Η ιστορια της «Μερτζανης» συγκινησε την Κομοτηνη

Σε θερμό κλίμα η παρουσίαση του βιβλίου της Μάρθας Πατλάκουτζα από τα Βιβλιοχαρτοπωλεία «Βαφειάδης»

Μια από τις πιο συγκινησιακά φορτισμένες βιβλιοπαρουσιάσεις, που έχουν πραγματοποιηθεί στην πόλη μας, έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευής, 2 Δεκεμβρίου, στο Σβούρα Cafe Bar, με πρωτοβουλία των Βιβλιοχαρτοπωλείων «Βαφειάδης» και των Εκδόσεων «Έξη».

Ο λόγος για την παρουσίαση του δεύτερου μυθιστορήματος της συγγραφέα κ. Μάρθας Πατλάκουτζα, με τίτλο «Μερτζανή: Το Δάκρυ της Θράκης», που ξύπνησε στο σύνολο σχεδόν των παρευρισκομένων, που γέμισαν στην κυριολεξία την «Σβούρα», θύμησες του παρελθόντος, όπως τις έχουμε καταγράψει και κρατήσει ως «πολύτιμο φυλαχτό» μέσα μας, από τις αφηγήσεις των παππούδων και των γιαγιάδων μας.

Ένα βιβλίο, αληθινή ιστορία, αυτή της γιαγιάς της συγγραφέα, της Μερτζανής, που δάνεισε το όνομα αλλά και τη ζωή της στην κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, όπως την κατέγραψε η συγγραφέας, με τη βοήθεια, όπως εκμυστηρεύτηκε, της μητέρας και της αδερφής της, που συνέδραμαν τα μέγιστα.

Μία εκδήλωση που έφερε αρκετές φορές, δάκρυα στα μάτια των παρευρισκομένων, που συναντήσαμε στα  γραφόμενα της κ. Πατλάκουτζα, τις ιστορίες των δικών μας προγόνων, προσφύγων από την Ανατολική Θράκη και όχι μόνο.

Εικόνες και ιστορίες, πολλές εκ των οποίων ίσως σήμερα μας φαίνονται μακρινές έως και ξένες, τις οποίες η συγγραφέας καταθέτει αποστασιοποιημένα μεν, όπως ορίζει η λογοτεχνία, αριστοτεχνικά δε, αφήνοντας στον ίδιο τον αναγνώστη να αποφανθεί για τα γεγονότα που περιγράφονται, και τη στάση που θα κρατήσει.

Πολύτιμη η συμμετοχή και της Κομοτηναίας συγγραφέα κ. Άσης Κιούρα, που μίλησε με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο για το βιβλίο αλλά και τη συγγραφέα, μοιραζόμενη εν είδει διαλόγου τόσο με την ίδια όσο και με το κοινό, τη δική της ανάγνωση της «Μερτζανής».

Οι «γυναίκες της Κομοτηνής», βασικός συντελεστής της εκδήλωσης, ήταν μεταξύ των παρευρισκομένων, όπως αντίστοιχα και ο Ροδοπίτης συγγραφέας, που έχει ασχοληθεί επίσης εκτενώς με την καταγραφή και την έκδοση της λαογραφικής διαδρομής των προσφύγων από τις πατρίδες της Ανατολικής Θράκης, κ. Δημήτρης Παπουλιάς με την οικογένειά του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.