Γνωριμια με το προσφυγικο παρελθον της Ξανθης

Ομιλία το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, περίπατος την Κυριακή 12 Νοεμβρίου

Στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης “Η άφιξη κι η εγκατάσταση των προσφύγων στο Ν. Ξάνθης” το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης και ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης παρουσιάζουν μια ιδιαίτερη πτυχή της ιστορίας. Ο λόγος για την ομιλία της κ. Ειρήνης Χαράς Τσετινέ, Αρχιτέκτονα Μηχανικού MSc, Υποψήφιας Διδάκτορα Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΔΠΘ, με τίτλο  «Γνωριμία με το προσφυγικό παρελθόν της Ξάνθης: άφιξη & εγκατάσταση των προσφύγων, στεγαστική αποκατάσταση και χωρικοί μετασχηματισμοί» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Νοεμβρίου και ώρα 19.00 στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Η ομιλία αφορά στην εγκατάσταση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής στην περιοχή της Ξάνθης, το ιστορικό δημιουργίας των προσφυγικών συνοικισμών, την παρουσίαση των αρχιτεκτονικών τους χαρακτηριστικών και την καταγραφή – αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασής τους. Στόχος είναι η ενημέρωση του ευρύτερου κοινού της πόλης, ιδιαίτερα της νεότερης γενιάς, γύρω από το τμήμα αυτό της τοπικής ιστορίας και η ευαισθητοποίησή του σχετικά με την πολιτισμική κληρονομιά που χάνεται με το πέρασμα των χρόνων.

Θα ακολουθήσει την Κυριακή 13 Νοεμβρίου στις 11.00 περίπατος στο 4ο Δημοτικό Σχολείο και στον προσφυγικό οικισμό υπό τον τίτλο «Ο δάσκαλος που αλφάδιασε το μέλλον των προσφύγων».

Το συγκεκριμένο Δημοτικό κατασκευάστηκε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή.

Εκεί θα ταξιδέψει τους συμμετέχοντες στον χώρο και τον χρόνο η συγγραφέας Δήμητρα Πυργελή, θα πραγματοποιηθεί περιήγηση στην μόνιμη έκθεση του σχολείου με τίτλο “¨Σχολική ζωή” και τέλος οι συμμετέχοντες θα περπατήσουν στην γύρω γειτονιά, προσπαθώντας να ανακαλύψουν τα εναπομείναντα προσφυγικά σπίτια με την βοήθεια της υποψήφιας Διδάκτορας του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΔΠΘ κ. Ειρήνης Τσετινέ.

Info

Διάρκεια δράσης περίπου μιάμιση ώρα.

Συμμετοχή Δωρεάν. Δηλώσεις συμμετοχής στο 2541025421.

Οργάνωση: Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.