Η δημοσιογραφος Μαρια Νικολαου με το ντοκιμαντερ «Μανες και κορες» στο 18ο Φεστιβαλ Ντοκιμαντερ Θεσσαλονικης

Πλώρη για το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, βάζει η «Κομοτηναία» συνάδελφος δημοσιογράφος Μαρία Νικολάου. Η Μαρία άφησε για λίγο τα ραδιοφωνικά στούντιο της ΕΡΑ Κομοτηνής και κατέγραψε με την κάμερά της την ιστορία της μεγάλης απεργίας των σηροτρόφων και των μεταξεργατριών του Σουφλίου, το 1936, μέσα από τις εξιστορήσεις και τις μνήμες των πρωταγωνιστών της εποχής, όπως αυτές διατηρούνται στα μυαλά και τις καρδιές των θυγατέρων των τότε μεταξεργατριών που συνεχίζουν την παράδοση έως και σήμερα.
 
Τίτλος του ντοκιμαντέρ -που αποτελείται από πλάνα που γύρισε η Μαρία Νικολάου με την canon φωτογραφική της μηχανή, ελλείψει οποιοσδήποτε χρηματοδότησης- «Μάνες και κόρες». Την ομάδα των συντελεστών συμπληρώνουν η κ. Αφροδίτη Νικολαΐδου, επιστημονική σύμβουλος του ντοκιμαντέρ, ο κ. Γιάννης Νταρίδης που έκανε το μοντάζ αλλά και ο κ. Δημήτρης Σβυντρίδης που επιμελήθηκε την μουσική. 

Η υπόθεση του ντοκιμαντέρ

Τον Ιούλιο του 1936, τότε που ανοίγει το Χαρέτσι για την αγορά των κουκουλιών, ξεκινά η μεγάλη απεργία των σηροτρόφων και των μεταξεργατριών στην περιοχή του Σουφλίου. Κρατά περίπου 10 μέρες. Ξεσηκώνεται όλη η επαρχία. Οικογένειες ολόκληρες έρχονται στο Σουφλί.
 
Κατασκηνώνουν στην κεντρική πλατεία. Η εργατική βοήθεια μοίραζε ψωμιά, κουλούρια και 50 δράμια τυρί. Υπήρχαν και πλούσιοι άνθρωποι που τα διέθεσαν όλα. Μέρα – νύχτα η πλατεία γεμάτη. Το σύνθημα «100 ή θάνατος» (100 δραχμές η τιμή αγοράς ανά κιλό των κουκουλιών).
 
«Μεροκάματο αύξηση, νερό και καλύτερες συνθήκες» για τις μεταξεργάτριες.
 
Έντονη αγωνιστική διάθεση και η Πνύκα ανοιχτό βήμα για όλους. «Τις αγορεύειν βούλεται». Κι η αθηναϊκή δημοκρατία παίρνει σάρκα και οστά. Παίρνει τον λόγο όποιος νομίζει ότι έχει κάτι να πει.
 
Μορφωμένος ή αμόρφωτος, άντρας ή γυναίκα (σε τούτο τον ξεσηκωμό οι γυναίκες ισότιμα αντιμετωπίστηκαν αλλά και ισάξια αγωνίστηκαν). Μαύρα τσεμπέρια έγιναν σημαίες. Οι γριές πρώτες. Οι αξιωματικοί, που ήρθαν μετά από τηλεφώνημα των αστυνομικών οι οποίοι ήταν εγκλωβισμένοι μέσα στο κτίριο της αστυνομίας που είχαν καταλάβει οι απεργοί, τα έχασαν.
 
Μέρες που άφησαν το σημάδι τους στην τοπική ιστορία, αλλά και στην ιστορία της Ελλάδας. Το κέρδος. Η τιμή του κουκουλιού ανεβαίνει από τις 45 στις 75 δραχμές. Νίκη.
 
Το κόστος; Οι πρωτεργάτες το πλήρωσαν με φυλακίσεις και εξορίες.N.B.
 
Πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από το artpress.sundaybloody.com

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.