Για πρωτη φορα ο Εθνικος Υμνος στη νοηματικη

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Διδασκόντων της νοηματικής στην Ελλάδα

Βίντεο με τον Εθνικό Ύμνο στην ελληνική, νοηματική γλώσσα δημιούργησε ο Σύλλογος Διδασκόντων της νοηματικής στην Ελλάδα.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο Εθνικός Ύμνος «αποτυπώνεται» με τη γλώσσα της νοηματικής, μέσα από ένα βίντεο.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση «δεν είμαστε μόνο κωφοί, είμαστε και Έλληνες. Ο Εθνικός Ύμνος είναι ο ύμνος όλων μας. Εμείς οι κωφοί έχουμε δικαίωμα στη πρόσβαση στην ιστορία μας και θέλουμε να νοιώθουμε περηφάνεια για την Ελλάδα μας. Όπως οι Έλληνες ακούοντες τον ακούνε στην Ελληνική γλώσσα, έτσι θέλουμε  κι εμείς να τον «βλέπουμε» στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα».

Την προσπάθεια αυτή στήριξε η Επιτροπή Ελλάδα 2021 με πρόεδρο τη Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη με τη ενσωμάτωση του Εθνικού Ύμνου στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα στον προγραμματισμό των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση (1821-2021).

Επίσης το εγχείρημα στήριξαν η Βουλή των Ελλήνων και η Τράπεζα της Ελλάδος με τη πολύτιμη χορηγία των οποίων κατέστη εφικτή η δημιουργία του βίντεο που φέρει την υπογραφή του σκηνοθέτη Άκη Αμανατίδη και της ομάδας Actis Filming.

Για την ολοκλήρωση του Εθνικού Ύμνου στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα απαιτήθηκε η επιστράτευση 18μελούς επιστημονικής ομάδας γλωσσολόγων, φιλολόγων, εκπαιδευτικών και δασκάλων νοηματικής, η οποία επεξεργάστηκε επί 3 μήνες γλωσσολογικά και φιλολογικά τα δύο πρώτα τετράστιχα του ύμνου του Διονυσίου Σολωμού.

Στο βίντεο εμφανίζονται δύο μαθητές από το ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κωφών και Βαρήκοων Θεσσαλονίκης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.