Η ΚΛΑ μετακομισε στο καλοκαιρινο της «στεκι»

Και κάνει πρεμιέρα με την «Κιβωτό των ανθρώπων»

Με τον υδράργυρο στα ύψη η Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης μεταφέρθηκε στο καλοκαιρινό της «στέκι», στον Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο «Φλοίσβο» όπου κάθε βδομάδα θα προβάλλει δύο ταινίες της πρόσφατης διεθνούς παραγωγής, επιλεγμένες από τα μέλη της. Η πρώτη ταινία θα προβάλλεται 3 ημέρες, από Δευτέρα έως και Τετάρτη, και η άλλη από Πέμπτη έως Κυριακή. Για την ερχόμενη εβδομάδα την αυλαία θα ανοίξει η ταινία του Αλεξάντερ Σοκούροφ «Η κιβωτός των ανθρώπων» από τη Δευτέρα 27 έως και την Τετάρτη 29 Ιουνίου και θα ακολουθήσει από την Πέμπτη 30 Ιουνίου μέχρι την Κυριακή 3 Ιουλίου η ταινία «Σουφραζέτες». Οι προβολές των ταινιών ξεκινούν στις 22.00. 

Οι υποθέσεις των δύο ταινιών της εβδομάδας

Η κιβωτός των ανθρώπων
 
Ο Αλεξάντερ Σοκούροφ με αίτημα του Λούβρου, αξιοποιεί το σπουδαίο μουσείο, τα εκθέματά του και τη δική του ιστορία, και ως ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες της αυθεντικής κομμουνιστικής ιντελιγκέντσιας, μιλά ο ίδιος, στοχαστικά και κριτικά, σχολιάζοντας ενίοτε με χιούμορ κι ενίοτε με στόμφο αυτό το κινηματογραφικό κολάζ.
 
Στην οθόνη εναλλάσσονται υπέροχα κινηματογραφικά ντοκουμέντα εποχής, δυο κομμάτια μυθοπλασίας, από τη μια η σύγκρουση και συνεργασία στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στο Παρίσι του Γερμανού Ναζί επιτρόπου και του Γάλλου διευθυντή του μουσείου κι από την άλλη οι φιγούρες της Μαριάν, του εμβλήματος της γαλλικής δημοκρατίας και του Ναπολέοντα, του συμβόλου του γαλλικού επεκτατισμού, που περιπλανώνται ως φαντάσματα στους διαδρόμους του Λούβρου.
 
Πρόκειται για ένα πνευματώδες κατηγορώ του σκηνοθέτη ενάντια στον αυταρχισμό, μια δυναμική σύνδεση της Τέχνης με την εξουσία (η επιθυμία του Χίτλερ να κάνει δικά του τα εκθέματα του Λούβρου ως κατακτητής, δε διαφέρει πολύ από τον τρόπο με τον οποία αυτά αποκτήθηκαν από το γαλλικό στρατό), μια κυνική ματιά στη σημερινή Ευρώπη που έχει χάσει την πυξίδα της. 

Σουφραζέτες

Η ιστορία του κινήματος υπέρ του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες. Οι Σουφραζέτες δεν προέρχονταν από αριστοκρατικές τάξεις, ήταν εργαζόμενες γυναίκες που συνειδητοποίησαν ότι η ειρηνική διαμαρτυρία δεν έφερνε αποτελέσματα. Στραμμένες στη βία ως τη μόνη διέξοδο, ήταν έτοιμες να χάσουν τα πάντα στον αγώνα τους για ισότητα-τις δουλειές τους, τα σπίτια τους, τα παιδιά τους, τις ζωές τους. Η Μοντ είναι μία από αυτές. Mια μαχητική πλύστρα από το Μπέθναλ Γκριν του Λονδίνου, ενεργοποιείται σταδιακά στον αγώνα των Σουφραζετών για το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες. Η εμπλοκή της στο ακτιβιστικό κίνημα τη φέρνει αντιμέτωπη με το συντηρητικό κοινωνικό περίγυρο, αλλά κυρίως με τον άντρα της Σόνι. Ο αγώνας της για αξιοπρέπεια μοιάζει με θρίλερ, αλλά είναι ταυτόχρονα συγκινητικός και θα εμπνεύσει πολλές γενιές γυναικών στην πορεία του.
 
Με τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της, η Σάρα Γκαβρόν, κερδίζει τις εντυπώσεις με μια ιστορία που συμβαίνει σε μια σπουδαία στιγμή του αγώνα για την κατοχύρωση βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων, κάτω από συνθήκες που ώθησαν συνηθισμένους ανθρώπους να κάνουν ασυνήθιστα πράγματα.

Info
Είσοδος
Άνεργοι, φοιτητές, νεανικό: 3 ευρώ, Μέλη ΚΛΑ: 4 ευρώ
Όλοι οι υπόλοιποι: 5 ευρώ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.