Ε(Β)ΡΥνους: Διαδρομες ερμηνειας της φυσικης και πολιτιστικης κληρονομιας του Εβρου

Εργαστήριο Πολιτιστικής Ερμηνείας από το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν στις 3 ομάδες δράσης στο Σουφλί, στο Διδυμότειχο και στον Β. Έβρο, με θέμα την πολιτιστική ερμηνεία του τόπου, ως εργαλείο αναγνώρισης, ανασύστασης και μετάδοσης εμπειριών και συναισθημάτων.

Στόχος του προγράμματος είναι η ανακάλυψη και η ερμηνεία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου των περιοχών του νομού Έβρου και η χρήση τους από ιδιώτες / πολίτες κάθε ηλικίας.

Με την δημιουργία 3 μικρών ομάδων με 6-8 άτομα σε κάθε περιοχή οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν τεχνικές και προσεγγίσεις γύρω από την ερμηνεία της τοπικής ιστορίας. Με εργαλεία την έρευνα, τη μελέτη, τις βιωματικές μαρτυρίες και την επεξεργασία του υλικού που θα συγκεντρώνεται θα φτάσουν στο τελικό στάδιο της πολιτιστικής ερμηνείας.

Τα εργαστήρια χωρίζονται σε 3 μέρη:

α) Εργαστήρια Γνωριμίας & Καταγραφής

Στα Εργαστήρια Γνωριμίας & Καταγραφής οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία, αφού εξοικειωθούν με το αντικείμενο και τα εργαλεία του έργου, να κατανοήσουν τη διαφορά μεταξύ ερμηνείας και κλασικής ξενάγησης, να ανακαλύψουν τρόπους καταγραφής και αφομοίωσης της πληροφορίας που αφορά τον τόπο, το περιβάλλον του και την ιστορική του μνήμη.

β) Εργαστήρια Αποτύπωσης & Κατανόησης

Στα Εργαστήρια Αποτύπωσης & Κατανόησης θα εξοικειωθούν όλοι οι συμμετέχοντες με τους τρόπους αποτύπωσης & ερμηνείας ώστε να τις εφαρμόσουν μεταγενέστερα στη δική τους περιοχή -είτε ως προφορική παρουσίαση (ξενάγηση ερμηνείας), είτε ως γραπτή (π.χ. σε φυλλάδια ή πινακίδες).

γ) Εργαστήρια Πολιτιστικής Ερμηνείας

Στα Εργαστήρια Πολιτιστικής Ερμηνείας, θα γίνει παρουσίαση της δουλειάς που θα έχει παραχθεί ώστε να είναι όλοι ενήμεροι για το τι προσφέρει η κάθε μία από τις τρεις περιοχές παρέμβασης.

Τελικός στόχος να προβληθεί η δουλειά και σε άλλους φορείς του νομού ώστε να μπορούν κι εκείνοι να προβάλλουν τις περιοχές αυτές ως πιθανούς προορισμούς και με την επιλογή μιας πολιτιστικής ερμηνείας.

Info

Για κάθε θεματική θα πραγματοποιηθούν δύο συναντήσεις, στο σύνολο για κάθε πόλη είναι 6 συναντήσεις.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται δύο φορές τον μήνα με έναρξη στις

17/2 στο Σουφλί 11:00 – 3:00

18/2 στο Διδυμότειχο 10:00 – 2:00

19/2 στον Β.Έβρο 15:00 -19:00

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν

Το εργαστήριο απευθύνεται σε ενήλικες που ενδιαφέρονται να εξελίξουν τις δεξιότητές τους σε θέματα τοπικής ιστορίας αλλά και να γνωρίσουν τον τόπο και την πολιτιστική τους κληρονομιά.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πληροφορίες και εγγραφές στο 255103663 και στο [email protected]

ή πατηστε σε αυτην την φόρμα: https://forms.gle/55rfHwoaxhr9ZbxD8

Η δράση υλοποιείται υπό την αιγίδα και επιχορήγηση του ΥΠΠΟΑ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.