Η αστικη ιστορια της Κομοτηνης μεσα σε ενα σπιτι

Το Θρακικό Εθνολογικό και Πολιτιστικό Μουσείο Κομοτηνής και Θράκης

Σημαντικό είναι το ενδιαφέρον τόσο από Κομοτηναίους, όσο και από τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη μας, για το Θρακικό Εθνολογικό και Πολιτιστικό Μουσείο Κομοτηνής και Θράκης, το οποίο στεγάζεται στην οικία Σκουτέρη στην οδό Κούλογλου 10 και λειτουργεί από την ΔΚΕΠΠΑΚ.
 

Σχολεία από την Κομοτηνή και από άλλες πόλεις, τάξεις του ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, σύλλογοι αλλά και επισκέπτες της πόλης επισκέπτονται το μουσείο για να γνωρίσουν την αρχιτεκτονική, τη διακόσμηση, τα έπιπλα και τα αντικείμενα του που αποδίδουν τη ζωή της αστικής τάξης της πόλης και την ατμόσφαιρα της εποχής στο μεταίχμιο 19ου και 20ου αιώνα.


 
Όπως σημείωσε η κ. Πολίνα Παπασάββα, η οποία εδώ και δύο μήνες έχει αναλάβει την ξενάγηση των επισκεπτών στο μουσείο, πολλά σχολεία επισκέφτηκαν το μουσείο από την περιοχή της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας και παρατήρησε πως πολλοί μαθητές, έχοντας εμπειρία από τα αρχοντικά της περιοχής τους, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ήταν αρκετά παρατηρητικοί και ρωτούσαν πολλά και διάφορα πράγματα για το κτίριο και τη συλλογή.
 
Το μουσείο είναι σε κεντρικό σημείο και έτσι πάντα κάποιος θα μπει, θα ρωτήσει για αυτό και θα ξεναγηθεί στους χώρους, γνωρίζοντας ήδη πολλές φορές στοιχεία για το σπίτι και την εποχή.
 
 

Μια αστική οικογένεια στην Κομοτηνή

 
Ο Κωνσταντίνος Σκουτέρης  ήταν ηπειρώτης μεγαλέμπορος, που ήρθε από την Ήπειρο στην Κομοτηνή και δραστηριοποιήθηκε σε αυτή. Η οικία Σκουτέρη χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα την ίδια περίοδο με το διπλανό διατηρητέο κτήριο που αποτελούσε την κατοικία των αδελφών Τελωνίδη. Η οικογένεια Σκουτέρη εγκαταστάθηκε στην Κομοτηνή ερχόμενη από την Ήπειρο και το σπίτι αυτό αποτέλεσε την κατοικία της οικογένειας μέχρι και το δεύτερο μισό του 20ου.
 

Στο σπίτι έζησαν η γυναίκα του Αλεξάνδρα, και τα τέσσερά του παιδιά, ο Λύσανδρος, η Αυγή, η Ευτέρπη και η Δόξα και είχαν πολύ σημαντική και κοινωνική και πολιτική δράση στην πόλη μας.
 
Περισσότερες πληροφορίες έχουμε για τη Δόξα και τον Λύσανδρο, ο οποίος έγινε μεγαλέμπορος πετρελαίου.


 
Σε λιτές νεοκλασικές γραμμές, το κτίριο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής κατοικίας νεότερης εποχής της αστικής τάξης της Θράκης. Είναι χτισμένο πιθανόν από Ηπειρώτες τεχνίτες. Ενσωματώνει την εγχώρια τεχνική δόμησης με τις, ευρωπαϊκής προέλευσης, τοιχογραφίες στους τοίχους του ορόφου, έχοντας επηρεαστεί από τα εμπορικά κέντρα με τα οποία είχε επαφή η πόλη την εποχή εκείνη.
 

Το αρχοντικό έγινε δωρεά το 2004, από την Βασιλική Σκουτέρη Δίντσογλου, κόρη του Λύσανδρου, η οποία έχει δωρίσει αρκετά αντικείμενα από την αρχική επίπλωση του σπιτιού, τα οποία αναπαλαιώθηκαν και βρίσκονται πλέον σε αυτό, ενώ επίσης αρκετά αντικείμενα αποτελούν δωρεές συμπολιτών μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.