Η επισκεψη της Κλειως

H πεντάλφα και τι πραγματικά συμβολίζει

Η πεντάλφα, το γνωστό αστέρι με τις πέντε γωνίες, πρωτοεμφανίστηκε στη Μεσοποταμία ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους. Οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με αυτό στην Ελλάδα ήταν οι Πυθαγόρειοι. Αυτοί ονόμασαν το σύμβολο «ΥΓΕΙΑ» και έβλεπαν σε αυτό μία μαθηματική τελειότητα. Οι πέντε αιχμές του συμβόλιζαν το πνεύμα, τον αέρα, το πυρ, το νερό και τη γη [Ύδωρ, Γαία, Ιδέα ή Ιερόν, Ειλή (θερμότητα), Αήρ].

Η πεντάλφα είναι από τα λίγα σύμβολα που συναντάμε σε τόσο πολλές θρησκείες του κόσμου. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στους αρχαίους Αιγύπτιους το σύμβολο αυτό αντιπροσώπευε τη «θεϊκή μήτρα», ενώ έγινε ιερό σύμβολο και για τους Εβραίους ως το αστέρι του Δαβίδ, αν και το τελευταίο είχε αποκτήσει ήδη από πολύ παλιά έξι ακτίνες αντί για πέντε.

Τέλος, για τους χριστιανούς, η πεντάλφα συμβόλιζε τις πέντε πληγές του Ιησού ή την Αγία Τριάδα και τις δύο φύσεις του Χριστού, τη θεία και την ανθρώπινη.
Μόλις τον 20ό αιώνα το πανάρχαιο αυτό σύμβολο συνδέθηκε, ατυχώς, με τον σατανισμό.

ΠΗΓΗ: Παναγιώτης Καμπάνης, «Φύλαξ», εκδ. Γράφημα, Θεσσαλονίκη 2017.

*Η Λεύκη Σαραντινού είναι φιλόλογος, ιστορικός και συγγραφέας. Τελευταίο της βιβλίο η ιστορική μελέτη «Μύθοι που έγιναν ιστορία», εκδ. Ενάλιος, Αθήνα 2020.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.