Για 16 ετη η ποντιακη παραδοση αναβιωνει στον ετησιο χορο του Συλλογου Ποντιων ν.Ροδοπης «Η Τραπεζουντα»

Τόπος και λόγος συνάντησης μελών και φίλων του παραδοσιακού ποντιακού «χρώματος»

Για 16 συνεχόμενη χρονιά μέλη και φίλοι του Συλλόγου Ποντίων  ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» «συναντήθηκαν» για να γιορτάσουν την έλευση του νέου έτους, με γνώμονα την ποντιακή παράδοση.
 
Ο ετήσιος χορός του Συλλόγου που εδώ και 16 χρόνια πραγματοποιείται ανελλιπώς, δίνοντας μία πρώτης τάξεως ευκαιρία σε μέλη  και φίλους του να γνωρίσουν από κοντά τα μουσικά παραδοσιακά «χρώματα» της Ποντιακής παράδοσης, έλαβε χώρα το Σάββατο, 5 Ιανουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Chris & Eve.
 
Στο επίκεντρο του χορού, όπως άλλωστε προϊδεάζει και ο τίτλος της εκδήλωσης, δεν ήταν άλλη από την ποντιακή μουσική, όπως εξαιρετικά την απέδωσαν, νεαροί αλλά και έμπειροι γνώστες και ερμηνευτές της ποντιακής μουσικής, όπως οι κ.κ. Μπάμπης Ιωακειμίδης και Γιώργος Παπαγιαννίδης στο τραγούδι, οι κ.κ. Τάσος Πετρόπουλος και Παναγιώτης Κοργιαννίδης στη λύρα, ο κ. Γιώργος Μοσκοφίδης στο αγγείο και το γαβάλ, ο κ. Θεόδωρος Αμπατζίδης στον ζουρνά και το κλαρίνο, ο κ. Νίκος Παπαδόπουλος στο νταούλι και ο κ. Κώστας Σαββίδης στα πλήκτρα. 

Γιάννης Νικολαΐδης «Η παράδοση έχει ομορφιά» 

Μία μαγιά νέων μουσικών, που όπως επεσήμανε και ο κ. Γιάννης Νικολαΐδης, επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου, δείχνει τη συνέχιση και την εξέλιξη των ηθών, των εθίμων και των ποντιακών παραδόσεων που έφεραν οι πρόγονοί τους μαζί από τις πατρίδες τους και συνεχίζουν έως και σήμερα.
 
Η παράδοση άλλωστε όπως επεσήμανε «έχει ομορφιά και αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξεφεύγεις από την πραγματικότητα» για να εξηγήσει πως « ο χορός ειδικά ψυχαγωγεί, γυμνάζει, διδάσκει και παρακινεί όλους τους συμπολίτες μας να πλαισιώσουν τις προσπάθειες των συλλόγων της περιοχής μας».
 
Ο ίδιος ευχόμενος καλή χρονιά με αισιοδοξία και υγεία σε κάθε σπιτικό, αλλά και σύντομη έξοδο από την κρίση, για να τονίσει τέλος πως «ο Έλληνας πρέπει να διδάσκεται από το παρελθόν, να έχει δυναμισμό, να μην το βάζει κάτω και ειδικά η νεολαία μας θα πρέπει να μείνει στον τόπο, γιατί χωρίς νιάτα δεν θα βγούμε από το τέλμα στο οποίο βρισκόμαστε». 

Σε καλά χέρια η συνέχεια της ποντιακής παράδοσης στη Ροδόπη 

Στη συνεχή δράση του  Συλλόγου «Τραπεζούντα» εδώ και 16 και πλέον έτη, αλλά και στη συνέχεια των παραδόσεων από τις νεότερες γενιές στάθηκε στις δηλώσεις του και ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αβραάμ Φωτιάδης, δηλώνοντας αισιόδοξος για το μέλλον της ποντιακής παράδοσης, δίνοντας μάλιστα το παράδειγμα των 40 και πλέον παιδιών, κάτω των 10 ετών που αποτελούν το παιδικό χορευτικό τμήμα του Συλλόγου, το οποίο και εμφανίστηκε επί σκηνής κατά τη διάρκεια της βραδιάς.
 

Η βραδιά κύλησε με πολύ χορό και ποντιακή μουσική, αποτελώντας το καλύτερο ξεκίνημα του έτους για τους παρευρισκόμενους μεταξύ των οποίων ήταν ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας Θράκης, κ. Χρήστος Μέτιος ο Αντιπεριφεριάρχης Ροδόπης, κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ και υποψήφιος δήμαρχος Κομοτηνής κ.Γιάννης Γκαράνης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δημήτρης Πολιτειάδης, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΠΟΛΗ- τική Ανατροπή» κ. Ελένη Λαφτσή, οι δημοτικοί  σύμβουλοι κ.κ. Αφροδίτη Καρελιάδου, Γιώργος Θεοχαρίδης και κ. Μανώλης Ταπατζάς, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΡ και υποψήφιος Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Αντώνης Γραβάνης, ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Γιώργος Μανανάς, ο πολιτικός κ. Δημήτρης Χαρίτου και η πολιτευτής της ΝΔ κ.Βούλα Ελευθεριάδου.
 

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Διοικητής της 21ης Ταξιαρχίας ΠΖ Ταξίαρχος Λάζαρος Καμπουρίδης και ο κ. Τσελελκίδης, ως εκπρόσωπος του Ταξίαρχου κ. Γεωργίου Χατζηγεωργίου της 29ης Ταξιαρχίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.