Φιλοι του Γαλλικου Σταθμου Αλεξανδρουπολης – Συλλογικο εργο, «Ανθολογιο Διηγηματων του Διαγωνισμου Ιστοριες του Σταθμου και του Τραινου»

Η Άνοιξη των βιβλίων

Eκδ. Παρατηρητής της Θράκης, Κομοτηνή 2022

Ένα ακόμη συγγραφικό συλλογικό έργο που ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε εν καιρώ κορωναϊκής «σιωπής» κυκλοφόρησε προ ολίγων ημέρων από τις εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης και τους Φίλους  του Γαλλικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης, και ο λόγος για το «Ανθολόγιο Διηγημάτων του Διαγωνισμού Ιστορίες του Σταθμού και του Τραίνου». Ένας τόμος που περιλαμβάνει στις 184 σελίδες του τα 30 διηγήματα που ξεχώρισαν στον ομώνυμο διαγωνισμό που διεξήχθη την Άνοιξη του 2021, με πρωτοβουλία της ομάδας των Φίλων του Γαλλικού Σταθμού, και διακρίθηκαν από την Κριτική Επιτροπή, ήτοι την κ. Μαριάννα Κορομηλά, συγγραφέα – ιστορικό, την κ. Σωτηρία Μαραγκοζάκη, δημοσιογράφο – συγγραφέα, και τον κ. Θανάση Β. Κούγκουλο, Δρ. Νέας Ελληνικής Φιλολογίας – Ε.ΔΙ.Π. Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Δ.Π.Θ.

Το ανθολόγιο αυτό χαρτογραφεί λογοτεχνικά τη σιδηροδρομική πραγματικότητα του περασμένου και σύγχρονου αιώνα, και εσωκλείει  θύμισες και μυρωδιές του παρελθόντος, εικόνες και αγωνίες του παρόντος.

Η ομάδα των Φίλων του Γαλλικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης, με το χαρμόσυνο μήνυμα της κυκλοφορίας του Ανθολογίου, σημείωσε:

«Η ολοκλήρωση του Ανθολογίου διηγημάτων, με τίτλο “Ιστορίες του Σταθμού και του Τραίνου”, προκαλεί στην Ομάδα Φίλων του Γαλλικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης έντονα συναισθήματα χαράς και υπερηφάνειας.

Είναι ένας όμορφος οιωνός πως πλησιάζουμε όλο και περισσότερο στον βασικό μας στόχο, τη διάσωση και αποκατάσταση του γενεθλίου μας τοπόσημου.

Το Ανθολόγιο όμως έχει και μια δική του αυτόνομη αξία, αυτήν που αφορά στη λογοτεχνία και ό,τι αυτή σημαδοτεί στην καταγραφή της βιωματικής μνήμης και της μυθοπλασίας, με όμορφο λόγο.

Η Ομάδα Φίλων του Γαλλικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης δημιουργήθηκε πριν από τρία χρόνια, με στόχο να συσπειρώσει τους ανθρώπους της πόλης μας αλλά και όσους, από άλλους τόπους, σεβόμαστε την Ιστορία, τα ιστορικά μνημεία και την αρχιτεκτονική κληρονομιά.

Δημιουργήθηκε επίσης για να συντονίσει τις αναγκαίες δράσεις, προκειμένου να υπάρξει ο σεβασμός που αρμόζει στο παλαιότερο ιστορικό μνημείο της Αλεξανδρούπολης.

Η “μήτρα” της μεγαλύτερης ακριτικής πόλης της χώρας, ο Γαλλικός Σταθμός, που μετέτρεψε έναν έρημο τόπο σε μια πολυπολιτισμική πρωτεύουσα, ο Σταθμός που φιλοξένησε τα τρένα των περιηγητών ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή, των προσφύγων, των μεταναστών και –με τις μεταφορικές αμαξοστοιχίες– των καρπών της Θρακικής γης, απαιτεί τον σεβασμό που αρμόζει στην ιστορική και αρχιτεκτονική του αξία.

Σ’ αυτά τα τρία χρόνια, η συσπείρωση του κόσμου ήταν συγκινητική και οι δράσεις, από την επίμονη υποβολή υπομνημάτων, τις συναντήσεις με θεσμικούς παράγοντες και τη σύμπραξη με άλλους φορείς, πολλές και ποικίλες. Τόσες και τόσο επίμονες, ώστε μας δίνουν βάσιμη σχεδόν ελπίδα για την επίτευξη των τελικών μας στόχων, τη διάσωση, την ανάδειξη και την πολιτισμική αξιοποίηση.

Η ηλεκτρονική μας σελίδα επιπλέον έγινε μια κιβωτός ιστορικής και νοσταλγικής μνήμης, συγκεντρώνοντας σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα, γραπτά τεκμήρια και αξιόλογες αφηγήσεις.

Πιστεύουμε πως η χρονική συγκυρία της συμπλήρωσης 150 χρόνων από τη λειτουργία του σιδηροδρόμου και τη γέννηση της πόλης μας θα αποτελέσει ορόσημο για την αναγέννηση του Γαλλικού Σταθμού και την αξιοπρεπή παράδοσή του στις επερχόμενες γενεές.

Μαζί, ως πολύτιμη κληρονομιά, και το Ανθολόγιο θα συνοδεύει, με τα διηγήματά του, την αγάπη για το τρένο και τους Σταθμούς του, θα ζωντανεύει τις περιπέτειες των ταξιδιωτών, τις αναπάντεχες γνωριμίες τους στα βαγόνια, τις αφίξεις και τους αποχωρισμούς τους.

Δεσμευόμαστε για μια ηλεκτρονική έκδοση των διηγημάτων που δεν επελέγησαν, με δεδομένο τον περιορισμένο χώρο της έκδοσης.

Ευχόμαστε στο όμορφο βιβλίο να είναι καλοτάξιδο και σε όλους τους Φίλους του Γαλλικού Σταθμού, έναν κόσμο που να χωράει τις ιστορικές μας μνήμες και τις μελλοντικές μας προσδοκίες».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.