Η ενοτητα CosmoClassical επιστρεφει για 3η συνεχομενη χρονια

Εμπλουτισμένη με το χορευτικό τετραήμερο Kavala Tango Days και οκτώ μοναδικές συναυλίες

Το Cosmopolis festival συνεχίζει την περιήγηση στην κλασική μουσική του κόσμου για 3η συνεχόμενη χρονιά με την ενότητα CosmoClassical. Το φετινό πρόγραμμα εμπλουτίζεται με το χορευτικό τετραήμερο Kavala Tango Days και οκτώ μοναδικές συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν στο κτίριο της Μ. Λέσχης το διάστημα 2 Νοεμβρίου με 2 Δεκεμβρίου.

Η 2η διοργάνωση Kavala Tango Days θα σηκώσει την αυλαία της φθινοπωρινής εκδοχής του φεστιβάλ με ένα τετραήμερο γεμάτο χορό και μουσική. Από τις 2 ως τις 5 Νοεμβρίου, η πόλη θα χορεύει σε ρυθμούς Αργεντίνικου Tango με την Μεγάλη Λέσχη να φιλοξενεί συναυλίες, χορευτικές βραδιές (milongas) και σεμινάρια tango για αρχάριους και για προχωρημένους.  

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους χορευτές που θα διδάξουν και θα παρουσιάσουν σόου, οι παγκοσμίου φήμης maestros  Sebastian Jimenez  με την Maria Belén Gianchello, o Gabriel Marino  με τη Βάσια Θανοπούλου που διαπρέπουν τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα και οι ξεχωριστοί Lucas Gauto με την Νάιμα Γερασοπούλου.

Οι συναυλίες

Το μουσικό ταξίδι θα συνεχιστεί με οκτώ ξεχωριστές συναυλίες, αφιερωμένες στην κλασική μουσική του κόσμου. Στόχος του φετινού προγράμματος είναι να φέρει το κοινό σε επαφή, τόσο με την Δυτικοευρωπαϊκή όσο και με την πλούσια Ανατολική – Λόγια κλασική μουσική, στους κόλπους της οποίας ανήκουν η Περσική, Αραβική, Ινδική, Κινέζικη, αλλά και πολλές άλλες.  

Στις 10 και  11 Νοεμβρίου, σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας, το Cosmoclassical 2023 θα παρουσιάσει τις “Ημέρες Γ. Α. Παπαϊωάννου”, προς τιμήν της μεγάλης καλλιτεχνικής παρουσίας του συνθέτη με καταγωγή την Καβάλα. Το διήμερο θα ξεκινήσει με τον ταλαντούχο πιανίστα Απόστολο Παληό και ένα αφιέρωμα στον Sergei Rachmaninoff, με αφορμή την επέτειο 150 ετών από τη γέννηση και 80 ετών από το θάνατο του. Οι “Ημέρες Γ. Α. Παπαϊωάννου” θα ολοκληρωθούν με τη συναυλία της Ορχήστρας Δωματίου του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Χρήστου Κόζαλη.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται στις 17 Νοεμβρίου με κλασική μουσική της Περσίας και το μουσικό σχήμα Regard Persian Trio, αποτελούμενο από τρεις Ιρανο-Καναδούς καλλιτέχνες, που έχουν ως στόχο να εξερευνήσουν τον νέο ήχο της περσικής μουσικής και των κλασικών μουσικών οργάνων που τη χαρακτηρίζουν. Την επόμενη ημέρα στις 18 Νοεμβρίου το βλέμμα στρέφεται σε μουσική και ποίηση από την Αραβία. Ο Ziad Rajab μεγαλωμένος στο Χαλέπι της Συρίας σε ένα ιδιαίτερα μουσικό οικογενειακό περιβάλλον, από όπου πήρε και τα πρώτα του ερεθίσματα στο ούτι, έρχεται να μας συστήσει τα «πληθωρικά» ηχοτοπία της ανατολής.

Στις 24 του μηνός, η σκηνή του CosmoClassical θα φιλοξενήσει ένα μουσικό ταξίδι στην Ινδία με τον Ιάσωνα Ψαράκη, συνθέτη – μουσικό της Βόρειας Ινδικής Κλασικής Μουσικής  και σολίστ του Σιτάρ και Εσράτζ. Μάζι του ο Σπύρος Βασιλειάδης στην ινδική τάμπλα. Το Σάββατο στις 25 Νοέμβρη η λυράρισσα και συνθέτρια σύγχρονης τροπικής μουσικής Κέλυ Θωμά, έχοντας για χρόνια δάσκαλο της τον Ross Daly, θα συστήσει στο κοινό του φεστιβάλ μουσική με επιρροές από διάφορες παραδόσεις, αλλά και ένα δικό της μουσικό κόσμο που δεν εντοπίζεται ούτε χρονικά ούτε γεωγραφικά.

Το τελευταίο συναυλιακό διήμερο του CosmoClassical_23  θα υποδεχθεί την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου τον Χρήστο Κόζαλη (βιολοντσέλο) και τον Γιάννη Κανάκη (πιάνο) σε ένα ξεχωριστό ρεσιτάλ μουσικής δωματίου, ενώ το Σάββατο στις 2 του μηνός θα φιλοξενήσει δύο εξαιρετικούς καλλιτέχνες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Η συναυλία θα περιδιαβεί ανάμεσα στον αισθησιασμό του Piazzolla απέναντι στη γαλήνη του Takemitsu, στην αναζήτηση της ψυχικής ισορροπίας του Rochberg και τέλος στον ξεχειλίζοντα ρομαντισμό του Saint-Saens.

Η περιήγηση στην κλασική μουσική του κόσμου κάτω από την οπτική του Cosmopolis festival συνεχίζεται με ιδιαίτερες προτάσεις και στο φετινό CosmoClassical, και σας προσκαλεί σε ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι.

Info

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες και τα εισιτήρια  μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.cosmopolisfestival.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.