Ευα Σκοτη, μελος του Θεατρικου Εργαστηριου του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνης «Σε ο,τι αφορα τον πολιτισμο σιγουρα εχουμε πολυ δρομο μπροστα μας, αλλα ειμαστε ηδη σε θετικη τροχια»

Πώς αξιολογείτε τις επιδόσεις στον τομέα του πολιτισμού γενικότερα κατά τη διάρκεια του 2017 και στην περιοχή μας;
Τα τελευταία χρόνια μόνιμο θέμα συζήτησης είναι η οικονομική κρίση και τα αποτελέσματα αυτής στην καθημερινότητά μας. Πέρα όμως από την καθημερινότητά μας, η κρίση έχει χτυπήσει και τον χώρο της τέχνης, γενικά και ειδικότερα του θεάτρου. Βλέπουμε όλο και πιο μικρούς θιάσους και πιο «φτωχές» παραγωγές. Βέβαια στον αντίποδα βλέπουμε καλύτερες ερμηνείες και «ποιοτικότερα»  –ας μου επιτραπεί ο όρος– έργα να βγαίνουν στην επιφάνεια. Θεωρώ ότι το 2017 ήταν μια καλή χρονιά, στο όσο μου επιτρέπεται να γνωρίζω λόγω απόστασης, για τον τομέα του πολιτισμού στη χώρα μας.
Στην περιοχή μας νομίζω ότι κάθε χρόνο τα πράγματα καλυτερεύουν, γίνονται παραστάσεις, εκθέσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις και γενικώς υπάρχει άνθηση στο κομμάτι του πολιτισμού. Σίγουρα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά είμαστε ήδη σε θετική τροχιά. 
 
Ποια ήταν τα  βασικά χαρακτηριστικά της πορείας της τέχνης που υπηρετείτε; Θεωρείτε ότι ήταν ανοδική  ή όχι, και για ποιον λόγο;
Ετυμολογικά ηθοποιός σημαίνει αυτός που ποιεί ήθος, δηλαδή πρωτίστως αυτός που συμβάλλει στη διάπλαση του ήθους των ανθρώπων και δευτερευόντως αυτός που ήθη ποιεί, δηλαδή προσποιείται τους χαρακτήρες των ηρώων που υποδύεται. Για τους λόγους αυτούς θεωρώ ότι το θέατρο δεν είναι μόνο μέσο διασκέδασης αλλά και λειτούργημα. Βέβαια αυτό δεν συμβαίνει κάθε φορά, γιατί πολλές είναι οι φορές που θίασοι καταλήγουν στη δημιουργία εύπεπτης ψυχαγωγίας προς χάριν του εύκολου κέρδους.
Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι η συγκεκριμένη τέχνη έχει λοιπόν έντονη ανοδική πορεία καθώς πιστεύω ότι θυσιάζονται πάρα πολλά στο βωμό της αναγνώρισης και του εύκολου κέρδους. Ακόμα και άνθρωποι που πραγματικά έχουν ταλέντο και θα μπορούσαν να δώσουν πάρα πολλά στο συγκεκριμένο χώρο είναι αναγκασμένοι να κάνουν «εκπτώσεις» ειδικά για όσους εξαρτούν την επιβίωσή τους από το θέατρο.
 
Πώς αξιολογείτε την προσωπική σας πορεία το 2017 και τι αναμένετε από το 2018;
Ως ερασιτέχνης ηθοποιός, και μόνο το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια συμμετέχω σε μία και δύο παραστάσεις τον χρόνο είναι μεγάλη προσωπική επιτυχία. Πιστεύω ότι το 2017 ήταν μια εξίσου καλή χρονιά με το 2016, θεωρώντας ως μία από τις καλύτερες στιγμές την παράστασή μας «ΩΣΠΕΡ ΟΝΑΡ» του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής σε συνεργασία με τον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας. Είναι μαγεία να παίζεις σε τέτοιο χώρο και είμαι πάρα πολύ τυχερή που φέτος ήταν η 3η συνεχόμενη χρονιά.  Εύχομαι το 2018 να μου φέρει και άλλες τέτοιες καλές θεατρικές και δημιουργικές στιγμές.
 
Αναφέρατε το βιβλίο/θεατρική παράσταση/ταινία/ χορευτική παράσταση/ δίσκο κ.ο.κ. του 2017 που σας άρεσε.
Τα αγαπημένα μου βιβλία για το 2017 ήταν δύο. Το πρώτο η  «ΡΕΝΑ» του Κορτώ και το δεύτερο «Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΣΑΣ ΧΑΙΡΕΤΑ ΚΑΙ ΖΗΤΑΕΙ ΣΥΓΝΩΜΗ» του BACKMANFREDRIK,  τα οποία αμφότερα μέσα από έναν μοναδικό μυθιστορηματικό τρόπο δίνουν μια αναγκαία νότα αισιοδοξίας.

Αγαπημένη μου παράσταση η παράσταση «ΦΙΛΙΩ ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΥ» με την καταπληκτική ερμηνεία της Δέσποινας Μπεμπεδέλη και επίσης εξαιρετική μουσική.
Στο κομμάτι των ταινιών είναι πολλές και καλές ταινίες, ωστόσο θα ξεχωρίσω το sequel του bladerunner, τον «Καζαντζάκη» που τυγχάνει και ο αγαπημένος μου αλλά και το δικό μας «ΕΤΕΡΟΣ ΕΓΩ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.