«Εξω οι ψυλλοι, μεσα ο Μαρτης»

Το έθιμο «Φωτιές του Μάρτη» αναβίωσε με μεγάλη επιτυχία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδημής & Φίλων

Χώρος συγκέντρωσης των Παραδημιωτών έγινε η κεντρική πλατεία του οικισμού, το απόγευμα του Σαββάτου 3 Μαρτίου, με μικρούς και μεγάλους να βρίσκονται εκεί για το έθιμο «Φωτιές του Μάρτη», το οποίο έφερναν οι πρόγονοί τους από το Αλτιντάς (Χρυσόλιθος) της Ανατολικής Θράκης.
 
Έτσι λοιπόν η φωτιές έγιναν αφορμή όχι μόνο να συναντηθούν όλοι στον οικισμό, αλλά να ανανεώσουν τους δεσμούς που τους έκαναν, και θα συνεχίσουν να τους κάνουν, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται και κατοικούν, Παραδημιώτες.
 

Το έθιμο, που είχε ατονήσει τα τελευταία χρόνια, τηρούνταν για πολλά χρόνια στον οικισμό, παρόλο που γινόταν πριν τα ξημερώματα της πρώτης μέρας του Μαρτίου.
 
Τότε οι νοικοκυρές, σε κάθε σταυροδρόμι, ανάβανε φωτιές, κάνοντας μάλιστα και έναν άτυπο διαγωνισμό για το ποια φωτιά θα είναι υψηλότερη.
 

Πριν λοιπόν ανατείλει ο πρώτος ήλιος του Μάρτη, για να καλωσορίσουν την άνοιξη, έβγαζαν τα αχυρένια στρώματα που χρησιμοποιούσαν όλο το χειμώνα, και τα έκαιγαν, φωνάζοντας «έξω οι ψύλλοι μέσα ο Μάρτης» ενώ πηδούσαν και τρείς φορές πάνω από τη φωτιά, για να ξορκίσουν το κακό, αλλά και να αφήσουν πίσω το χειμώνα και να καλωσορίσουν την άνοιξη.
 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδημής & Φίλων θέλει να κρατήσει αυτό το έθιμο, μιας και είναι προσφυγικός οικισμός, και μάλιστα ως το μοναδικό αρβανίτικο χωριό στη Ροδόπη τηρούν αυτό το έθιμο μόνο αυτοί, αν και τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται και στον οικισμό της Μέσης, που έχει κάποιους Αρβανίτες.
 
Έτσι οι Παραδημιώτες συναντήθηκαν ξανά γύρω από τη φωτιά αυτή, με γυναίκες του συλλόγου να μοιράζουν παραδοσιακά κεράσματα που παρασκεύασαν οι ίδιες.
 

Όλοι μαζί, έδωσαν ραντεβού για την επόμενη μεγάλη δράση του συλλόγου, το πανηγύρι του οικισμού στις 20 Μαΐου, παραμονή του εορτασμού των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, των οποίων το όνομα φέρει η εκκλησία του οικισμού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.