Εργαστηριο Προφορικης Ιστοριας διοργανωνει το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνης

Θα συνοδευτεί από ανοιχτή εκδήλωση το Σάββατο 2 Απριλίου

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κομοτηνής, στο πλαίσιο των παράλληλων δραστηριοτήτων των σχετικών με την τοπική ιστορία, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, θα υλοποιήσει εργαστήριο για τη δημιουργία ομάδας Προφορικής Ιστορίας στην Κομοτηνή στις 27, 31 Μαρτίου και 1, 2, 3 και 17 Απριλίου 2022.

Το εργαστήριο θα περιλαμβάνει εισαγωγή και εκπαίδευση στις αρχές και τη μεθοδολογία της προφορικής ιστορίας από τους: Βασίλη Δαλκαβούκη, Αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας (συλλογή και αρχειοθέτηση προφορικών αφηγήσεων) και Κυριάκο Σγουρόπουλο, ΕΔΙΠ, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας (εργαλεία και τεχνικές καταγραφής ήχου και εικόνας στην προφορική αφήγηση). 

Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με μία εκπαίδευση από τον Σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ  που θα  επικεντρωθεί στην κινηματογράφηση της προφορικής μαρτυρίας μέσα από τρεις φάσεις: 

  • Α’ φάση (τετράωρη διαδικτυακή συνάντηση): Εισαγωγή στη μέθοδο κινηματογράφησης, προεργασία, οδηγίες για την έρευνα. 
  • Β’ φάση (διήμερο εργαστήριο δια ζώσης): Κινηματογράφηση προφορικής μαρτυρίας από τον εισηγητή, κατανομή των συμμετεχόντων σε ομάδες εργασίας, κινηματογράφηση μιας προφορικής μαρτυρίας από την κάθε ομάδα, προβολή επιλεγμένου υλικού των ομάδων στην ολομέλεια του εργαστηρίου. 
  • Γ’ φάση (τετράωρη διαδικτυακή συνάντηση): Παρουσίαση των επεξεργασμένων ασκήσεων, ανάλυση των θετικών στοιχείων τους και επισήμανση των αστοχιών, οδηγίες για την περαιτέρω επεξεργασία. Στόχος είναι να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες αυτή τη διαδικασία βήμα προς βήμα: από την έρευνα και την προεργασία μέχρι το γύρισμα και την οργάνωση για το μοντάζ του υλικού που θα γυριστεί.

Ανοιχτή εκδήλωση

Το Σάββατο 2 Απριλίου στις 7:30 το απόγευμα, στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εκδήλωση για τα μέλη του εργαστηρίου αλλά και για το κοινό  με τις παρακάτω εισηγήσεις: 

 «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και κοινότητες κληρονομιάς: ένα συμμετοχικό-συμπεριληπτικό υπόδειγμα διαχείρισης της κληρονομιάς» Σταυρούλα Φωτοπούλου,  Διευθύντρια Δ/νσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

«Δημόσια Ανθρωπολογία και αφηγηματική εθνογραφία. Αντιμαθήματα, κοσμολογίες οπισθοφυλακής και εναλλακτικές ξεναγήσεις στις γειτονιές» από την κα Φωτεινή Τσιμπιρίδου, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πρόεδρος του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

«Το μουσείο, συλλέκτης αφηγήσεων/αφηγητής : πολυχώρος πολιτισμού Ισλαχανέ» από την κα Αρετή Κονδυλίδου, Αρχαιολόγο, Κοιν. Ανθρωπολόγο, ΥΠΠΟΑ.

«Αρχειακά τεκμήρια και ανθρώπινες ιστορίες στο ντοκιμαντέρ» από τον κ. Βασίλη Λουλέ, Σκηνοθέτη.

Info

Για δηλώσεις συμμετοχής στο εργαστήριο προφορικής ιστορίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα, όπου εμπεριέχεται και το αναλυτικό πρόγραμμα του εργαστηρίου, στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://docs.google.com/forms/d/1MOxVSIavbZW9P9YhFVkkv4Y3ZeQfKXhbXV6Qt7MZXu0/edit

Για κρατήσεις θέσεων στην ανοιχτή εκδήλωση μπορούν να επικοινωνούν στο 25310-37770 εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Οι δράσεις του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής πραγματοποιούνται ακολουθώντας τις ειδικές οδηγίες των υγειονομικών αρχών, με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε όλους. 

Η είσοδος, η έξοδος και η παραμονή στο κτίριο του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής,  γίνεται με τη χρήση μη ιατρικής μάσκας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.