Η Ελενη Πεχλιβανη και οι μαθητες της «γυρνουν» τον κοσμο

Με την ταινία animation «Οι μαγικοί κύκλοι της Γιαγιόι Κουσάμα» που κατέκτησε την 1η θέση στον 3ο Μαθηματικό Διαγωνισμό Κινηματογράφου

Το δικό της ταξίδι συνεχίζει τον φετινό Σεπτέμβριο η βραβευμένη ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Οι μαγικοί κύκλοι της Γιαγιόι Κουσάμα», που δημιούργησε η Κομοτηναία ζωγράφος Ελένη Πεχλιβάνη σε συνεργασία με τους μαθητές και τις μαθήτριές του παιδικού εργαστηρίου της.

Ο λόγος για την ταινία animation η δημιουργία της οποίας ξεκίνησε το 2018 κατόπιν της σχετικής πρόσκλησης για τον 3ο Μαθηματικό Διαγωνισμό Κινηματογράφου ο οποίος έγινε υπό την αιγίδα της της Πρεσβείας της Ιαπωνίας και συνδιοργανώθηκε από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Νέας Υόρκης, ΜοΜΑ, την Κινηματογραφική Εταιρεία Αθηνών, το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, τον Οργανισμό Ανάδειξης Πολιτισμού OPUS και τον Εκδοτικό Οίκο ΜΕΛΙΣΣΑ και ήταν αφιερωμένη στην Yayoi Kusama, η οποία στα έργα της έχει πολύ χαρακτηριστικό τη βούλα.

Η «κατάκτηση» του 1ου βραβείου στην διοργάνωση αυτή αποτέλεσε και την αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού της ταινίας σε διεθνή φεστιβάλ και διοργανώσεις, με σταθμούς το Camera Zizanio που υλοποιείται στο πλαίσιο το Φεστιβάλ Ολυμπίας, το Φεστιβάλ του Σικάγο, της Κροατίας, και προσεχώς στην Πολωνία και την Αλβανία όπου αναμένεται να παρουσιαστεί.

Από τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό σε Φεστιβάλ του εξωτερικού

Η δημιουργία της ταινίας αποτέλεσε και για την ίδια την Ελένη Πεχλιβάνη πρόκληση καθώς σήμανε και τα πρώτα της βήματα στον χώρο του animation. Όπως εξιστόρησε μιλώντας στον «ΠτΘ» μετά από μία σύντομη εκπαίδευση από τους διοργανωτές του διαγωνισμού η ίδια παρουσίασε την ιδέα στους μαθητές και τις μαθήτριές της, η ανταπόκριση των οποίων ήταν ενθουσιώδης. Μετά και τις παρεμβάσεις των παιδιών αποφασίστηκε η ιστορία της ταινίας να φέρει το «στίγμα» της εποχής με αναφορές στο προσφυγικό και η δημιουργία ξεκίνησε κυριολεκτικά όπως ανέφερε «καρέ – καρέ». «Τα παιδιά έγραψαν τη μουσική της ταινίας, ζωγράφισαν τα πάντα, μια δουλειά ιδιαίτερα απαιτητική, γιατί έχει να κάνει με ζωγραφικά κομμάτια που κάθε φορά που τα κουνούσαμε από μια φορά έπρεπε να τα φωτογραφίζουμε ξανά και ξανά και έτσι μετά από αρκετούς μήνες παραδώσαμε την ταινία στον 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας Ταινίας Μικρού Μήκους όπου λάβαμε το 1ο Βραβείο Σκηνοθεσίας» ανέφερε.

Το 2019 η ταινία ταξίδεψε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Camera Zizanio που υλοποιείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Κατόπιν παρότρυνσης των διοργανωτών η ταινία μεταφράστηκε και υποτιτλίστηκε στα αγγλικά, εκκινώντας έτσι το ταξίδι της για τις διεθνής διοργανώσεις, με πρωτοβουλία της Camera Zizanio.

Η ταινία έχει ήδη παρουσιαστεί σε Σικάγο και Κροατία, καθώς και στην Αλβανία στο 1st Dropull International Short Film Festival – DIFF ένα νέο κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Αλβανία και το πρώτο στη Δρόπολη, την περιοχή της Ελληνικής Μειονότητας, που έλαβε χώρα τον Αύγουστο, ενώ όπως εξήγησε η ίδια τον φετινό Σεπτέμβρη αναμένεται να παρουσιαστεί στην Πολωνία και συγκεκριμένα στο διαγωνιστικό τμήμα του 10ου “haloecho” Międzynarodowy Przegląd Filmów Animowanych Autorstwa Dzieci – International Children and Youth Animated Film Festival HALO ECHO.

Μιλώντας για την ανταπόκριση των μαθητών της η κ. Πεχλιβάνη μετέφερε τον ενθουσιασμό και την χαρά της τονίζοντας πως η διάκριση «τους έδωσε μεγάλη αυτοπεποίθηση ειδικά μετά και τον κόπο που κατέβαλαν για τη δημιουργία της».

Η ίδια δεν παρέλειψε δε να γνωστοποιήσει πως εντός του τρέχοντος μηνός θα ξεκινήσει η δημιουργία μιας καινούργιας ταινίας animation με άλλη ομάδα μαθητών με στόχο τη συμμετοχή τους στον φετινό Μαθηματικό Διαγωνισμό Κινηματογράφου.

Κερδισμένη η χρονιά παρά τους περιορισμούς της πανδημίας

Ερωτηθείσα ως προς τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο κομμάτι της διδασκαλίας και της επαφής με τα παιδιά ένεκα της πανδημίας και των περιορισμών που αυτή επέβαλε, έκανε λόγο για μια δύσκολη χρονιά, που παρά την έλλειψη της δια ζώσης επικοινωνίας και των διαδικτυακών μαθημάτων «καταφέραμε και βρήκαμε πολύ ωραίους ρυθμούς τόσο με τα παιδιά όσο και με τους ενηλίκους».

Άλλωστε όπως τόνισε «το μάθημα ζωγραφικής έδινε στα παιδιά μια ανάσα και μια ευκαιρία να ξεφύγουν λίγο από την κλεισούρα της καραντίνας» διαμορφώνοντας ένα πρόγραμμα και έναν τρόπο επικοινωνίας από κοινού.

Για την ίδια η συνέχεια των μαθημάτων αποτέλεσε άλλωστε και προσωπικό στοίχημα καθώς όπως τόνισε «όφειλα σε αυτούς τους ανθρώπους να βρω έναν τρόπο  να το περάσω αυτό το μάθημα με ωραίο τρόπο και ευχάριστο». Κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς η κ. Πεχλιβάνη έκανε λόγο για μια κερδισμένη χρονιά κατά την οποία « και εγώ ήρθα σε επαφή με έναν καινούργιο κόσμο, αυτόν του διαδικτύου, με ανθρώπους και παιδιά και από το εξωτερικό που ήταν για μένα κάτι πρωτόγνωρο».

Η ίδια συμμετείχε σε προσωπικό επίπεδο και σε ομαδικές εκθέσεις σε επιμέλεια της Ίριδας Κριτικού αρκετές εκ των οποίων έγιναν διαδικτυακά, ενώ στις επιθυμίες της είναι η διοργάνωση και μιας νέας ατομικής έκθεσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.