Η φιλοσοφια ως «θεραπευτικη τεχνη» του βιου

Παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Βουδούρη «Ο Αναγνώστης ως Μάρτυρας της Προσωπικής του Ιστορίας» - Σε διοργάνωση του βιβλιοπωλείου «Δημοκρίτειο» με ομιλητές τους κ.κ. Κατερίνα Σχοινά, Δημήτρη Βλάχο και Μαρία Αλεξίου

Με μεγάλη επιτυχία, τόσο ως προς την προσέλευση του κόσμου, ως και προς το περιεχόμενό της, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Χρήστου Βουδούρη, με τίτλο «Ο αναγνώστης ως μάρτυρας της προσωπικής του ιστορίας».
 
Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από το βιβλιοπωλείο Δημοκρίτειο έλαβε χώρα στον χώρο του Καφέ Μπαρ «Οχτώ», όπου συγκεντρώθηκαν πληθώρα παλιών, νέων φίλων και γνωστών του συγγραφέα, καθώς και αναγνωστών του βιβλίου του.
 
Μεταξύ αυτών είδαμε τον επιχειρηματία κ.Σταμάτη Κουρούδη, τον συντονιστή της Ν.Ε. Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταμάτη Σακελλίων, τον ζωγράφο Νίκο Θωμά με την σύζυγό του, τους δημοσιογράφους Σαμή Καραμπουγιούκογλου, Δάμωνα Δαμιανό και Μουσταφά Τσολάκ, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων Ροδόπης κ.Σπύρο Κιοσσέ καθώς και πληθώρα συναδέλφων του, τον ηθοποιό κ.Φιλοποίμην Ανδρεάδη, την συγγραφέα κ.Άση Κιούρα κ.α.
 
Την εκδήλωση άνοιξε η φιλόλογος και υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Ροδόπης κ. Κατερίνα Σχοινά, η οποία ανέλαβε τον ρόλο της παρουσίασης του συγγραφέα, ενώ για το περιεχόμενο του βιβλίου μίλησε ο Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων ν.Ροδόπης κ. Δημήτρης Βλάχος, με τη συνοδεία της φιλολόγου κ. Μαρίας Αλεξίου, η οποία είχε και την πρωτοβουλία της διοργάνωσης, που διάβασε μοναδικά όπως πάντα επιλεγμένα αποσπάσματα του βιβλίου. 

Δημήτρης Βλάχος «Το βιβλίο του Χρήστου Βουδούρη ένα βιβλίο δοκιμίων πρακτικής φιλοσοφίας για την υποστήριξη φίλων»

Το βιβλίο του Χρήστου Βουδούρη σύμφωνα με τον κ. Βλάχο επαναφέρει τη φιλοσοφία στην αρχαία της κοίτη ως θεραπευτική τέχνη του βίου. Από αυτή την άποψη όπως εξήγησε «το εγχείρημά του συνιστά επανάληψη και επιστροφή στο θεμελιώδες ερώτημα “τι είναι η φιλοσοφία” για εκείνον που στοχάζεται με έναν προσωπικό τρόπο και αναζητά απάντηση σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με αυτή τούτη την ανθρώπινη κατάσταση”.
 
«Γνώση, συνείδηση, θέληση, λογική, όνειρο, ψυχή, θάνατος, πράξη, αρρώστια μαρτυρία, πόνος, νοσταλγία, όλα αυτά που χαρακτηρίζουν την ανθρώπινη κατάσταση, είναι τα θέματα που πραγματεύεται αυτό το βιβλίο και μάλιστα με έναν τόσο άμεσο και ειλικρινή τρόπο, που η φωνή του συγγραφέα όχι μόνο δεν καταποντίζεται στην άβυσσο του στοχασμού κορυφαίων φιλοσόφων (Παρμενίδης, Πλάτων, Αριστοτέλης, Heidegger),με τους οποίους διαλέγεται μετά παρρησίας, αλλά εξέρχεται ενισχυμένη, γίνεται η δική του φωνή και όχι η φωνή των άλλων» τόνισε ο ίδιος για να επισημάνει πως το πρώτο που κάνει ο συγγραφέας είναι να θέσει υπό αμφισβήτηση το ίδιο το φιλοσοφείν, όπως το γνωρίζουμε στην επικρατούσα σήμερα ακαδημαϊκή του εκδοχή. 

«Για τον Χρήστο Βουδούρη το φιλοσοφείν ως δραστηριότητα του Νου έχει σήμερα ξεστρατίσει και έχει εκπέσει σε μια αφυδατωμένη διανοητική διεργασία»

Ο κ. Βλάχος χαρακτήρισε το βιβλίο του κ. Βουδούρη ως ένα «ισορροπημένο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση ανάπτυξης προσωπικού στοχασμού», καθώς αναζωογονεί όπως εξήγησε το ερώτημα «τι είναι η φιλοσοφία» και ξαναπαίρνει το δρόμο προς τις πηγές της. «Για τον Χρήστο Βουδούρη το φιλοσοφείν ως δραστηριότητα του Νου έχει σήμερα ξεστρατίσει και έχει εκπέσει σε μια αφυδατωμένη διανοητική διεργασία. Που σημαίνει ότι το φιλοσοφείν έχει συρρικνωθεί και περιοριστεί στην επικράτεια μιας εργαλειακής λογικής, η οποία εμμένει στο γνωστό, αρνείται να αναμετρηθεί με το άγνωστο, αντιμετωπίζοντάς το ως ανύπαρκτο. Αυτή η λογική, δίτιμη στον πυρήνα της, αναγνωρίζει μόνο δύο κατηγορίες σε ό,τι αφορά στη γνώση: την κατηγορία του σωστού και του λάθους. Σωστό όμως θεωρείται το ήδη γνωστό και λάθος το άγνωστο».
 
«Ο Χρήστος Βουδούρης ως αναγνώστης και μάρτυρας της προσωπικής του ιστορίας ξαναπιάνει το νήμα με αφετηρία το Γ΄ Περί Ψυχής του Αριστοτέλη, όπου γίνεται αναφορά σε δύο μέρη του Νου, τον παθητικό και τον ενεργητικό. Ο παθητικός Νους έχει να κάνει με τις διανοητικές διεργασίες που ανακυκλώνουν την ήδη υπάρχουσα γνωστή γνώση που έχει παγιωθεί με τη συνήθεια. Ο παθητικός Νους νιώθει άβολα με την έκπληξη, την απορία, το άγνωστο. Δεν του αρέσει ο αιφνιδιασμός, αποστρέφεται τα λογικά άλματα, λατρεύει τη ρουτίνα και την επιβεβαίωση της εγκυρότητας της παραδομένης γνώσης, δηλαδή της συνήθειας. Αντίθετα, ο ενεργητικός Νους γοητεύεται από το άγνωστο, καθώς πιστεύει ότι από εκεί πηγάζει η γνώση που μεταμορφώνει τον άνθρωπο και δεν ανακυκλώνει τις συνήθειές του. Ο ενεργητικός Νους δεν έχει να κάνει ούτε με τον θεωρητικό νου των φιλοσόφων, καθώς είναι πράξη και όχι καθαρή θεωρία. Πράξη όμως που δεν έχει να κάνει με την πολυπραγμοσύνη και την εξωτερική δραστηριότητα που εντυπωσιάζει τους πολλούς, αλλά με μυστικές διεργασίες που οδηγούν στη μεταμόρφωση του υποκειμένου. Ο ενεργητικός Νους, χωρίς τη διαμεσολάβηση της λογικής και της γλώσσας, μας φέρνει σε επαφή και μας επανασυνδέει με μη ορατές δυνάμεις που άλλοι τις ονομάζουν Θεό και άλλοι ενέργεια του σύμπαντος. Όπως όμως και να τις ονομάσουμε, αυτές οι δυνάμεις οδηγούν στην υπέρβαση και στη μεταμόρφωση. Ο ενεργητικός Νους, το θεϊκό κομμάτι του Νου όπως θα έλεγε ο Αριστοτέλης, συνεργάζεται με τη φαντασία και το όνειρο. Το όνειρο και η φαντασία, δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς την επιθυμία («όρεξις» στον Αριστοτέλη). Το όνειρο και η φαντασία γίνονται η μήτρα της εμπνευσμένης ανάγνωσης της καθημερινότητας και των προβλημάτων της με έναν τρόπο που κάνουν τη ζωή άξια να τη ζει κανείς». «Αυτή η προσέγγιση αποτελεί το θεμέλιο της σκέψης του Χρήστου Βουδούρη που διατρέχει ολόκληρο το βιβλίο και συγχρόνως είναι η δική του απάντηση στο ερώτημα “τι είναι η φιλοσοφία”» υποστήριξε ο ίδιος δίνοντας αμέσως την απάντηση πως «φιλοσοφία για τον Χρήστο Βουδούρη είναι τρόποι, τεχνικές και μέθοδοι της τέχνης του βίου που οδηγούν στην έκπτυξη των ανερώτητων δυνατοτήτων του ανθρώπου προς την κατεύθυνση της μεταμόρφωσής του και της αυτοκατάφασης της ύπαρξης. Ακόμη και ο θάνατος δεν είναι εχθρός αλλά σύμβουλος στον βαθμό που μας κάνει να είμαστε ενεργητικοί, αλλά και ευγνώμονες που είμαστε ζωντανοί».
 
Το βιβλίο αυτό είναι ένα βιβλίο δοκιμίων πρακτικής φιλοσοφίας για την υποστήριξη φίλων, γιατί στους αναγνώστες του ως φίλος απευθύνεται σχολίασε χαρακτηριστικά κ. Βλάχος τονίζοντας ότι αυτό χαρακτηρίζεται από απλότητα, ειλικρίνεια, η σεμνότητα, η παρρησία, η αγάπη για τον άνθρωπο και η κατανόηση για τα πάθη του, και ως τέτοιο πρέπει να διαβαστεί για να λειτουργήσει όπως δηλώνεται στον υπότιτλο ως ένα «Εγχειρίδιο για την Τέχνη της Ζωής».
 
Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος και ο σκοπός του βιβλίου εξήγησε ο ίδιος ο συγγραφέας παίρνοντας τον λόγο, μέσα δηλαδή από διάφορες τεχνικές, συγκεκριμένες πρακτικές και τακτικές να κάνει κάποιος την αυτογνωσία του, να γνωρίσει τον εαυτό του, όχι θεωρητικά, όχι μέσα από σκέψεις και διάφορες ιδέες, αλλά από την πραγματικότητα της ίδιας του της ζωής και έπειτα να βρει τον τρόπο μέσα από τεχνικές που παρουσίασε να αλλάξει σιγά σιγά πράγματα στον εαυτό μας και συνολικά στη ζωή του.
 
Ακολούθησε ζωηρή συζήτηση γύρω από το περιεχόμενο του βιβλίου αλλά και γενικότερα τον ρόλο της φιλοσοφίας σήμερα στη ζωή μας, ενώ ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες κάνοντας κλικ στην κεντρική φωτογραφία

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.