Φερνοντας τα ατομα με αναπηρια στην ενεργητικη παρατηρηση

Σε ΑμεΑ απευθυνόταν οι δύο πρώτες παραστάσεις του 4ου Παιδικού Φεστιβάλ «Πάρκο των Παιδιών» στο Μέγαρο Μουσικής

Με δύο παραστάσεις για παιδιά με Αναπηρία, ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής 3 Δεκεμβρίου το 4ο Παιδικό Φεστιβάλ «Πάρκο των Παιδιών», ο θεματικός κύκλος εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης για τα παιδιά, στο χώρο του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής.

Το φεστιβάλ θα διαρκέσει δύο μέρες, 3 και 4 Δεκεμβρίου, και εμπνέεται από τη μαγεία των χριστουγεννιάτικων ημερών, δίνοντας έμφαση, με αφορμή και την ημέρα των ατόμων με Αναπηρία, σε παραστάσεις αφήγησης/ εργαστήρια για άτομα με νοητική υστέρηση, κινητικές δυσκολίες και προβλήματα όρασης, με την συμμετοχή του πρώτου Έλληνα ιστορητή Δρ. Στέλιου Πελασγού.

Ο κ. Πελασγός πραγματοποίησε τις δύο παραστάσεις στο Φουαγιέ του Μεγάρου, με τη μουσική συνοδεία της κ. Ναταλίας Κοτσάνη.

Τα παιδιά συμμετείχαν με όποιο τρόπο επιθυμούσαν

Ανοιχτοί στην ενεργητική παρατήρηση

Η μία ήταν ο Κουτσοκοκοράκος, μια παράσταση αφήγησης με συμμετοχή των ανθρώπων με νοητική υστέρηση με ήρωες πλάσματα που υστερούν αλλά επιμένουν και τελικά θριαμβεύουν και γίνονται θεμέλια της κοινότητας τους.

Η δεύτερη ήταν η παράσταση «Τι είναι ένα δώρο», μια παράσταση αφήγησης χριστουγεννιάτικων παραμυθιών και θρύλων για παιδιά και νέους με σωματικές αναπηρίες. Η αξία του δώρου μέσα από τις απλές και ποιητικές εικόνες της παράδοσης ειδικά επεξεργασμένες από τον Στέλιο Πελασγό που δίνουν έμφαση στην επιμονή και εφευρετικότατα των ανθρώπων που ξεπερνούν τους σωματικούς περιορισμούς και γίνονται υποδείγματα για την κοινότητα.

Ο κ. Πελασγός θεωρεί πως όλες οι παραστάσεις αφήγησης, έχουν μέσα τους τη διαδραστικότητα. «Στην Παράδοση δεν υπάρχει παρακολουθώ παθητικά, αλλά υπάρχει η ενεργητική παρατήρηση, με αυτούς που βρίσκονται εκεί να είναι παρόντες όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχικά και νοητικά».

Μια διαφορετική παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής

Ειδικά για άτομα με αναπηρία, υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή, γιατί εκεί ο λόγος, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν είναι ανεπτυγμένος αλλά είναι όλα τα άλλα.

Για αυτό και στον  Κουτσοκοκοράκο, που απευθύνεται σε άτομα με νοητική υστέρηση, υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή, ενώ στο δεύτερο υπάρχει σωματική συμμετοχή, ενώ ελπίζει πως θα είναι ακόμα μεγαλύτερη στις παραστάσεις.

Σε μια κοινότητα, ο επαρκής καλλιτέχνης και παιδαγωγός, είναι αυτός που κινητοποιεί τα παιδιά να εκφραστούν αν το θέλουν, χωρίς να πιεστούν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.