«Η εκπαιδευση και οι εκπαιδευτικοι στο σινεμα»

Εκδήλωση-παρουσίαση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αλεξανδρούπολης με ομιλητή τον Νικόλαο Αλέτρα

Το Σάββατο 26 Ιουνίου 2021 στις 19:30, στον θερινό κινηματογράφο Φλοίσβο και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αλεξανδρούπολης, θα γίνει η παρουσίαση της θεματικής «Η εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικοί στο σινεμά» με κύριο ομιλητή τον κ. Νικόλαο Αλέτρα. Ο κ. Νικόλαος Αλέτρας, μέλος ΕΕΠ του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, θα ιχνηλατήσει το πώς απεικονίζονται οι εκπαιδευτικοί, αλλά και τα εκπαιδευτικά συστήματα, μέσα από γνωστές και θρυλικές ταινίες του παγκόσμιου σινεμά: από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Ζούγκλα του Μαυροπίνακα, Half Nelson, Detachment), την πρώην Σοβιετική Ένωση (Ο δρόμος προς τη ζωή, Ο πρώτος δάσκαλος, Το σκιάχτρο), την Ευρωπαϊκή Ένωση (Διαγωγή μηδέν, 400 Χτυπήματα, Ανάμεσα στους τοίχους), όπως και από το παγκόσμιο σινεμά (Μαυροπίνακες, Pluto).

Ο Νικόλαος Αλέτρας

Ο Νικόλαος Αλέτρας είναι Διδάκτορας Κινηματογράφου του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα να επικεντρώνονται στο είδος των School Movies (η μεταδιδακτορική του έρευνα αφορά την παραγωγή ενός School Movie), στην παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού ελεύθερης ροής (streaming) και στην ψηφιακή διανομή, καθώς και στην ανάλυση του νοτιοκορεάτικου κινηματογράφου ως full service cinema.  Είναι Μέλος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ, όπου διδάσκει μαθήματα του πεδίου της Κινηματογραφικής Παραγωγής. Επιστημονικά του άρθρα έχουν παρουσιαστεί σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχουν δημοσιευτεί στα πρακτικά τους.

Είναι δημοσιογράφος/κριτικός κινηματογράφου και έχει αρθρογραφήσει, για πολλά χρόνια σε διάφορες εφημερίδες και διαδικτυακά μέσα, τα οποία εκπροσώπησε, ως διαπιστευμένος απεσταλμένος τους, σε διάφορα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ (Κάννες, Κωνσταντινούπολη, κ.ά.). Διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας (2009-2017). Είναι επίσης διευθυντής της κινηματογραφικής ιστοσελίδας icineman.com, καθώς και μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικής Ταινιών Κινηματογράφου (FIPRESCI). Άρθρα και κριτικές του έχουν εκδοθεί σε συλλογικές εκδόσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου ενώ διετέλεσε μέλος της Ομάδας Εργασίας Οπτικοακουστικού Εγγραμματισμού της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία (Νοέμβριος 2015-Ιούνιος 2016). Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων School Movies, Η παγκόσμια φύση ενός κινηματογραφικού είδους (ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ, 2020) και Streaming και Ψηφιακή Διανομή (ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ, 2020).

Αποτέλεσμα της μεταδιδακτορικής του έρευνας είναι η συγγραφή του σεναρίου Καλαμώνας, το οποίο πρόκειται να κινηματογραφηθεί από τον ίδιο, ως ταινία 3D animation μεγάλου μήκους με τη χρήση εργαλείων software, όπως το Autodesk Maya.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.