Η Κομοτηνη «κοινος ουρανος» Ελληνων και Τουρκων καλλιτεχνων

Άνοιξε τις πόρτες της η έκθεση «Κάτω από τον ίδιο ουρανό, γύρω από την ίδια θάλασσα»

Σε διοργάνωση των FireArt, Πολιτιστικό Κέντρο Nâzım Hikmet της Κωνσταντινούπολης, Καλλιτεχνικού Συλλόγου «Αθηνίων», ΕΝΙΔΥΚ και Συλλόγου Γυναικών Ροδόπης στην Παπαδριέλλειο Πινακοθήκη

Η Κομοτηνή αποτελεί τον τρίτο σταθμό της ομαδικής έκθεσης με τίτλο «Κάτω από τον ίδιο ουρανό, γύρω από την ίδια θάλασσα», στην οποία παρουσιάζονται έργα καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Τουρκία.

Η έκθεση παρουσιάστηκε ήδη στο Πολιτιστικό Κέντρο Nâzım Hikmet στην Κωνσταντινούπολη και τον Πολυχώρο Πολιτισμού «Ισλαχανέ» στην Θεσσαλονίκη, ενώ στην Κομοτηνή θα φιλοξενείται έως και τις 15 Ιανουαρίου στην Παπαδριέλλειο Δημοτική Πινακοθήκη, ενώ επόμενος σταθμός της αναμένεται να είναι οι Βρυξέλλες.

Η έκθεση διοργανώνεται από τη καλλιτεχνική ομάδα FireArt σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο Nâzım Hikmet της Κωνσταντινούπολης, ενώ στην Κομοτηνή πραγματοποιείται επίσης με τη στήριξη και τη φιλοξενία Καλλιτεχνικού Συλλόγου «Αθηνίων», τη στήριξη της ΕΝΙΔΥΚ και του Συλλόγου Γυναικών Ροδόπης.

Έργο του Νάσου Χαλκίδη με τίτλο «Μετεωρολογικό δελτίο κοινωνικών εξελίξεων»

Με θέμα της έκθεσης τον πόλεμο και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, αλλά και την κοινή καθημερινότητα και τα προβλήματα που οι δύο λαοί βιώνουν, παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, σχέδια, γλυπτά, φωτογραφία, videoart, μεταξύ των οποίων και τα έργα δύο Κομοτηναίων καλλιτεχνών των κ.κ. Εμπρού Γιουσούφ και Μάρκου Τραϊτοράκη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης στην Κομοτηνή πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου παρουσία συμμετεχόντων καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων η κ.Εμπρού Γιουσούφ αλλά και η κ.Χρύσα Κοφίνα, οι οποίες αμφότερες έλαβαν τον λόγο.

Η Εμπρού Γιουσούφ, έργα της οποίας φιλοξενούνται στην έκθεση με την Ελπίδα Περδίκη και την Φατμά Χουσεΐν

«Η τέχνη ως πεδίο ιδεολογικής μάχης»

Αρχικά η κ. Γιουσούφ εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τους φορείς που στηρίζουν την έκθεση, εξηγώντας πως «σε μια περίοδο συγκρούσεων και απειλών διαλέξαμε να μιλήσουμε για τον πόλεμο με μια εικαστική έκθεση από κοινού με Τούρκους καλλιτέχνες».

«Η τέχνη είναι μια μορφή γνώσης του κόσμου και ως εκ τούτου ένα ακόμα πεδίο ιδεολογικής μάχης» τόνισε, εξηγώντας πως «παίρνουμε θέσεις μάχης λοιπόν, επιδιώκοντας να αξιοποιήσουμε τα έργα μας για να αναδείξουμε τις αιτίες των πολέμων και της προσφυγιάς, να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς που πλήττονται, να αναδείξουμε την προοπτική ενός άλλου κόσμου. Γιατί στη λέξη Πολιτισμός περικλείεται τελικά το σύνολο της ζωής, όλα όσα διαμορφώνουν την ποιότητα της καθημερινότητας μας, όλα όσα παράγουμε με το μυαλό και τα χέρια μας».

«Ο πόλεμος για μας έχει άμεση σχέση με την ειρήνη. Τον φέρνουν τα οικονομικά συμφέροντα που αναπτύσσονται στον καιρό της ειρήνης. Οι ανταγωνισμοί και τα κέρδη των λίγων. Τι αποκαλύπτει με τον πιο εμφατικό τρόπο ο πόλεμος; Τις αντιφάσεις αυτού του δρόμου ανάπτυξης. Γιατί τι άλλο από μια μεγάλη αντίφαση είναι ο πλούτος να μετατρέπεται από παράγοντα ευημερίας σε παράγοντα καταστροφής. Η αντίφαση υπάρχει ακριβώς γιατί η ιδιοκτησία του πλούτου ανήκει σε λίγους, ο σκοπός της παραγωγής είναι το κέρδος τους και όχι η κάλυψη των κοινωνικών αναγκών. Και το κέρδος αυτό πολλές φορές βάζει φραγμό στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων η απαιτεί την καταστροφή τους. Είναι κάτι που συμβαίνει τόσο σε περιόδους ειρήνης όσο και σε περιόδους πολέμου» συνέχισε δίνοντας το παράδειγμα του πολέμου στην Ουκρανία, όπου όπως εξήγησε οι επιχειρηματικοί όμιλοι βρίσκονται σε αντιπαράθεση, με το μεν ένα τμήμα της επιδιώκει στενότερες σχέσεις με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και ένα άλλο με τη Ρωσία.

«Παίρνουμε θέση μέσα και από τη τέχνη αλλά όχι μόνο μέσα από αυτή»

«Πολύς κόσμος μπαίνει στη λογική να διαλέξει κάποιο από τα 2 στρατόπεδα. Όμως και τα 2 είναι κόντρα στα συμφέροντα των λαών και αυτό είναι κάτι που το αποδεικνύει τόσο η ειρήνη όσο και ο πόλεμος τους» υπογράμμισε για να τονίσει πως στον 21ο αιώνα στον οποίο και βρισκόμαστε οι παραγωγικές δυνατότητες της εποχής είναι τεράστιες και ο πόλεμος μια μόνο πλευρά αυτών των σκοτωμένων δυνατοτήτων.

«Παίρνουμε θέση μέσα και από τη τέχνη αλλά όχι μόνο μέσα από αυτή. Καλούμε κάθε τίμιο άνθρωπο να παλέψει για τέχνη στην υπηρεσία του λαού. Πλευρά αυτής της προσπάθειας είναι και οι διεκδικήσεις για πρόσβαση και επαφή του λαού με την τέχνη και ειδικότερα την κοινωνικά χρήσιμη τέχνη» συνέχισε αναφερόμενη μάλιστα στην περίπτωση της Δημοτικής Πινακοθήκης σημειώνοντας πως «δεν μπορεί η ευθύνη του δήμου στη συγκεκριμένη περίπτωση να μετατίθεται στις πλάτες των μελών του συλλόγου “Αθηνίων”» και καλώντας «ζητήματα εξοπλισμού, συντήρησης και θέρμανσης του κτιρίου, αλλά και πρόσβασης του λαού στο χώρο είτε ως επισκέπτης αλλά κυρίως μέσα από τη δωρεάν συμμετοχή του στα εργαστήρια του συλλόγου να βγουν στο προσκήνιο».

Στα προαναφερθέντα όπως εξήγησε η ίδια εδράζονται και λόγοι συνδιοργάνωσης της έκθεσης με της ΕΝΙΔΥΚ και τον Σύλλογο Γυναικών Ροδόπης, για να τονίσει πως «συνδέουμε την τέχνη μας με όσους κρατάνε ψηλά τη σημαία του αγώνα και της διεκδίκησης». «Διαλέγουμε στρατόπεδο στον πόλεμο των μεγάλων αφεντικών για ζωή στο ύψος των δυνατοτήτων της εποχής μας. Κόντρα σε ό,τι έχει σκοπό να χωρίσει ανθρώπους με κοινά συμφέροντα για να κρυφτεί ο πραγματικός αντίπαλος που και στις δύο χώρες είναι ταξικός» κατέληξε.

«Ανεξαρτήτως πίστης σε Θεό, χρώματος, καταγωγής, πολιτισμού, τα προβλήματα των εργαζομένων είναι κοινά»

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της ΕΝΙΔΥΚ κ. Βαγγέλης Ευαγγελόπουλος ο οποίος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους όπως τόνισε η έκθεση αυτή μας αφορά όλους. Όπως τόνισε «και στην Ροδόπη υπάρχουν εργαζόμενοι που μπορεί να πιστεύουν σε διαφορετικό Θεό, να έχουν άλλο χρώμα, άλλη καταγωγή, διαφορετικό πολιτισμό, ήθη και έθιμα, ωστόσο τα προβλήματα των εργαζομένων είναι κοινά. Δίνουμε το μήνυμα ότι Έλληνες, Τούρκοι, Βούλγαροι κ.ο.κ. εργαζόμενοι, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα μεταξύ μας. Αντιθέτως όλοι μαζί, μέσα από τις μαζικές διαδικασίες, μέσα από τον πολιτισμό και τους αγώνες μέσα στο κίνημα μπορούμε να διεκδικήσουμε πραγματικά για την κάλυψη των όσων έχουμε ανάγκη».

Την ομάδα FireArt εκπροσώπησε επίσης η κ. Κοφίνα, η οποία απευθυνόμενη προς τους παρευρισκομένους έδωσε το στίγμα της έκθεσης υπογραμμίζοντας πως αυτή κινείται πάνω σε τέσσερις άξονες, οι κύριοι εκ των οποίων είναι οι συνέπειες του πολέμου, μεταξύ αυτών οι σφαγές και το ζήτημα των προσφύγων, αλλά και οι αιτίες που γεννούν τον πόλεμο.

Να σημειωθεί πως ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί και η performance με τίτλο «Το κουτί» που αφορά στον σύγχρονο άνθρωπο και τη δύσκολη πραγματικότητα στην οποία ζει, ωστόσο αυτή μεταδόθηκε μαγνητοσκοπημένη λόγω ασθένειας του πρωταγωνιστή.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό Δευτέρα με Σάββατο 11:00 με 14:00 και επιπλέον τις Τρίτες, Πέμπτες και Παρασκευές  18:00 με 20:00.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες

Χαρά Αμοιρίδου, Safiye Başar, Seda Boy, Νίκος Γαλαζούδης, Ευγένιος Γκάλκιν, Εμπρού Γιουσούφ, Fotokolekt, Αναστασία Καλτσή, Levent Karaoğlu, Γιώργος Κιτσούκης, Ömer Koçağ, Ανδριάννα Κουμεντάκου, Χρύσα Κοφίνα, Νεφέλη Κυριάκου, Ευπραξία Μπαντάζου, Δέσποινα Shekine Nainti, Αρχοντία Παπαγεωργίου, Γιάννης  Πρώιος, Χαράλαμπος Τουμπέκης, Μάρκος  Τραϊτοράκης και Νάσος  Χαλκίδης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.