Η κατα Κορτω «Νεολληνικη μυθολογια» παρουσιαστηκε στην Κομοτηνη (+ Gallery)

Από τα βιβλιοχαρτοπωλεία «Βαφειάδης» και τις εκδόσεις «Πατάκης»

«Έναν φίλο από τα παλιά» όπως τον χαρακτήρισε η εισηγήτρια της βραδιάς φιλόλογος κ. Σοφία Σουβατζόγλου υποδέχθηκε ενθέρμως για ακόμα μία φορά το βράδυ της Τρίτης 10 Μαΐου η Κομοτηνή. Ο λόγος για τον συγγραφέα Αύγουστο Κορτώ, κατά κόσμον Πέτρο Χατζόπουλο, ο οποίος βρέθηκε στην πόλη μας καλεσμένος των βιβλιοχαρτοπωλείων «Βαφειάδης» και των εκδόσεων «Πατάκης» για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου με τίτλο «Νεοελληνική μυθολογία».
 
Πρόκειται για το τελευταίο βιβλίο του πολυγραφότατου συγγραφέα, ο οποίος δεν περιορίζεται μόνο σε μυθιστορήματα και διηγήματα, και το τρίτο κατά σειρά έργο του με εξώφυλλο «διά χειρός» Αρκά. Προηγήθηκαν το «Έρως ανίκατε μάσαν» που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2015 και είχαμε την χαρά να παρουσιάσουμε στην Κομοτηνή τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά και την επανέκδοση μιας παλαιότερης συλλογής ευθυμογραφημάτων του με τίτλο «Ο άνθρωπος που έτρωγε πολλά» που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.
 
Η Κομοτηνή, αποδεδειγμένα πλέον «Κορ-τική» έδωσε και πάλι δυναμικό «παρών» γεμίζοντας τον δεύτερο όροφο της Λέσχης Κομοτηναίων για να δει από κοντά τον αγαπημένο συγγραφέα μικρών και μεγάλων και να ακούσει τόσο δια στόματος του ιδίου όσο και της εισηγήτριας της βραδιάς της κ. Σουβατζόγλου τα όσα είχαν να καταθέσουν για την «Νεοελληνική Μυθολογία». 

Σοφία Σουβατζόγλου «Μια σύγχρονη σκωπτική ματιά προσέγγισης της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας»

Ένα βιβλίο που σύμφωνα με τον συγγραφέα γράφτηκε σε 13 μόλις ημέρες και αποτελεί όπως υπογράμμισε η κ. Σουβατζόγλου «μια “λοξή”, ιλαρή ματιά στους μύθους των αρχαίων ημών προγόνων, άλλους λιγότερο κι άλλους περισσότερο οικείους», με «ιθύνοντες» της έμπνευσης του συγγραφέα την μητέρα του Κατερίνα αλλά και τον «μέγιστο» Τσιφόρο, που όπως εύστοχα το έθεσε ο ίδιος ο συγγραφέας, «ήταν το Internet πριν από το Internet». Κυρίως όμως το «δαιμόνιο χιούμορ» του ίδιου του συγγραφέα, «ευρηματικό, ανατρεπτικό, βιτριολικό ενίοτε, ισοπεδωτικό κάποτε, αυθάδικο» που όπως τόνισε η ίδια «μας προσφέρει μια σύγχρονη σκωπτική ματιά προσέγγισης της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας και ταυτόχρονα αποτελεί μια ταπεινή υπόκλιση στον μεγαλοφυή Τσιφόρο».

Από τον Ησίοδο και την «Κοσμογονία» του, στην «θεότρελη» όπως την χαρακτήρισε η ίδια οικογένεια των Θεών του Ολύμπου όπως την περιγράφει στο βιβλίο του ο Αύγουστος Κορτώ, στον Έρωτα και τα θύματά του, στους ήρωες, «τον συνδετικό κρίκο ιστορίας και μύθου», όπως ο Περσέας, ο Ηρακλής και ο Θησεάς, «ο θεός των Αθηναίων, γιος του Αιγέα – ή μήπως του Ποσειδώνα – και της Αίθρας και “μπαγασάκος από τους λίγους» σύμφωνα με τον συγγραφέα που ολοκληρώνει με αυτόν την κατά Κορτώ μυθολογία. 

«Η “Νεοελληνική Μυθολογία” ένα σπαρταριστό, σατιρικό ανάγνωσμα»


Η κ. Σουβατζόγλου στάθηκε για ακόμα μία φορά στον «σχεδόν παραληρηματικό, μακροπερίοδο, με τις παύλες του, τις παρενθέσεις του, τα αυτοαναφορικά του σχόλια αλλά και τα σχόλια που κλείνουν πονηρά το μάτι στην καθ’ ημάς επικαιρότητα, πολιτική, οικονομική αλλά και κινηματογραφική, τηλεοπτική, μουσική, λόγο του συγγραφέα» για να τονίσει πως «η αργκώ του συναντά την ορολογία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».
«Η “Νεοελληνική Μυθολογία” του Αύγουστου Κορτώ» κατέληξε η ίδια «δεν είναι διδακτικό εγχειρίδιο ούτε επιστημονικό σύγγραμμα. Προϋποθέτει βέβαια ενδελεχή γνώση του αντικειμένου. Είναι ωστόσο πρωτίστως ένα σπαρταριστό, σατιρικό ανάγνωσμα».
 
Ένα σατιρικό ανάγνωσμα του Αύγουστου Κορτώ που για ακόμα μία φορά αγκάλιασε το κοινό της Κομοτηνής, αλλά και η φοιτητιώσα νεολαία της πόλης, που τον ακολουθεί πιστά.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες κάνοντας κλικ στην κεντρική φωτογραφία
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.