Γιαννης Βουλτσιδης*, Το «ακαιρον» του πραγματος…

Με αφορμή την κυκλοφορία του 190ου τχ. του περιοδικού «Οδός Πανός» που φιλοξενεί αφιέρωμα στον κορυφαίο Ιταλό ποιητή Δάντη

Τι άμεσο υλικό κέρδος μπορεί να επιφέρει το αναίτιο παιχνίδι σ’ ένα παιδί; Και μόνο που θα το σκεφτείς είναι μια βλακεία! Τι άμεσο κέρδος μπορεί να  επιφέρει –εκτός αν κτίζεις μια ανέξοδη καριέρα πανεπιστημιακού– η ανάγνωση της κωμωδίας του Δάντη, που Θεία την ονόμασε χρόνια μετά ο Βοκάκιος γιατί ψυλλιάστηκε τη δύναμη κατάδυσης που είχε αυτό το κείμενο στο μεσαιωνικό ασύνειδο και τανάπαλιν τη δύναμη ανάδυσης, διότι μας ξανάβγαλε σ’ έναν καινούργιο κόσμο –δεν θα πω καλύτερο ή χειρότερο– απ’ αρχάς Αναγεννήσεως.

Ο Δάντης είναι παιδί δύο κόσμων, προέρχεται ή κατέρχεται στον μεσαιωνικό, αλλά αναδύεται μέχρι το τώρα. Και το μοντέρνο του πράγματος το αποδεικνύει. Ενώ ο Όμηρος επιλέγει ως ήρωα πρωταγωνιστή τον Οδυσσέα για να μιλήσει για το «εσώτερο εγώ του», ο Βιργίλιος τον Αινεία, ο Δάντης μας χτυπά την καρδιά κατ’ ευθείαν, μιλάει σε πρώτο πρόσωπο ο ίδιος, είναι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας.

Κι ενώ στην κατάδυση στην κόλαση τον βοηθά η σκόνη –γνώση– του παρελθόντος, στην ανάδυση μόνο ο έρωτας, η αγαπημένη του Βεατρίκη –Ευρυδίκη– μπορεί να τον ξαναβγάλει πάνω. Και κάπου αλλού –δεν θυμάμαι πού– υπαινίσσεται πως: όσοι δεν έλαβαν αγάπη, όταν έπρεπε, εκβάλλουν μίσος όταν δεν πρέπει!

Και ερχόμαστε στο «πιο» τώρα, στον τίτλο του άρθρου αυτού «το άκαιρον του πράγματος». Ναι, φίλε, Γιώργο Χρονά, είναι άκαιρον εν έτει 2021 να εκδίδεις εσύ ένα λογοτεχνικό περιοδικό μιλώντας για τους στίχους του μεγάλου Φλωρεντινού.

Ποιος νοιάζεται σήμερα για ρίμες, για λίρες νοιάζονται και σπουδάζουν όλοι πολυπτυχιούχοι παλίμπαιδες γύρω μας!

Το άκαιρον όμως στο παιχνίδι του παιδιού, το αναίτιον, στη χαρά της ζωής για την ίδια τη ζωή, βρίσκεται το μέλλον.

Εν είδει ανακοίνωσης…

Στην πρόσφατη έκδοση στα ολλανδικά της «Θείας κωμωδίας» του Δάντη παραλείπεται από το κείμενο οποιαδήποτε αναφορά κάνει ο ποιητής στον προφήτη Μωάμεθ καθώς τον συναντάει –πού αλλού– στην κόλαση! Πρόσφατα τα πολίτικαλ κορέκτ, φέμινε κλπ. –κινήματα αποκοιμίσματα–  κατάφεραν να βγάλουν τον Όμηρο από μερικά αμερικανικά πανεπιστήμια ως μισογύνη!

Ο Αραγκόν έλεγε: «οι καθαρολόγοι κάθε εποχής είναι ο καρκίνος του πνεύματος».

Ο Δάντης για τον Οδυσσέα μέσω Δον Σάντσο

Ούτε η αγάπη στο παιδί

στον γέρο τον πατέρα

και στην πικρή σου την κυρά

τον πόθο για το άγνωστο

σου κάναν πέρα

Στο υψηλό το πέλαγος

ανοίχτηκες

μ’ όσους συντρόφους

σ’ είχαν απομείνει

Κεφάλι πίσω δεν καταδέχθηκες

μέχρι που η θάλασσα

έκλεινε πάνω σου

σαν κλίνη!

*O Γιάννης Βουλτσίδης είναι σκηνοθέτης-καραγκιοζοπαίχτης και ιδρυτής του «Μικρού Διάκοσμου».

**Οι πίνακες ζωγραφικής του Δάντη είναι του Γιάννη Βουλτσίδη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.