίδη, Γιώργου Τζατζανά, Φώτη Ξενάκη, Δήμητρας Πάσχου και Μαρίας Μουρατίδου θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν όσοι το βράδυ της Κυριακής, στις 20:00, επιλέξουν να βρεθούν στο πάρκο της Περιφέρειας. Παρόμοιο, τέλος, πρόγραμμα θα απολαύσουν όσοι θα κατευθυνθούν προς το πάρκο της Αγίας Παρασκευής στις 21.30 το βράδυ της Κυριακής, συντροφιά όμως αυτή τη φορά με τους Μαργαρίτη Σγουρή, Νίκο Βερβερίδη, Λάζαρο Κεραμέα, Χαράλαμπο Καρανίκα και Ελβίρα Κουρτέση. 

Μουσικές συγκινήσεις… εις διπλούν τον Ιούνιο στην Κομοτηνή

Για όσους αναρωτιούνται, γιατί απουσιάζουν από τη φετινή διοργάνωση νεανικά μουσικά σχήματα, που είχαν εμπλουτίσει το θεσμό με τη συμμετοχή τους τα προηγούμενα χρόνια, η απάντηση «κρύβεται» στο πρόγραμμα των συναυλιών, που θα δοθούν μία εβδομάδα αργότερα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μπύρας, που διοργανώνεται στην πόλη μας για δεύτερη χρονιά. Οι διοργανωτές εξήγησαν ότι εξαιτίας αυτής της σχετικής χρονικής σύμπτωσης των δυο διοργανώσεων, κάποια μουσικά σχήματα επέλεξαν να μεταθέσουν το ραντεβού τους με το κοινό κατά μία εβδομάδα αργότερα, σε μια διοργάνωση που επίσης υπόσχεται μεγάλες συγκινήσεις.
 
Στην επίσημη παρουσίαση του προγράμματος της φετινής Γιορτής Μουσικής, οι πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας, η κ. Νατάσα Λιβεριάδου από τη ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής, η κ. Λουίζα Σαλτσίδου από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης και ο κ. Γιώργος Παπαλεξάνδρου, ο εμπνευστής της ιδέας για τη διοργάνωση της Γιορτής στην πόλη μας, εξέφρασαν την πλήρη ικανοποίησή τους για την καθιέρωση και την εξέλιξη του θεσμού, όπως επίσης για την ανταπόκριση που δείχνουν οι καλλιτέχνες και ο απλός κόσμος της περιοχής.

Νατάσσα Λιβεριάδου «Τολμήσαμε τον Ιούνιο του 2011 και τελικά καθιερώσαμε τη Γιορτή Μουσικής σε αυτήν την πόλη»

«Ξεκινώντας από μια κουβέντα που είχαμε με τον Γιώργο Παπαλεξάνδρου, τολμήσαμε τον Ιούνιο του 2011 και τελικά το καθιερώσαμε σε αυτήν την πόλη», σημείωσε με ικανοποίηση η κ. Λιβεριάδου, εκτιμώντας ότι η Γιορτή Μουσικής έχει γίνει θεσμός πλέον, γιατί κάθε χρόνο έχει πολύ μεγάλη επιτυχία. 

Γιώργος Παπαλεξάνδρου «Παρά τις αντίξοες συνθήκες καταφέρνουμε και διοργανώνουμε για 5η συνεχόμενη χρονιά την Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής»

Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στην κ. Λιβεριάδου και στην κ. Σαλτσίδου, που πίστεψαν στη συγκεκριμένη ιδέα, ένοιωσε την ανάγκη να πει αρχικά ο κ. Γιώργος Παπαλεξάνδρου, δηλώνοντας και από την πλευρά του ότι η Γιορτή Μουσικής έχει καταφέρει να κερδίσει τον κόσμο, πράγμα που φαίνεται από την αγωνία και το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε το τελευταίο διάστημα. «Παρά τις αντίξοες συνθήκες καταφέρνουμε και διοργανώνουμε για 5η συνεχόμενη χρονιά την Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής», επισήμανε ο κ. Παπαλεξάνδρου, για να καταλήξει ευχόμενος να μην χαλάσει το πρόγραμμα ο καιρός και το κοινό να καταφέρει να απολαύσει τις μουσικές των σχημάτων, που λαμβάνουν μέρος. 

Λουίζα Σαλτσίδου «Ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με τα 20 χρόνια της Χάρτας της Βουδαπέστης και με τα 30 χρόνια της “πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης”, που εμπνεύστηκε η Μελίνα Μερκούρη»

«Αυτό που επιδιώκουμε κάθε χρόνο είναι ο εν λόγω θεσμός να βελτιώνεται και να γίνεται καλύτερος, όλη η πόλη μας να μετατραπεί σε μια μεγάλη μουσική σκηνή και να κυριαρχήσει η μουσική, οι ήχοι, τα συναισθήματα», σημείωσε από την πλευρά της η υπεύθυνη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης, κ. Λουίζα Σαλτσίδου. «Ο φετινός εορτασμός», υπενθύμισε η κ. Σαλτσίδου, «συμπίπτει με τα 20 χρόνια της Χάρτας της Βουδαπέστης, που δημιούργησε και το δίκτυο της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής, όπως επίσης και με τα 30 χρόνια του θεσμού της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, που όπως γνωρίζουμε τον είχε εμπνευστεί η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά η Μελίνα Μερκούρη “η Ευρώπη πρέπει να γεμίσει από ψυχή και την ψυχή μπορεί να της την δώσει ο πολιτισμός”. Κάτι που θεωρούμε ότι είναι επίκαιρο παρά ποτέ σε αυτήν την πολύ δύσκολη εποχή, που ζούμε και στην πολύ δύσκολη ευρωπαϊκή συγκυρία. Και γι’ αυτό και οι φετινοί εορτασμοί είναι αφιερωμένοι στην Μελίνα Μερκούρη». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.