Για τα Μπογιαλικα του Γιωργου Κουφακη

Ο Τάσος Γιοβανούδης για ένα βιβλίο αφιερωμένο στην ιστορία, τη γλώσσα και την παράδοση

Αγαπητέ Γιώργο Κουφάκη,

Λίγες ημέρες μετά την παρουσίαση, έφθασε στα χέρια μου το βιβλίο σου «Μπογιαλίκια Ανατολικής Ρωμυλίας».

Δεν χρειάστηκε παραπάνω από δυο εικοσιτετράωρα, ώστε στον ελεύθερο χρόνο μου να μελετήσω με ευχαρίστηση και με λεπτομέρεια κάθε θέμα, παράγραφο και φωτογραφία, από τις 176 σελίδες του.

Είναι καλαίσθητο, έχει ενδιαφέροντα ιστορικά, γεωγραφικά και πληθυσμιακά στοιχεία, για τα Μπογιαλίκια και τα υπόλοιπα χωριά της επαρχίας Καβακλή της Ανατολικής Ρωμυλίας, πέραν των προσωπικών σου καταθέσεων, στοιχειοθετημένα και από πλούσια βιβλιογραφία. 

Οι είκοσι εννιά σελίδες (34 μέχρι και 62), για μένα είναι ένας πρωτόγνωρος, πρότυπος, σύντομος, απλός, περιεκτικός γραμματικός θησαυρός, για την κατανόηση, γραφή και αποτύπωση του Μπουγιαλικιώτικου Γλωσσικού Ιδιώματος και κατ΄ επέκταση του Καβακλιώτικου συνολικά, καθώς βέβαια και του Σιναπλιώτικου, των δικών μου προγόνων από την πλευρά του πατέρα μας. (Η μάνα μας ήταν Μπουγοαλικιώτισα).

Οι 240 λέξεις, στο γλωσσάρι των σελίδων 169 μέχρι 175 ταυτίζονται σε ποσοστό πάνω από 90% με το Σιναπλιώτικο γλωσσάρι, καθώς και τα ονόματα (υποκοριστικά) της σελίδας 61.

Σύντομη και περιεκτική είναι η περιγραφή των ηθών και εθίμων καθώς και των τραγουδιών, που τραγουδήθηκαν και χορεύτηκαν, τόσο στην πατρίδα, στα Μπογιαλίκια, όσο και στο «χορό» της Ξυλαγανής, με γκάιντες, ακορντεόν ή τραγουδώντας οι κοπελιές ακαπέλα.

Δίνει «ρέστα» όμως ο αναγνώστης στις Μπογιαλικιώτικες ιστορίες, όπου βρίσκει ζωντανή την κελαηδιστή Μπογιαλικιώτικη ντοπιολαλιά.

Πολλά συγχαρητήρια για την επιλογή και καταγραφή, μαζί με τα δικά σου μασάλια και χιουμοριστικά κείμενα, κείμενα και παλιών και σύγχρονων μασαλτζίδων της Ξυλαγανής, καθώς και σπάνιες φωτογραφίες  συλλεκτών.

Έτσι δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουν οι αναγνώστες, την Σουλτάνα Παπαδημητρίου-Πολιτσάκη, την Κωσταντίνα Παπασταϊκούδη, τον Αλέξανδρο Καραδέδο, τον Πέτρο Καρλίντζα, την Ερμίνα Κουτελάκη, τον Τριαντάφυλλο Παπαδάκη, τον Δημήτρη Δουμπουλάκη και άλλους.    

Ανεπανάληπτα θεωρώ τα θέματα και τη γραφή-αφήγηση του Γιώργου Βαφειάδη.

Το δικό μου όμως βραβείο, που μικρή αξία έχει, από όλους του παραπάνω το προσφέρω στον Πέτρο Πουλαράκη για τον έμμετρο λόγο του, τον Σουρή της Ξυλαγανής. Το «Kαζαναριό» και «ο Μαγεμένος Βάτραχος» σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τη «Republic of Xylagani» προτάθηκαν για «Νόμπελ Δακρύων Χαράς».

Πολλά συγχαρητήρια Γιώργο Κουφάκη για την αξιέπαινη και μοναδική προσφορά στον τόπο σου που δεν ξέχασες, όπου μπουσούλισες, μάτωσες τα γόνατά σου παίζοντας με εκείνους τους απίθανους και παντοτινούς φίλους και ανδρώθηκες, στον τόπο που είναι η ΠΑΤΡΙΔΑ.

Είμαι χαρούμενος που η δική σου προσπάθεια, συμπληρώνει σαν πέμπτη γραπτή ψηφίδα, το παζλ της ιστορίας των Μπουγιαλικιών και της Ξυλαγανής.

Να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο σου, περιμένουμε όμως και άλλα κείμενα εν καιρώ. 

Συνιστώ να το εφοδιαστούν αλλά προπαντός να το διαβάσουν όλοι οι Ξυλαγανιώτες και όχι μόνο. Πολλά θα ωφεληθούν όλοι όσοι  έχουν καταγωγή από την περιοχή του Καβακλή, αλλά και ολόκληρη την πολύπαθη Ανατολική Ρωμυλία.

Και κάτι τελευταίο αγαπητέ Γιώργο,

Μετά από πενήντα τέσσαρα χρόνια, σήμερα βρίσκω την ευκαιρία να σου πω ένα χρωστούμενο μεγάλο ευχαριστώ.

 Ήταν μέσα Αυγούστου του 1968 όταν ήλθα στο φροντιστήριο, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, Χειμωνίδη-Κουφάκη-κλπ, θαρρώ η επωνυμία του, όπου δίδασκες και μάλλον ήταν αρχή της συνεργασίας-συνιδιοκτησίας σου. Μιλημένος εσύ από κοινή μας γνωστή, μου έδωσες όλα τα φροντιστηριακά βιβλία και με ενέταξες σε ένα καλό γκρουπ, χωρίς ελάχιστη αμοιβή, δεν είχα τότε τη δυνατότητα να πληρώσω.

Αυτό ξεχάστηκε από εσένα, ποτέ όμως από εμένα και την οικογένειά μου.

Άλλο ένα σημείο, της κοινωνικής σου προσφοράς, που τόσο ταπεινά υπηρετείς.  

28-8-2022

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.