«Εξω οι ψυλλοι μεσα ο Μαρτης» ειπαν στην Παραδημη

Αναβίωσε το έθιμο που έφεραν οι πρόγονοί τους από τον Χρυσόλιθο της Ανατολικής Θράκης

Συνεχίζει να εμπλουτίζει τη συλλογή παραδοσιακών ειδών ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδημής και Φίλων

Χώρος συγκέντρωσης των Παραδημιωτών έγινε η κεντρική πλατεία του οικισμού, το απόγευμα του Σαββάτου 18 Μαρτίου, με μικρούς και μεγάλους να βρίσκονται εκεί για το έθιμο «Έξω οι ψύλλοι μέσα ο Μάρτης» που αναβίωσε και φέτος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδημής και Φίλων.

Σύμφωνα με την παράδοση, πριν την πρώτη ανατολή του ηλίου του Μαρτίου οι νοικοκυρές της Παραδημής ανάβανε φωτιές σε κάθε γειτονιά και καίγανε τα αχυρένια στρώματα που χρησιμοποιούσαν το χειμώνα.

Λέγανε πως μαζί με τους ψύλλους καίγανε και το κακό. Κρατώντας κουδούνια στα χέρια πηδούσαν τη φωτιά, τρεις φορές, φωνάζοντας «έξω οι ψύλλοι, μέσα ο Μάρτης».

Οι ευχές που έβγαιναν από τη ψυχή τους εκείνη τη στιγμή ήταν να έχουν όλα τα καλά του κόσμου και φυσικά την ευφορία της γης. Παράλληλα, ανάμεσα στις γειτονιές, δημιουργούνταν ένας ιδιότυπος ανταγωνισμός για τη μεγαλύτερη και πιο δυνατή φωτιά.

Οι φωτιές, είναι ένα από τα έθιμα που έφεραν οι Αρβανίτες πρόγονοι τους από το Αλτίν Τάς (Χρυσόλιθο) της Ανατολικής Θράκης και ο πολιτιστικός Σύλλογος Παραδημής και φίλων, ως θεματοφύλακας των ηθών και των εθίμων μας, ξεκίνησε τα χρόνια πριν από την πανδημία την αναβίωσή του, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Οι φωτιές αποτελούν και την αφορμή να συναντηθούν τόσο οι κάτοικοι, όσο και όσοι κατάγονται από τον οικισμό και να γιορτάσουν με παραδοσιακή μουσική και κεράσματα.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βαγγέλης Καρακύριος, θέλησαν να αναβιώσουν το έθιμο και να το διατηρήσουν, τόσο για τους παλιότερους όσο και για τους νέους, που μένουν ή κατάγονται από τον οικισμό.

Άλλωστε στόχος του Πολιτιστικού Συλλόγου είναι να αγκαλιάσει ο κόσμος τόσο αυτή, όσο και τις άλλες δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στον οικισμό, για να κρατήσουν ζωντανή τόσο την παράδοση, όσο και την ίδια την Παραδημή.

Συνέχιση του εμπλουτισμού της συλλογής του Συλλόγου

Κομμάτι αυτής της διατήρησης της παράδοσης είναι και η συλλογή παραδοσιακών ειδών που βρίσκεται στο χώρο του συλλόγου, όπου τα νεότερα μέλη συνεχίζουν να εμπλουτίζουν τα είδη που συγκέντρωσαν οι παλαιότεροι.

Σε αυτή υπάρχει ένα σαλόνι, όπως ήταν στα παραδοσιακά σπίτια της Παραδημής, φορεσιές, αλλά και ένας αργαλειός, ο οποίος βρίσκεται σε δικό του δωμάτιο με διάφορα είδη υφαντικής που είχαν κάνει γυναίκες του οικισμού.

Σημείο αναφοράς πάντως στην συλλογή αποτελεί η ιστορική καμπάνα του χωριού (κατασκευής 1874), η οποία ήχησε κατ’ αρχάς στο Αλτίν Τάς (Χρυσόλιθο) και μετέπειτα στην εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Παραδημής επί πολλά έτη, ώσπου ράγισε και αντικαταστάθηκε

Όπως τόνισε ο κ. Καρακύριος, κάθε διοίκηση του Συλλόγου έχει βάλει το δικό της λιθαράκι, ενώ και τώρα, όταν έχουν προσφορές από μεγαλύτερους σε ηλικία κατοίκους της Παραδημής που έχουν κρατήσει κάποια είδη, τις αξιολογούν και τις τοποθετούν στο χώρο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.