Εξερευνηση στις λιγοτερο γνωστες πτυχες της Επαναστασης με το «Ραγιας, μερες και νυχτες 1821»

Γιάννης Καλπούζος «Το μεγαλύτερο μήνυμα του βιβλίου, είναι το Ραγιάς σε κανέναν και σε τίποτα»

Σε ένα ταξίδι στα χρόνια της Ελληνικής επανάστασης, συνεπήρε την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου ο Γιάννης Καλπούζος όλους όσους βρέθηκαν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου, «Ραγιάς, μέρες και νύχτες 1821», σε συνεργασία με τα Βιβλιοχαρτοπωλεία Βαφειάδης.

Ο συγγραφέας παρουσίασε το βιβλίο του, μίλησε με το κοινό, και υπέγραψε αντίτυπα σε όσους βρέθηκαν στο χώρο σε μια ιδιότυπη νέα κατάσταση, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Γεγονότα πριν και κατά την επανάσταση

Ο κ. Καλπούζος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι βρίσκεται στην Κομοτηνή, ανάμεσα σε καλούς φίλους, ιδιαίτερα τα Βιβλιοχαρτοπωλεία Βαφειάδη και τους ανθρώπους του, για να μιλήσει για το νέο του βιβλίο, που ξεκινά από το 1816 και φτάνει μέχρι το 1829, στην τελευταία μάχη στην Πέτρα της Βοιωτίας.

Όπως τόνισε, ο αναγνώστης του θα έχει την ευκαιρία, μέσα από το υπόστρωμα αλλά κυρίως τη δράση των ηρώων, να γνωρίσει ποια ήταν η ζωή τα προεπαναστατικά χρόνια, τον εξευτελισμό των ραγιάδων, τη σκλαβιά, όλη την κοινωνική διαστρωμάτωση, αλλά και την καθημερινή ζωή και την ατμόσφαιρα που επικρατούσε λίγο πριν ξεσπάσει η επανάσταση, «τότε που μέχρι και τα παιδιά γυρνούσαν στα σοκάκια και φώναζαν αποστασία, τόσο πολύ είχε διαρρεύσει το γεγονός».

Το μυθιστόρημα ακολουθεί όλα τα γεγονότα μέχρι το 1829, σε μια καταιγιστική περιπέτεια, μέσα από έναν έρωτα που είναι και ο ίδιος επανάσταση, μιας και ο κεντρικός ήρωας ερωτεύεται μια εβραιοπούλα, κάτι αδιανόητο για εκείνα τα χρόνια, και ακολουθεί τα σκαμπανεβάσματα της επανάστασης: τον εμφύλιο, τις νίκες και τις ήττες.

Επαφή με τα προβλήματα των απλών αγωνιστών

Θέλησε όμως να μεταφέρει, μέσα από το βιβλίο του, και τα διλήμματα των κοινών ανθρώπων να συμμετάσχουν στην επανάσταση, αλήθειες που έμειναν στη άκρη ή αποσιωπήθηκαν και διαστρεβλώθηκαν. «Πέρα από το μυστήριο και την περιπέτεια, το μυθιστόρημα θέλησε να αναδείξει το ρόλο των απλών αγωνιστών, των αφανών ηρώων που σήκωσαν το μεγάλο βάρος της επανάστασης καθώς και τα κίνητρα των απλών αγωνιστών για την συμμετοχή τους στην επανάσταση, και το κοινωνικότης μέρος, μιας και πίστευαν ότι θα τους δώσουν τα χωράφια και τις περιουσίες των Τούρκων και των κοτζαμπάσηδων» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Όμως ο συγγραφέας θέλησε να μιλήσει και για την διεκδίκηση των επαναστατών να ζήσουν σαν άνθρωποι, γιατί «τους έπνιγαν την ανάσα και δεν είχαν καθόλου ελεύθερη ζωή», αλλά και μια σειρά από άλλα συμβάντα της επανάστασης.

Σαν παράδειγμα ο κ. Καλπούζος έφερε την ιστορία των γυναικών που είχε αιχμαλωτίσει το ασκέρι του Ιμπραήμ, και όταν το 1828 συστάθηκε επιτροπή από ξένους και Έλληνες για αυτές, το 95% δήλωσε ότι δεν θέλει να μείνει στον τόπο τους αλλά να πάει με αυτούς που τους είχαν αιχμαλωτίσει, γιατί ήταν γυναίκες βιασμένες, εγκυμονούσες που ήξεραν ότι στον τόπο τους θα τις έδειχναν με το δάχτυλο ως ατιμασμένες.

«Το μεγαλύτερο μήνυμα του βιβλίου, είναι το Ραγιάς σε κανέναν και σε τίποτα», επεσήμανε ο κ. Καλπούζος συμπληρώνοντας πως θεωρεί ότι ραγιάδες υπάρχουν και σήμερα. «Πρόκειται για αυτούς που παίρνουν χαμηλούς μισθούς και πρέπει να ζήσουν με αυτούς την οικογένειά τους, ραγιαδισμός είναι και η αισθητική ευτέλεια του σήμερα, και πολλά άλλα» είπε χαρακτηριστικά.

Βάζοντας τον αναγνώστη μέσα στην εποχή

Ο κ. Καλπούζος ανέφερε πως ενώ η καθ’ αυτή ιστορία ασχολείται με τα γεγονότα, τις μάχες και τα αποτελέσματά τους, ο μυθιστοριογράφος ασχολείται, κατά κάποιο τρόπο, με τα «απορρίμματα» της ιστορίας, φέρνει τον αναγνώστη, μέσω των μυθοπλαστικών ηρώων, και τον τοποθετεί μέσα στην φωτιά των γεγονότων, την καθημερινή ζωή και το φοβερό δίλημμα: Θα μπω στη μάχη και θα σφάξω ή θα σφαχτώ, ή θα προτιμήσω τους γλυκασμούς της ζωής.

Αυτό άλλωστε, όπως θύμισε, μεταφέρει και ο Διονύσιος Σολομός, «όταν πολιορκούν τους Μεσολογγίτες τα στρατεύματα του Ιμπραήμ και του Κιουταχή, και έρχεται η άνοιξη, γράφει: “Τρέμει η ψυχή και ξαστοχά γλυκά τον εαυτό της”».

«Το καλό ιστορικό μυθιστόρημα βάζει τον αναγνώστη μέσα στην εποχή, φωτίζει τα πράγματα από πολλές πλευρές και αφήνει τα συμπεράσματα στον αναγνώστη» τόνισε κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.