Επιστροφη στις δια ζωσης παρουσιασεις μετα απο δυο χρονια για τη Λεσχη Φιλαναγνωσιας Κομοτηνης

Την Παρασκευή 6 Μαΐου στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής με καλεσμένο τον συγγραφέα Κώστα Αρκουδέα

Μετά από δυο χρόνια αναγκαστικής διαδικτυακής επικοινωνίας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η Λέσχη Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής επανέρχεται δυναμικά, φιλοξενώντας τον πολυγραφότατο συγγραφέα κ. Κώστα Αρκουδέα, σε μια αφιερωματική στο έργο του εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή, 6 Μαΐου και ώρα 6.00 το απόγευμα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής.

Η Λέσχη Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής υποδέχεται τον καλεσμένο συγγραφέα αλλά και όλους εμάς στο νέο της χώρο, καθώς μετά από πολλά χρόνια λειτουργίας της στον χώρο της επίσης ιστορικής Λέσχης Κομοτηναίων, αποδέχτηκαν την πρόσκληση του Δήμου Κομοτηνής να συνεχίσουν τη λειτουργία τους στην Τσανάκλειο Σχολή, όπου στεγάζεται άλλωστε και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής.

Μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» το πρωί της Τρίτης 3 Μαΐου η επικεφαλής της Λέσχης Φιλαναγνωσίας κ. Ρένα Σαμαρά Μάινα εξέφρασε αρχικά τον ενθουσιασμό της για την εκκίνηση των δια ζώσης συναντήσεων των μελών της ομάδας αλλά και των εκδηλώσεων που διοργανώνουν. «Μέσα σε αυτό το πανηγυρικό κλίμα και των Ελευθερίων της πόλης μας, είναι μεγάλη χαρά να επιστρέφουμε και να μπορούμε να διοργανώσουμε εκ νέου εκδηλώσεις, να βρεθούμε δια ζώσης και να ξαναπάρει η πόλη ζωή, όπως την ξέραμε» ανέφερε η ίδια, τονίζοντας πως η επανεκκίνηση αυτή δεν θα μπορούσε να γίνει με κανέναν άλλον εκτός από τον κ. Αρκουδέα ο οποίος πέραν της συγγραφικής και επαγγελματικής του πορείας και ιδιότητας, είναι και η «ψυχή» της Λέσχης Ανάγνωσης του Αρχαιολογικού Μουσείου της Θεσσαλονίκης.

Δύο χρόνια διαδικτυακής λειτουργίας

Η εκδήλωση της Παρασκευής μπορεί να αποτελεί την πρώτη δια ζώσης και ανοιχτή προς το κοινό εκδήλωση, των τελευταίων δύο ετών, ωστόσο όπως εξήγησε η κ. Σαμαρά η Λέσχη Φιλαναγνωσίας δεν σταμάτησε τη λειτουργία της, αλλά την μετέφερε «διαδικτυακά» προσαρμοσμένη τόσο στις ανάγκες όσο και στις δυνατότητες της εποχής. «Για δύο χρόνια το παλέψαμε διαδικτυακά, παρόλα αυτά ήταν δύο χρόνια πολύ εποικοδομητικά για εμάς και τα μέλη ανταποκρίθηκαν θερμά» ανέφερε η ίδια, εξηγώντας πως σε πολλές των συναντήσεων οι συμμετέχοντες ξεπερνούσαν τους 30. Μάλιστα όπως εξήγησε η διαδικτυακή λειτουργία έδωσε τη δυνατότητα σε Κομοτηναίους που ζουν εκτός πόλης αλλά γνωρίζουν το έργο της Λέσχης να συμμετάσχουν στις συναντήσεις της, γεγονός που καθιερώθηκε.

Οι νέες πρωτοβουλίες

Πλέον από την Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής η Λέσχη Φιλαναγνωσίας συνεχίζει την λειτουργία της, έχοντας τη δυνατότητα να προσφέρουν και στο έργο και τις δράσεις που ήδη επιτελούνται εντός της αλλά και συμβάλλοντας με νέες δράσεις. Η κ. Σαμαρά προανήγγειλε άλλωστε μέσα από το «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» δύο νέες δράσεις, η πρώτη εκ των οποίων αφορά στην πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός δικτύου που περιλαμβάνει όλες τις λέσχες ανάγνωσης της ελληνικής περιφέρειας και έχει ως στόχο την βελτίωση της λειτουργίας τους μέσω της συνεργασίας τους. Στο πλαίσιο αυτό ήδη η Λέσχη Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής σε συνεργασία με την Λέσχη Ανάγνωσης Booktalks της Αθήνας, διοργάνωσαν την παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου της κ. Κατερίνας Μαλακατέ όπου συμμετείχαν περισσότερα των 100 μελών από αμφότερες τις Λέσχες.

Η δεύτερη νέα δράση της Λέσχης Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής αφορά στην προσπάθεια που γίνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Culture Club, το Κέντρο Αραβικής και Ελληνικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού και το Reading Club, για την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου στα πλαίσια των λεσχών ανάγνωσης,  μέσω Ευρωπαϊκού Προγράμματος, όπου συμμετέχει ως υπεύθυνη της Λέσχης Ανάγνωσης Κομοτηνής η κ. Σαμαρά, με στόχο την ανάπτυξη ενός έργου που θα μπορέσει να συμμετάσχει και η Λέσχη Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής.

«Πέρυσι είχαμε κλείσει τη χρονιά μας με τον κ. Δαββέτα, διαδικτυακά βέβαια και φέτος επανερχόμαστε και επανακάμπτουμε δριμύτεροι για να κάνουμε την εκδήλωσή μας την Παρασκευή, στην οποία θα χαρούμε μετά από δύο χρόνια να δούμε όσο το δυνατόν περισσότερους φίλους που ίσως πεθύμησαν και τις εκδηλώσεις της Λέσχης» ανέφερε η ίδια για να καταλήξει, υπογραμμίζοντας πως «όποιος θέλει να συνδράμει σε αυτό που κάνουμε και να μπει στην οικογένεια της Λέσχης Φιλαναγνωσίας, οι πόρτες μας είναι ανοιχτές για όλους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.