Γνωριζουμε την Κομοτηνη μας

«Κάθε λέξη, κάθε γραμμή, κάθε παράγραφος, κάθε σελίδα, κάθε κεφάλαιο, είναι ένα ΜΕΓΙΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ για την αγαπημένη μας Κομοτηνή»

Παραμονές Χριστουγέννων ειδοποιήθηκα από τα ταχυδρομείο να παραλάβω κάποιο δέμα. Ήταν το δώρο εορτών μιας φίλης. Μικρό σχετικά σε μέγεθος του δέματος αλλά βαρύ σα πέτρα. Από περιέργεια, το άνοιξα αμέσως στο τραπέζι του ταχυδρομείου και αντίκρισα ένα μεγαλειώδη τόμο μια πολυτελή έκδοση του Δήμου Κομοτηνής, για τα εκατό (100) Χρόνια Ελευθερίας, με τίτλο:   «Διαβάζοντας» την πόλη – Κουμουτζινά, Γκιουμουλτζίνα, Κομοτηνή.

Έτσι ο τόμος πήρε τη θέση του στην καθημερινότητά μου, καλύπτοντας με διάβασμα ένα μέρος από τον ελεύθερο χρόνο μου. 

Έριξα αμέσως μια πρώτη ματιά στον πίνακα των περιεχομένων, όπως κάνουμε όταν έχουμε στα χέρια μας ένα καινούργιο βιβλίο.

Κεφάλαια 12, σελίδες 744, εικόνες τουλάχιστο 2000, πάνω από 600 πηγές βιβλιογραφίας, 1000 ευρετήρια και άλλα πολλά.

Μέσα από παλιά κείμενα και αφηγήσεις περιηγητών και νεότερων, σοφών, αξιόλογων και απλών ανθρώπων,  Κομοτηναίων και μη, μάθαμε για τα Βυζαντινά χρόνια, την Οθωμανική περίοδο, την τοπογεωγραφία και τοπογραφία από το Ν. Μελίρρρυτο, τους κώδικες της Κοινότητος Μαρωνείας, καθώς και τα σχολεία και τις εκκλησίες της περιοχής.

Πολλές και ωραίες οι πληροφορίες για τις προσωπικότητες του τόπου και τις επώνυμες οικογένειες καθώς και στιγμές από την καθημερινή ζωή της πόλης στην τελευταία  Οθωμανική περίοδο 1880-1919.

Τεκμηριωμένος αποτυπώνεται, από διακεκριμένους ερευνητές, ο αντιβουλγαρικός αγώνας, από τον 19ο αιώνα μέχρι την κατοχή και από το αρχείο του Χαρισείου Βαμβακά βιώσαμε την ενσωμάτωση της Δυτικής Θράκης.

Την απελευθέρωση περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες, Κομοτηναίοι και Πανέλληνες από το εκστρατευτικό σώμα, καθώς και ο εγχώριος και διεθνής τύπος της εποχής με αποσταλμένους τους και πρωτοσέλιδα.

Μεγάλος είναι και ο πλούτος σε χάρτες από παλιούς και νεότερους χαρτογράφους.

Ο πλούτος του τόμου είναι τεράστιος. Κάθε λέξη, κάθε γραμμή, κάθε παράγραφος, κάθε σελίδα, κάθε κεφάλαιο, είναι ένα «ΜΕΓΙΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ» για την αγαπημένη μας Κομοτηνή.

Το βιβλίο καλύπτει με λόγο και εικόνα τη μοναδικότητα  της πολυπολιτισμικής μας πόλης και περιοχής, την Κομοτηνή και ολόκληρη την Ροδόπη.

Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι, Αρμένιοι και Εβραίοι, Έλληνες πολίτες αυτού του τόπου, κατέχουν σημαντικό μερίδιο στις 744 σελίδες, στο φωτογραφικό υλικό και στην παρουσίαση παλαιών εγγράφων και τεκμηρίων.  

Εκατοντάδες οι επώνυμες αναφορές σε πρόσωπα περασμένων χρόνων για την συμμετοχή τους στην ιστορική διαδρομή της περιοχής, μεγάλο μέρος από τη ζώσα ιστορία της.

Αναφερόμαστε ενδεικτικά στον Στίλπωνα Κυριακίδη, που η προσφορά του στη Θράκη και στην ιδιαιτέρα του πατρίδα «την Κομοτηνή του», είναι αξεπέραστη. Ευκαιρία λοιπόν  να τιμηθεί ιδιαίτερα από τους αναγνώστες.

Διαβάζεται ευχάριστα επειδή τα κείμενα είναι συνεχώς ενδιαφέροντα και άρτια δομημένα.

Η σωστή δομή βοηθά τον αναγνώστη στην εύκολη τμηματική ανάγνωση, καθώς τα κείμενα μέσα στο ίδιο κεφάλαιο έχουν την αυτοτέλειά τους.  

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην κυρία Τζένη Ξανθή Κατσαρή-Βαφειάδη που επιμελήθηκε της έκδοσης και  κατόρθωσε να συντονίσει μια τεράστια ομάδα αξιόλογων ανθρώπων, ώστε να προκύψει αυτός ο  ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΣ ΤΟΜΟΣ, για τον επετειακό εορτασμό των 100 Χρόνων Ελεύθερης Κομοτηνής, που όμοιός του δεν υπάρχει στην Ελλάδα. 

Να είναι σίγουρη ότι ο τεράστιος και πολύχρονος κόπος της είναι μια διαχρονική συνεισφορά στον τόπο μας που δεν αποτιμάται μόνο στο σήμερα. Θα εκτιμηθεί περισσότερο με το πέρασμα του χρόνου, στο εγγύς και μακρινό μέλλον. Πιστεύουμε θα είναι το ανεξίτηλο αποτύπωμα του αγώνα της από το μετερίζι που διάλεξε να υπηρετεί.  

Επιθυμία μας και προτροπή είναι ο τόμος να φθάσει σε κάθε σπίτι της Ροδόπης και  όχι μόνο, ώστε να μάθουμε σωστά και ολοκληρωμένα την ιστορία του τόπου που αγαπούμε.

Ιδιαίτερα θα επιθυμούσαμε να φθάσει στα χέρια των ξενιτεμένων (εκτός Ροδόπης) Ροδοπιτών, μπορούν άλλωστε εύκολα να το αναζητήσουν και να το προμηθευτούν.

Χαρίστε το φίλοι μας στους αγαπημένους σας, είναι ένα δώρο ανεκτίμητο. 

Τελειώνουμε με τη σύντομη αναφορά για το βασικό σκοπό του βιβλίου, που αναγράφεται εξωτερικά στο πίσω εξώφυλλο:

Ένα συναξάρι προσώπων και, συγχρόνως ένα ανθολόγιο των κειμένων τους, τυπικά μια ιδιάζουσα ιστορία αναγνώσεων που αποπειράται να λειτουργήσει ως ιστορία παιδείας, ιστορία των συνειδήσεων και ιστορία των καθημερινών ανθρώπων. 

Μάρτιος 2023

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.